Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

REALTID.SE AVSLÖJAR:
ebm_473.jpg
Generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin går hårt fram mot personalen på den nationella ekobrottskammaren.
Foto: Scanpix

Insiderslakt på EBM

Åklagare, poliser och revisorer på nationella ekobrottskammaren måste söka om sina tjänster i den pågående omorganisationen. Hälften måste lämna kammaren.

Generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin presenterade i onsdags Ekobrottsmyndighetens nya handlingsplan med ett fempunktsprogram för att vässa verksamheten. Ett förslag är att Nationella ekobrottskammaren, som bland annat utreder insiderbrott, ska läggas ned och ersättas med en ny kammare, Finansmarknadskammaren.

Nu kan Realtid.se avslöja att en kraftig bantning av personalen på den nya kammaren ingår i ledningens planer. Från dagens drygt 30 tjänster kan det bli tal om en halvering.

De anställda fick beskedet på tisdagseftermiddagen denna vecka.

– Vi är inte särskilt nöjda här kan jag säga. Stämningen är inte på topp, säger en person som var med på mötet till Realtid.se.

Hälften kan omplaceras

På den nationella kammaren, som bland annat stått bakom den massiva utredningen i Ringen-målet, arbetar totalt åtta åklagare, 14 poliser, fyra finansiella specialister samt fyra ekorevisorer.

– Vi har inte fått veta exakt hur många som ska få gå men vi har fått grova dragningar om att det ska halveras och att alla ska söka om sina tjänster.

Enligt de fackliga företrädarna Sofia Ask på Polisförbundet och Anna Åkesson på Jusek, kommer dock ingen att bli av med sitt jobb. De som inte blir kvar på den nya kammaren får nya tjänster på andra kammare inom EBM.

– Det blir alltid en osäkerhet och oro när det sker omorganisationer, det är mänskligt. Men de anställda vet att ingen kommer mista jobbet, säger Sofia Ask som företräder poliserna i förhandlingarna med EBM som precis har inletts.

Stor oro

Oron inom poliskåren är särskilt stor. Anledningen är, enligt Realtid.se:s källor, att EBM:s ledning vill minska antalet poliser till förmån för civila utredare med akademisk examen.

– Man tror att de ska vara skickligare på att hålla förhör och ställa följdfrågor. Poliserna är upprörda över det här eftersom det tar lång tid att bli en bra förhörsledare, säger en anställd.

– Om det här går igenom så kommer polisstyrkan mer än halveras. Men i och med att facket är inkopplat är inte sista ordet sagt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Anna Åkesson som företräder åklagarna, de finansiella specialisterna samt ekorevisorerna hävdar att hon inte har hört någon siffra om hur stora nedskärningar det blir när den nya kammaren bildas.

– I och med att man säger att man bara ska hantera insiderbrott, marknadsmissbruksbrott och svindlerier så innebär det att det försvinner måltyper och det talar för att det blir ett mindre antal åklagare. Samtidigt säger man att man ska vara mer proaktiv utåt och det tar också resurser så det är svårt att veta hur det blir, säger hon.

Hon pekar på att allt talar för att de finansiella specialisterna kommer att gå direkt till den nya kammren:

Ny chef högsta prioritet

– Om alla ska ha kvar sina jobb på EBM så talar det rent logiskt för att de finansiella specialisterna blir kvar på kammaren eftersom de är väldigt nischade.

Första steget i omorganisationen blir att rekrytera en ny chef. Anna Åkesson tror att den chefen kommer tillsättas så snabbt som möjligt för att kunna ha ett inflytande i hur man ska organisera kammaren.

Ekobrottsmyndigheten sökte under vintern efter en ny chef för den nationella kammaren men rekryteringen avbröts i väntan på den externa granskning av organisationen som gjorts under våren.

Förhandlingarna med fackförbunden pågår just nu. Flera möten väntas nästa vecka. Redan den 23 juni ska alla beslut vara tagna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: