Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

BÖTFÄLLS FÖR DOMSTOLSTROTS OCH...
berth_milton_4732.jpg
Berth Milton åker på böter efter domstolstrots.
Foto: Karl Melander

Sågas av Nasdaq

Nasdaq beskriver Private Media Groups bolagsstyrning som ett ”totalt misslyckande”.

Berth Milton möter nya motgångar i amerikansk domstol. Han och flera andra ledamöter i Privates styrelse skall betala 72.000 dollar, närmare en halv miljon kronor, vardera i böter på grund av domstolstrots. Detta enligt en färsk dom i distriktsdomstolen i Clark County, Nevada.

Domstolen anser att Privates styrelse inte följt domstolsbeslut från i somras i den pågående tvisten med bland andra Consipio Holding.

Nu har även Nasdaq gett sin syn på händelserna i börsnoterade Private Media Group.

Som Realtid.se tidigare rapporterat hotas Private av avnotering från Nasdaq. Börsens noteringsavdelning har utrett tillståndet i bolaget sedan en domstolsutsedd förvaltare kallades in i slutet av augusti.

I ett brev daterat den 16 september i år till Privates förvaltare konstaterar Nasdaq att man funnit flera skäl till en omedelbar avnotering av bolaget.

Det är framför allt Berth Miltons agerande som huvudägare och vd de senaste åren som fått Nasdaq att reagera.

Bakgrunden är att Berth Miltons bolag Slingsby Enterprises Ltd har obetalda lån till Private som i dagsläget uppgår till 10 miljoner dollar.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Trots att en avbetalningsplan tidigare bestämts har några pengar inte kommit in till Private. Nasdaq konstaterar att Privates styrelse trots detta inte har vidtagit några åtgärder.

I brevet, undertecknat av Randy Genau chef på Nasdaqs avdelning för noteringar, konstateras att Private vid en rad tillfällen har satt ”Mr Miltons intressen före aktieägarnas och den investerande allmähetens”.

Men det är inte bara hanteringen av mångmiljonlånet som får Nasdaq att ryta till.

Även Berth Miltons personliga ersättning som styrelseordförande och vd sågas. Enligt Nasdaq gav Milton sig själv en lön på 625.000 dollar för 2009. En oberoende grupp i styrelsen kom senare fram till att lönen skulle sänkas till 432.000 dollar, resterande belopp, 193.000 dollar, återkrävdes dock aldrig utan efterskänktes som en bonus.

Mot bakgrund av de stora skulderna till Private är bonusen anmärkningsvärd enligt Nasdaq:

”Styrelsens agerande är en demonstration i dålig bolagsstyrning och ett totalt misslyckande när det gäller ansvaret att tillvarata aktieägarnas intressen”, skriver Nasdaq i brevet.

Nasdaq påtalar också att Privates finansiella ställning är så svag att en avnotering går att motivera enbart på grund av tvivel om bolagets överlevnadsförmåga.

Privates förvaltare Eric Johnson har begärt anstånd med att få avnoteringsbeslutet omprövat av Nasdaq.

Berth Milton och Privates gamla ledning har samtidigt inte gett upp hoppet om att få förvaltaren utkastad. Som Realtid.se tidigare rapporterat ska förvaltarbeslutet prövas på nytt i Nevadas högsta domstol om ett par veckor. Skriftväxling pågår mellan parterna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: