Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

”Svidande kritik mot åklagaren”

Ett obefogat åtal är en stor risk för en åklagare som själv kan åtalas. Det menar advokat Henrik Olsson Lilja som välkomnar resultat av utvärderingen av Ringen-målet.

henrik_olsson_200.jpg
Välkomnar utvärderingen av Ringen-målet.
Foto: Scanpix
Advokat Henrik Olsson Lilja, en av försvararna i Ringen-målet, har redan från början varit starkt kritisk till åklagarens åtal och bad direkt om en överprövning för sin klients räkning. Han är nöjd med Rolf Holmquists utvärdering av åtalet och domen.

– Man ska komma ihåg att han var chef för Ekobrottsmyndigheten, vilket innebär att han har ett relativt milt anslag mot sin tidigare myndighet, trots den förutsättningen så har han svidande kritik mot åklagaren, säger Henrik Olsson Lilja till Realtid.se.

Henrik Olsson Lilja försvarade Magnus Kjellberg i Ringen-målet. Han hade innan brottsutredningen ett stort förtroende i branschen som chef för företagsaffärer i Norden på Morgan Stanley.

Trots Henrik Olsson Liljas kritik mot bevisningen redan när åtalet väcktes valde EBM att gå vidare i processen. Det betyder att även åklagarens högsta chefer på EBM ska ta åt sig av kritiken från Rolf Holmquist, resonerar Henrik Olsson Lilja.

– Ytterst är det åklagaren som drar den gränsen, att med risk för att själv bli åtalad för obefogat åtal, väcka ett åtal. En tidigare generaldirektör skulle aldrig uttrycka sig så men han skriver ändå väldigt tydligt att Stig Åström inte skulle ha väckt åtal på flera punkter.

Kommer ni vidta några åtgärder?
– Den karamellen får jag nog suga på. Men var går gränsen för ett obefogat åtal, den frågan kan man ställa sig retoriskt.

Henrik Olsson Lilja tror att åklagare Stig Åström kände en press att väcka åtal dels för att utredningen pågått så pass länge, dels för den uppmärksamhet som målet väckt.

– Jag tror att åklagaren var rädd att få kritik om han inte gick vidare.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Rolf Holmquist tar upp ett förslag i sin utvärdering som skulle kunna underlätta för åklagarna. Förslaget går ut på att myndigheten hyr in externa experter som kan gå igenom utredningsmaterialet och därefter bedöma om EBM ska gå vidare och väcka åtal eller inte. Detta är ett förslag som Henrik Olsson Lilja stödjer.

– Man skulle kunna ta hjälp av någon enskild domare som har viss erfarenhet av åklagararbete. Det skulle vara ett utmärkt tillfälle för många pensionärer att få jobb. De har ju en otrolig kunskap som bara försvinner när de slutar arbeta.

Rolf Holmquist granskade endast domen för att komma fram till sin slutsats om Ringen-målet, vilket har mött en viss förvåning på EBM. Men Henrik Olsson Lilja anser att en större utredning inte är nödvändig.

– Man har gått igenom domen och analyserat den. Åklagaren har ju presenterat allt som han vill ska läggas fram och det finns i domen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: