Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Per Agerman

Per Agerman

Orc Software och courtagetorkan

57%, 41%, 49%, 45%. Ett bolag på Stockholmsbörsen har trollat med tillväxten det senaste året, skriver Realtid.se:s Per Agerman.

Orc Software har i rapport efter rapport presenterat den ena tillväxtsiffran bättre än den andra det senate året. Första kvartalet i år växte bolaget med 45 procent.

När Orc Softwares aktieägare samlas till årsstämma idag blir det trots detta ingen klang och jubelföreställning.

På ett år har aktien backat över 40 procent. Det är sammanslagningen med Neonet i april förra året som har blivit en black om foten.

Orsaken är att Orc Software precis som alla andra aktörer i mäklarbranschen drabbats hårt av minskad börshandel och pressade marginaler på själva transaktionstjänsten.

Dramatisk förändring

”Lönsamheten inom aktiemäkleri är ett branschproblem för alla aktörer i Sverige”, skrev Ålandsbanken i fredagens rapport.

Det är bara ett i raden av vittnesmål till en dramatisk förändring på marknaden som påverkat alltifrån storbankerna till de mindre aktörerna.

Orc Software sticker inte under stol med att ”låga transaktionsvolymer i Neonet” påverkar negativt. Trots det väljer bolaget att presentera skönmålade tillväxttal i rapport efter rapport.

Att Orc Software kan göra detta beror på att man jämför intäkterna efter sammanslagningen med Neonet med intäkterna då Orc stod på egna ben. Då är det inte svårt att visa tillväxt.

Om jämförelsen hade gjorts med Neonets intäkter inräknade ett år bakåt i tiden hade tillväxten i själva verket varit negativ.

Räkenskapsmässigt blev affären klar 1 april 2010 och det betyder att den kommande kvartalsrapporten blir den första där päron jämförs med päron och inte med äpplen.

Det nya svarta

Då blir det av allt att döma svårt att hitta tillväxt. Aktiekursen visar att marknaden redan är varse läget i bolaget.

Frågan är hur länge courtagetorkan kommer att pågå. Liten handel, tunnsått med noteringar och företagsobligationer som det nya svarta på marknaden riskerar att göra aktiemäkleriet till en osexig hygienfaktor.

Bankerna och marknadsplatserna får just nu glädjas åt det lilla. På alternativa handelsplatsen Burgundy var man nöjda med att hålla sig kring nollstrecket när det gäller handelsvolymer under april månad. I ett pressmeddelande på tisdagen konstaterades att marknaden som helhet backade 10 procent jämfört med mars.

Ingen ljusning i sikte alltså.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Per Agerman

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: