Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

VECKANS PANEL:

”Rätt tid kommer”

Tre M&A-experter ger sin syn på marknadsturbulensen och affärsklimatet under hösten i Realtid.se:s första veckopanel.

jan_olsson_170.jpg
Jan Olsson, Nordenchef Deutsche Bank.
biorn_riese_170.jpg
Biörn Riese, delägare Mannheimer Swartling och chef för M&A-gruppen.
de_geer_170.jpg
Carl Gustaf de Geer, delägare Vinge och en av byråns M&A-ansvariga.
1. Hur mår den svenska M&A-marknaden just nu?

Jan Olsson:
– Den nordiska M&A-marknaden är en integral del av den internationella M&A-marknaden. Under första halvåret 2011 var M&A-volymerna upp 35% jämfört med motsvarande period föregående år, specifikt; USA växte med 41%, Europa med 56%, Asien med 40% och Japan med 20%.

– Den höga volatiliteten på aktiemarknaden som vi har genomgått under de senaste veckorna ökar osäkerheten på att förutse vad som kommer att hända under andra halvåret 2011. Det har visat sig att framför allt amerikanska firmor dragit fördel av den rådande billiga aktiemarknaden och vi har sett en del stora affärer som bland annat Googles köp av Motorola Mobility. Mot bakgrund av detta tror jag att M&A-affärerna kommer att fortsätta i rådande marknad och att volymerna mot slutet av året kommer att vara 30% högre jämfört med samma period föregående år. Deutsche Bank ser att fler affärer kan hända under andra halvåret.

Biörn Riese:
– Ganska bra – efter ett intensivt första halvår så leder det finansiella läget just nu till viss eftertanke, men samtidigt finns det fortsatta förutsättningar för affärer. Och det är en hel del saker på gång.

Carl Gustaf de Geer:
– Vi har sett en markant ökning på den svenska M&A-marknaden andra kvartalet jämfört med det första. Vi har också haft mycket jobb under sommaren med bland annat förvärvsfinansieringar. Så fram till nu har det faktiskt sett bra ut.

2. Hur påverkar den senaste tidens börsturbulens affärsaktiviteten under hösten?

Jan Olsson:
– Det kommer bli svårare att finansiera affärer genom företrädesemissioner. Detta kan komma att betyda att de bolag som har stark balansräkning är de som kommer att vara aktiva. Övriga bolag kommer att vara på defensiven och kan komma att bli uppköpskandidater.

Biörn Riese:
– Volatilitet är i sig inte bra, men när det väl sätter sig något så finns det affärsmöjligheter. Rätt tid kommer.

Carl Gustaf de Geer:
– Börsturbulensen påverkar mest tydligt publika transaktioner – inte minst börsintroduktioner som ju har minskat väsentligt. Däremot tror jag andra privata M&A-transaktioner kommer genomföras i alla fall inte minst av private equity-bolagen. Den svenska ekonomin är ju glädjande nog numera en ”tigerekonomi” och det ger visst stöd, även om vi ju inte är opåverkade av problemen i USA och Europa.

3. Vi har nyligen sett besparingsåtgärder på storbankerna i London och New York. Blir det nedskärningar i finansbranschen även i Sverige?

Jan Olsson:
– Jag tror inte finansbranschen kommer att drabbas så hårt, då den svenska finansmarknaden står stabilt relativt sett gentemot London och New York.

Biörn Riese:
– Andra får uttala sig om finansbranschen. Vi fortsätter att rekrytera löpande och jag tror inte vi kommer att se några nedskärningar i advokatbranschen.

Carl Gustaf de Geer:
– Jag tycker det verkar som de flesta mer betydande aktörerna i den svenska finansbranschen har ganska slimmade organisationer och jag tror inte det kommer stora nedskärningar i närtid.

4. Vad gör du i helgen?

Jan Olsson:
– Spelar en tennisturnering.

Biörn Riese:
– Är i skärgården och äter lite kräftor

Carl Gustaf de Geer:
– Jag ska på trevlig middag i skärgården och resten av helgen – för att använda mina barns skriv- och uttryckssätt: ”bah chilla”.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: