Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

REALTID.SE AVSLÖJAR SPELET BAKOM GRYNINGSRÄDEN:

Så gick razzian till på Vinge

Av dokument som Realtid.se har tagit del av hos tingsrätten framgår att den fem timmar långa gryningsräden mot Vinge planerades ytterst noggrannt med EBM:s åklagare Stig Åström i spetsen.

Det var tidigt på måndagsmorgonen denna vecka som Ekobrottmyndigheten, EBM, dundrade in på advokatbyrån Vinges kontor på Smålandsgatan 20 i Stockholm. Uppdraget var glasklart: hela advokatbyråns M&A-avdelning skulle genomlysas. Bakgrunden är att kammaråklagare Stig Åström har mycket starka misstankar om att en av Vinges biträdande jurister har begått ett insiderbrott.

Mannen greps strax innan 10.00 under måndagen och i dag begärde Stig Åström att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för brott, vilket är den starkaste misstanken.

Redan under torsdagen förra veckan hölls en två timmar lång förhandling i Solna tingsrätt där man diskuterade en gryningsräd på advokatbyrån. Inför förhandlingen skriver Stig Åström att han vill: ”utröna omständigheter av betydelse för utredning av brott”.

Han uppger bland annat att det är osäkert var Vinge-juristen har utfört de gärningar som han nu står anklagad för och EBM vill därför ta reda på om han använt sig av datorn från arbetsplatsen eller ej.

Under förhandlingarna förklarar Stig Åström att han behöver tid mellan 07.00 – 12.00 på måndagsmorgonen för att kontrollera och dokumentera hur advokatfirmans avdelning för Mergers & Acquisitions, M&A, ser ut.

På avdelningen finns cirka 80 anställda, varav 23 delägare, och fram till i måndags 45 biträdande jurister.

Mannen som sitter anhållen blev under måndagen uppsagd från sin tjänst som biträdande jurist på advokatbyrån.

Under EBM:s förhandlingar i Solna tingsrätt satt han i sitt hem ovetande om vad som skulle ske dels på hans arbetsplats under måndagen och dels med honom.

Stig Åström uppgav också som skäl till husrannsakan att han ville veta om avdelningen är samlad till ett våningsplan eller flera, om de anställda på avdelningen kan röra sig fritt på hela avdelningen och även på andra våningsplan.

Stig Åström undrade även om de anställda på andra enheter rör sig fritt på avdelningen, om dörrarna på avdelningen är låsta och om det finns någon slags inloggningskontroll vid inpassering till avdelningen.

Han ville även veta vilka personer som eventuellt tillhör andra enheter, sitter på avdelningen samt om avdelningen är kameraövervakad på arbetstid/helger eller inte alls. Och under söndagen hålls ytterligare en förhandling i jourdomstolen vid Stockholms tingsrätt.

Åklagare Stig Åström ville även upprätta en skiss över gemensamma utrymmen på våningsplanet. Han vill även dokumentera vilka rum på våningsplanet som är olåsta och vad som finns inne i rummen. Som till exempel vilka dokument, anteckningar och presentationsmaterial som ligger framme eller i papperskorgarna.

Han ville också stämma av om dokumentskåp och förvaringskärl är låsta, att dokumentförstöraren verkligen används samt var den står placerad. Stig Åström ville även dokumentera var kopiator och skrivare är placerade i förhållande till rummen och om arbetsmaterial läggs i papperskorgen.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Domstolen godkände åklagarens samtliga önskemål förutom möjligheten att fotografera arbetsrummen.

Den biträdande juristen bröt mot Vinges egna regler vad gäller handel med värdepapper, vilket var anledningen till att han blev uppsagd från advokatbyrån.

Mannen är dock inte dömd för något brott ännu.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: