Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Fd obligationsexpert
i pensionsbråk med SEB

UPPDATERAD Ingvar Ljunghammar vill ha den utlovade pensionen som Wallenbergarna lovade honom. Och enligt kravet rör det sig om mångmiljonbelopp.

Ingvar Ljunghammar, 65 år, som har jobbat 15 år som obligationsexpert hos SEB känner sig lurad. Nu stämmer han banken och kräver en pensionsutbetalning på cirka 2,4 miljoner kronor inklusive räntor.

– Ingvar Ljunghammar har haft en hög position på banken i London och hans pension är i dag några hundralappar totalt. Om du jämför med en förskollärares pension ligger den högre, säger Ingvar Ljunghammars advokat, Anders Lindow.

Anders Lindow hävdar i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt att Ingvar Ljunghammar är berättigad till en skälig pension för branschen. Han menar att SEB har försatt hans klient i en situation där han inte får en full ordinarie svensk pension.

Ingvar Ljunghammar menar att han blev lovad av Wallenbergarna att han skulle få branschens bästa pensionsavtal när han började på banken i slutet av 60-talet.

Efter femton år på banken blev han av dåvarande vd Jacob Palmstierna erbjuden att jobba i London där banken skulle starta dotterbolaget Enskilda Securities.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Ingvar Ljunghammars anställning sades aldrig upp trots att London-satsning lades ned. I ett avtal, undertecknad Marc Wallenberg Jr, garanterar SEB att Ingvar Ljunghammar ska få full pension, vilket motsvarar 70 procent av hans sista lön 1984, uppger han.

Ingvar Ljunghammar kontaktar SEB 15 år senare för att begära ut sin ålderspension.

Men SEB har alltså vägrat trots påtryckningar från Ingvar Ljunghammar att betala ut den överenskomna pensionen.

Advokat Anders Lindow har räknat ut att den ålderspension som skulle ha betalats ut till och med den första november ligger på cirka 1.160.000 kronor samt att kompletteringspensionen till samma datum motsvarar cirka 875.000 kronor. Med räntor inräknat når beloppet cirka 2,4 miljoner kronor i outbetalda pensionspengar. Och för varje månad som går tickar summan på med 42.000 kronor.

– Jag har försökt få banken att förklara sig varför man inte betalar ut pensionen, men jag får ingen vettig förklaring eller diskussion. En stämning var den sista utvägen, säger Anders Lindow.

När Realtid.se når Eva Odefalk, pressansvarig på SEB, under onsdagseftermiddagen förklarar hon att banken inte vill kommentera bråket.

– Det vi kan säga är att vi sedan en tid tillbaka för en dialog med honom, säger hon.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: