Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

REALTID:SE MÖTER:
Peter_Melbi.jpg

Peter Melbi: ”En hel del stora egon i branschen”

Den fd Erik Penser-vd:n är i full färd med att fundera över vad han ska göra härnäst. Men efter 30 år i finansbranschen är det inte ens säkert att det blir samma bransch igen.

Peter Melbi fick lämna vd-tjänsten för Erik Penser Bankaktiebolag den 20 maj. Han hade då varit verksam på bolaget i sju år, varav fem år som vd.

Nu har han tillbringat de sista tre månaderna på Gotland och nyligen återvänt till Stockholm. Men då har inte legat på latsidan precis, utan har träffat såväl headhunters som dragit i sitt kontaktnät.

Men för Peter Melbi är det alltså inte ens säkert att han tänker fortsätta i finansbranschen:
– Det har varit väldigt, väldigt, väldigt skönt att vara ledig. Inte minst med tanke på den senaste tidens utveckling på marknaden. Jag har inget klart ännu, men det jag siktar på att göra härnäst är att få en ny operativ utmaning. Och det kan lika gärna vara inom någon annan bransch likväl som inom finansbranschen, säger han.

Igår, torsdag, kom Pensers rapport för andra kvartalet och bolaget gjorde en förlust på 48 miljoner kronor. Hur ser du på det?
– Det ser jag inte på något vis. Jag var ansvarig för verksamheten till den 20 maj och då blev det ett cleancut för mig. Jag har lämnat det hela mentalt, säger Peter Melbi.

Peter Melbi har 30 års erfarenhet inom finansbranschen, varav många år i olika företagsledningar. Han menar att just den kunskapen och erfarenheten är generisk. Det vill säga den kan lika gärna användas i någon annan bransch:
– Jag är väl inte den optimale vd:n för ett verkstadsbolag precis, utan det är en stor fördel om man får arbeta med något mer människorelaterat. Min största erfarenhet kommer från att hantera människor i komplexa strukturer, säger Peter Melbi.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Han tycker att just finansbranschen är en bransch som består av en hel del människor med stora egon:
– Jag anser att jag under mina år har visat att jag är ganska hyggliga på att hantera sådana människor. Och det är just stora egon som är den största utmaningen. Antingen får du en organisation där människor vill hjälpa varandra. Annars får du en organisation där man mest tänker på sig själv, vilket kan stjälpa ett helt företag, säger Peter Melbi.

Det kanske kan tyckas något provocerande för branschen att du säger att den har många stora egon. Hur ser du på det?
– Det är ändå något jag står för och det är nog ganska många som håller med mig om detta, säger Peter Melbi.

Hur ser du på att du fick lämna Erik Penser egentligen?
– Det är som jag sade tidigare. Det finns ett liv före den 20 maj och ett liv efter det datumet. Det finns mycket navelskåderi och bitterhet, men det är inget som jag tänker ägna mig åt. Det är mycket bättre att säga till sig själv och andra att jag är på väg till mitt nästa liv, säger Peter Melbi.

Men har du alltså tröttnat på finansbranschen eftersom du kan tänka dig att gå in i andra branscher?
– Det handlar inte om att jag har tröttnat. Det rör sig mer om att jag redan har varit i samma bransch i 30 och när jag började fanns det 20 aktörer i mellansegmentet att tala om. Idag är dem bara fyra, säger Peter Melbi.

Hur ser du på storbanksmiljön då?
– Det var där jag började min karriär en gång, säger Peter Melbi.

Jag antar att du inte går lottlös. Vad fick du egentligen i avgångsvederlag?
– Jag har en månadslön på 250.000 kronor i ett års tid. Så det går ingen nöd på mig ännu, säger Peter Melbi.

Finns det något du ångrar under din tid på Erik Penser?
– Jag tycker att jag skapade en bra känsla bland individerna, men det jag inte känner mig så nöjd med är att jag inte fick till lönsamheten under min tid som vd, säger Peter Melbi.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: