Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

The vinyl countdown?

Nu stundar en högtid för oss som fortfarande köper vinyl. Förväntansfylld och fascinerande, men också frustrerande och fruktlös. Record Store Day är över oss.

grytt_272.jpg
svante_200.jpg
Timo_Cavalera.jpg
Timo_Nice_200.jpg
Timo_Engelen.jpg
mullvaden_223.jpg
Timo_maffia.jpg
Timo_kron_Subpop.jpg
Seattle-skivbolaget Sub Pop ger bort cd-samlingar för att presentera sina artister. Snygga förpackningar med loggan i relief, en affisch och ”artcards” för samtliga artister.
Timo_kron_flaming-.jpg
The Flaming Lips samlar sina första fem album åt Warner Bros. i en numrerad lp-box.
TImo_kron_Foovinyl.jpg
Foo Fighters covers finns på en limterad vinyl-lp.
Timo_kron_ACDC.jpg
AC/DC-fans lär slänga sig över denna vinylsingel.

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Personliga texter är mottot när Kajsa Grytt firar dubbelsläpp. Nya albumet En kvinna under påverkan är en hyllad new wave-rockig popplatta som ofta för tankarna till Tant Strul. Skivan är gjord med Magnus Krunegårds kompmusiker och

Eldkvarn-producenten tillika Bear Quartet-gitarristen Jari Haapalainen. Kajsa Grytt: ”Skivan heter så för att den är nervig, rakt ut och kanske inte passar in i det duktiga och genomtänkta medelålderslivet, för att den är lite hjärndöd och kanske inte så åldersadekvat och för att ni ska tänka på Gena Rowlands.”

Samtidigt ger punkikonen Grytt ut Boken om mig själv. Fem läsare vinner cd och bok och får därmed läsa en självbiografi som inleds med att Plura är ute och svirar i Stockholm samtidigt som Grytt står med Imperiet-vännerna och kollar The Clash i Roskilde. Så här skriver hon själv om boken: ”Vad kan du lära dig av henne? Kanske konsten att undvika en karriär. Eller konsten att ha kul och överleva.”

Kajsa Grytt tog över sångmiken i Tant Strul innan första albumet spelades in. Vilken känd artist är hennes Strul-företrädare mamma till?

1. Robyn.

X. Lykke Li.

2. Titiyo.

Warner Music blåser nytt liv i den legendariska svenska skivetiketten Metronome. På onsdag släpps en ny cd med musiktidningen Sonics omslagspojke Svante Thuresson. Det var på Metronome som Thuresson för 55 år sedan gjorde sina första skivinspelningar, då om trummis. Åren som följde spelade han in en rad album med Gals n Pals och under eget namn.

Nya skivan - Svantes första egna album på nio år - har fått titeln Regionala nyheter: Stockholmsdelen. Thuresson tolkar ett antal Stockholmshyllningar av modernt snitt. Vi hör versioner av låtar från Kent, Mauro Scocco, Olle Ljungström, Eric Gadd, Tomas Andersson Wij, Ulf Lundell och Bo Kaspers Orkester. Plus två klassiker från Olle Adolphson.

Realtid radar härmed upp tio av dessa cd med idel Stockholmspärlor.


Vad dricks det i regnet i Ulf Lundells låt?

1. Rödvin.

X. Rom.

2. Paraplydrinkar.

Sepultura bildades i mitten av 80-talet av bröderna Igor och Max Cavalera. Det brasilianska metalbandet har till dags dato sålt över 20 miljoner skivor.

1996 valde Max Cavalera att lämna gruppen för att satsa på Soufly. Bröderna bröt därmed kontakten med varandra, och det dröjde ett decennium innan de träffades igen. De klickade och nya bandet Cavalera Conspiracy föddes för att återknyta till brödernas gemensamma musikarv.

För två år sedan spelade bandet på festivalen Metaltown i Göteborg och 17 juni kommer det tillbaka till festivalen. Då spelar Cavalera Conspiracy bland annat låtar från nya albumet Blunt force trauma. Max Cavalera beskriver plattan som en blandning av Minor Threat, Slayer och Cavalera Conspiracy. Avgör själv om du vinner ett av fem ex av cd:n, med en bonus-dvd.

Forutom gitarr är Max Cavalera även känd för att spela ett brasilianskt stränginstrument? Vad heter det?

1. Mandola.

X. Banjolele.

2. Berimbau.


På onsdag släpps Mr Nice, med Rhys Ifans och Cloë Sevigny, på blu-ray och dvd. Howard Marks ambition tar honom från den slitna småstaden till Oxford, där de högre studierna även inbegriper marijuana. Marks lilla röda öga ser den kommersiella potentialen, och snart inleds en smugglarkarriär och vägen till rikedom. Smugglingen från Pakistan är i full gång och Marks ansvarar för en internationell verksamhet med 25 företag, 43 alias och 89 telefonlinjer. Det blir allt svårare att bolla med alla kontakterna inom maffia, CIA, IRA och MI6.

Fredags-Kangas har hittat tio ex under listerna på en bil. De måste dumpas snarast.

I vilken tv-serie är det Howard Marks röst vi hör?

1. Dirty Sanchez.

X. Jackass.

2. Little Britain.


Norges Oscarbidrag Engelen är en av de mest kritikerrosade filmerna på dvd just nu. Maria Bonnevie och Gunilla Röör gör starka insatser i Margreth Olins drama om kärlek och svek, om att göra omöjliga val och bryta blodsband.

Lea växer upp i ett hem präglat av bristen på trygghet. Från att ha varit en glad, nyfiken liten flicka tvingas Lea uppleva att hennes liv brutalt förändras när hennes mamma återvänder till sin ex-make. En ständig dödsdans mellan två vuxna skadar barnet som växer upp mellan dem. Lea flyr med hjälp av droger, som vuxen är hon fast i heroinmissbruk.

Tio dvd väntar på att få vingar.

Maria Bonnevie slog igenom i en film av Bille August. Vad hette den?

1. Jerusalem.

X. Andarnas hus.

2. Insomnia.


Spänning, paranoia och iskallt dubbelspel präglar tv-serierna Mullvaden och Vinnare och förlorare. De baseras på deckarmästaren John Le Carrés böcker och anses tillhöra gräddan av brittisk tv-underhållning från guldåren kring början av 1980-talet.

De John Irvin-regisserade BBC-serierna hyllades av kritiker och publik, vann ett flertal tunga tv-priser och nominerades till sammanlagt fyra Emmys. Sir Alec Guinness spelar den brittiske spionen George Smiley.

En före detta rysk general som emigrerat och blivit informatör åt väst mördas. George Smiley kallas in för att dölja alla kopplingar till den brittiska underrättelsetjänsten, men ledtrådarna för honom istället mot hans skugglike ärkefiende – den ryske mästerspionen Karla. Varje dvd-box rymmer runt fem timmar och tre discar. Fem vinnare får bägge boxarna.

Vilken regissör ska göra en Hollywoodversion av Mullvaden?

1. Tomas Alfredson.

X. David Fincher.

2. Steven Spielberg.


De italienska maffiaorganisationerna Costa Nostra, Ndrangheta och Camorra omsätter årligen över 130 miljarder euro. Ett hisnande belopp som motsvarar tre mindre europeiska länders samlade BNP.

Francesco Forgione är författare och tidigare president för den italienska antimaffiakommissionen. Hans bok Maffia på export är en högaktuell och fängslande kartläggning av hur maffiaorganisationerna spridit sig och fått fäste i samtliga världsdelar. Forgione anser att det finns ett inbyggt hyckleri i Italien och i övriga länder där man låtsas som om den kriminella sektorn inte skulle ha globaliserats i samma takt som resten av världen.

Den svenska utgåvan är uppdaterad med en aktuell lista över efterlysta maffiamedlemmar, samt ett nyskrivet förord av Tomas Lappalainen. Fem böcker ska väck, capisce?

Vad heter sicilianska maffian?

1. Camorra.

X. Norte del Valle.

2. Cosa Nostra.


De rätta svaren är X, X, 2, 1, 1, 1 och 2.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:

Fredags-Kangas

Nu stundar en högtid för oss som fortfarande köper vinyl. Förväntansfylld och fascinerande, men också frustrerande och fruktlös. Record Store Day är över oss.

I går kom nyheten om att musikströmmar-tjänsten Spotify ska börja spara in på gratisaspekterna. Från 1 maj får gratisanvändarna bara spela tio timmar musik i månaden. Strax över kvarten per dag. Varje låt kommer att kunna spelas upp max fem gånger. Inte mycket.

Redan har bloggosfärens alla andningshål täppts till av syrliga kommentarer om Spotifys nära förestående död. Spott och spe.

För alla dessa röster kan det säkert te sig ännu mer svårförståeligt att tusen och åter tusen personer i morgon kommer att bege sig ut i vad som under förra seklet i folkmun brukade kallas skivaffärer. Detta i syfte att inhandla plastbitar i varierande kulörer.

Skivbutiken, denna heliga plats för kontemplation till det rytmiska ljudet av fingrar som bläddrar över skivomslagens ryggar. Denna kyrka för alla som ännu inte bekännt sig till den heliga MP3-enigheten.

Record Store Day startade för tre år sedan och är en internationell manifestation för skivbutiken och vinylskivan. Mängder av specialutgåvor kommer att finnas att köpa i ytterst begränsade upplagor.

Paradoxalt nog är det delvis som att flytta en Håkan Hellström-konsert till ett oproportionerligt liten scen, och bara släppa en tiondel eller hundradel av det förväntade antalet biljetter. Släpp 50 ex i Sverige av en Deep Purple-singel med sessions från en legendariske radiomannen John Peels show och du kan räkna med att dessa tar slut på några minuter. Släpp ett Foo Fighters-album på vinyl och sälj under en enda dag och du har naturligtvis en omedelbar raritet.

Frågan är om det är skivaffärerna eller Ebay-handlarna som tjänar mest på det?

Det mest hoppfulla är ändå när aktiva, levande artister - och ännu hellre någorlunda färska sådana - släpper vinyler. Att gubbarna (och den sällsynta gumman) som samlar på Queen, Rolling Stones eller Pink Floyd snappar upp de här vinylobjekten i sina kärleksfullt designade omslag är en självklarhet.

Men att My Chemical Romance eller Kode9 väljer att satsa på vinyl pekar mot samma faktum som det att många yngre musikkonsumenter nu börjat handla på sig musiken på vinyl. Att den taktila sensationen i att vrida och vända på ett skivomslag i slutändan ändå ger en större upplevelse av verket - eller bara det färgglada godiset - än att bara lyssna på en fil som sakta hälls ut i vasken och in i örat.

Många artister ställer också upp och spelar live i skivbutiker på Record Store Day. Bara i Stockholm kan du gå och gratislyssna på såna som Niclas Frisk, Peter, Bjorn & John, Tove Styrke, Anna Järvinen, Me And My Army, Electric Boys, Adam Tensta och Kajsa Grytt.

Om det är en av skivbutikernas sista andhämtningar innan den stora vilan återstår att se. Men ett är säkert: Vinylen är på gång uppåt och vi blir bara fler och fler som försöker norpa förstaupplagorna. Om så än på nätet. För de finns där, bortom en snårskog av MP3-bloggar och torrents.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: