Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

PENSIONSBRÅKET:

SEB:s trumfkort

Ett brev från personalchefen ska rädda SEB i tvisten mot bankens tidigare obligationsexpert.

Bjorn_Tude200.jpg
Björn Tude från Gernandt & Danielsson försvarar SEB.
Foto: Gernandt & Danielsson
ingvarljunghammar_200.jpg
Ingvar Ljunghammar, fd obligationsexpert på SEB, rasar mot sin outbetalda pension.
Ingvar Ljunghammar, 64 år, som har jobbat 15 år som obligationsexpert hos Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, vill ha den utlovade pensionen som Wallenbergarna lovade honom. Nu svarar banken på hans krav.

SEB skriver, genom sin advokat Björn Tude från Gernandt & Danielsson, att Ingvar Ljunghammars pensionsförmåner är beräknade på den lön han hade vid tidpunkten då han slutade på banken och att han därför inte har rätt till full ålderspension.

Banken hänvisar bland annat till ett brev, daterat 31 juli 1984, som Gunnar Söderberg vid SEB Internationals personalfunktion skickat till Ingvar Ljunghammar.

Brevet inleds med raderna: ”Med sorg har jag noterat att Du lämnar Enskilda securities och därmed SEB per den 12 juli 1984”.

Och avslutas med: ”Tack för den här tiden och lycka till i Ditt nya jobb, vore trevligt om Du hade tillfälle att titta upp då Du är i Stockholm vid tillfälle.”

Ingvar Ljunghammar, som var placerad på Enskilda Securities i London, menar å sin sida att varken han eller banken sagt upp anställningen trots att London-satsningen lades ned.

Han hänvisar till ett avtal, undertecknad Marc Wallenberg Jr, där SEB garanterar att Ingvar Ljunghammar ska få full pension, vilket motsvarar 70 procent av hans sista lön 1984.

Men nu när Ingvar Ljunghammar tar SEB inför domstol, 15 år senare, råder det alltså delade meningar om hans anställning och därmed hans pensionsutbetalningar.

”SEB bestrider att Ljunghammar har rätt till full ålderspension eftersom han inte haft sammanlagd anställningstid om 30 år”, skriver banken i handlingarna till domstolen.

Banken anser heller inte att han har rätt till den så kallade kompletteringspensionen på 18.000 kronor per månad som Ingvar Ljunghammar har yrkat om.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
I april lämnade Ingvar Ljunghammar in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Där kräver han bland annat en pensionsutbetalning om cirka 2,4 miljoner kronor i outbetalda pensionspengar samt pekar på att för varje månad som går tickar summan på med 42.000 kronor.

SEB:s ombud Björn Tude från Gernandt & Danielsson uppger på onsdagsmorgonen att banken inte vill uttala sig om tvisten.

Realtid.se söker Ingvar Ljunghammar och hans ombud Anders Lindow.
Detta har hänt:
• Ingvar Ljunghammar anställdes vid banken 1969 och i början av 80-talet blev han erbjuden av bankens dåvarande vd Jacob Palmstierna att jobba i London där banken skulle starta dotterbolaget Enskilda securities.

• 1984 när banken lade ned sin London-satsning anställdes Ljunghammar vid en annan bank i London, Chemical Bank.

• Huruvida Ljunghammars anställning vid SEB upphörde vid detta tillfälle råder det skilda meningar om.

• I april kom en stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt riktad mot SEB.

• Ljunghammar som nu är i pensionsålder menar att han endast får några hundralappar i månaden totalt från SEB i pension och kräver i stämningen att få 2,4 miljoner kronor retroraktivt och därefter 42.000 kronor i månaden.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: