Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Peter Melbi...

Varför drogtestar ni alla nyanställda?

peter_melbi_200.jpg
Peter Melbi, vd på Erik Penser Bankaktiebolag.
Foto: Scanpix
De senaste åren har Erik Penser Bankaktiebolag rekryterat omkring 150 personer. Samtliga har gått igenom ett flertal olika test vid sidan om sedvanliga intervjuer och referenstagning.

”För såväl kundernas som medarbetarnas bästa genomför företaget några av de mest grundliga anställningstesterna i branschen”, skriver bolaget i årsredovisningen för 2010.

Här ingår bland annat ett omfattande hälsotest som även ger svar på eventuell användning av droger.

– Det finns inget som är så dyrt som att anställa en person som verkar rätt och sedan upptäcka att det inte fungerar, säger bankens vd Peter Melbi.

Storbankerna är delade i frågan om drogtester av nyanställda. Vet ni hur situationen ser ut bland de mindre bankerna och övriga bolagen i finansbranschen?
– Nej, men ingen av de vi rekryterat under sju års tid har varit med om en lika noggrann process.

Förutom hälso- och drogtestet undersöks kandidatens ekonomiska ställning och eventuella träffar i belastningsregistret.

– Betalningsanmärkningar är inte ok men en enstaka fortkörning kan man klara sig undan med.

Desutom tillkommer en personlig utvärdering anpassad till den aktuella tjänsten. För chefskandidater innebär det en heldagsgenomgång tillsammans med ett externt konsultbolag.

Målet är att upptäcka personlighetstyper som kan bli en risk för banken.

– Vill inte ha personer som får tunnelseende vid en pressad situation, vi vill istället se att de informerar sin omgivning om något går fel.

Hur upplever kandidaterna testerna?
– Min bild är att många upplever det som att vi är seriösa och noggranna. De flesta är positiva inför testen men nästan alla är sålda på resultatet efteråt. Man får reda på så mycket om sig själv.

– Det kan handla om hur man hanterar stress eller vissa saker som man bör åtgärda när det gäller hälsosituationen.

Senaste årsredovisningen andas regelefterlevnad, moral och etik – hur påverkas ni av de pågående förändringarna i bankmarknadens reglering?
– Det har varit en regulatorisk tsunami de senaste åren. När jag kom hit 2004 hade vi en complianceansvarig och en risk-manager. Nu har vi åtta anställda på dessa befattningar.

– Vår inställning till regler och förordningar är självfallet att följa dem och helst ligga lite i framkant. En stor del av de nya reglerna kommer från EU, vilket gör att man med god framförhållning har möjlighet att förbereda organisationen innan den svenska tillämpningen implementeras.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: