Annons:

Kate Moss pojkvän höjer trycket

Jenny Wilson, Kate Moss pojkvän och Anna von Hausswollfs pappa. Fredags-Kangas botaniserar bland ny musik.

tronfilmer.jpg

Foto: ©Disney
tronspel.jpg

Foto: ©Disney
tronmusmatta.jpg

Foto: ©Disney
TIMO_DOWNTON.jpg
TIMO_NEXTFEW.jpg
TIMO_ELECTRIC.jpg
TIMO_ALELA.jpg
TIMO_MELUA.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Tron legacy är den hyllade uppföljaren till science-fiction-klassikern Tron från 1982. På onsdag släpps filmen för hemmabruk i en rad varianter. Realtid har kommit över fem ex av ett så kallat ”superset” med blu-ray, dvd och e-copy i samma förpackning.

En förstapristagare får ett extra lyxigt Disney-paket som dessutom innehåller den första Tron-filmen på blu-ray, ett Tron legacy-spel för Xbox 360 eller PS3, en Tron-brandad musmatta och mus, samt den färska remix-cd:n där Daft Punks filmmusik remixats av bland andra Moby, Paul Oakenfold och Crystal Method.

Vilken svensk grupp står för en av remixarna?
1. The Knife.
X. Teddybears.
2. Miike Snow.

Nu kommer tv-aktuella serien Downton Abbey på dvd – hela säsong ett, med sex timmar över tre discar. Realtid har fem ex att gnabbas om.

Det påkostade kostymdramat från Oscar-belönade manusförfattaren och producenten Julian Fellowes (Gosford Park, Young Victoria) har skådisar som Hugh Bonneville, Maggie Smith och Elizabeth McGovern. Serien utspelar sig i England under åren strax före första världskriget och berättar historien om en komplicerad gemenskap. Godset bebos av familjen Crawley sedan flera generationer, men det är också här deras tjänstefolk har sina liv, framtidsplaner och drömmar. Trots alla passioner som lurar under ytan är detta en trygg värld, fridfull och välordnad - och föga anar vare sig familjen eller tjänstefolket att de konfliktmoln som ska förändra allt redan har börjat hopas på himlen.

Hur omkommer två av släkten Granthams huvudarvingar?
1. På Titanic.
X. I Graf Zeppelin.
2. Vid ett jordskred i Peru.

Paul Haggis thriller The next three days släpps på dvd och blu-ray på onsdag, och Realtid har fem ex att tävla om. Glöm inte ange önskat format..

Russell Crowe fick kritikerrosor i rollen som John Brennan, vars perfekta familjeliv slås i spillror när hans fru blir dömd till fängelse för mord. Efter flera år och överklaganden är John fortfarande övertygad om att hon är oskyldig och utarbetar en farlig plan för att frita henne.

Vad heter Paul Haggis berömda film från 2004, med Sandra Bullock, Don Cheadle och Matt Dillon?
1. Garden State.
X. Lost in translation.
2. Crash.

And them boys done swang heter comebackalbumet från Electric Boys, 17 år efter Freewheelin'. Conny Bloom och Andy Christell spelade i fyra år i Hanoi Rocks innan de återuppväckte Electric Boys i början av 2009. I juni det året premiärspelade gruppen på Sweden Rock-festivalen.

Gruppen är tillbaka i originalsättning och de har gjort en rad spelningar på festivaler och klubbar i Sverige, Finland och England. I december 2010 var Electric Boys förband till Alice Cooper och i år har de värmt upp för fansen i Mustasch.

Plugga in geniknölarna nu för det ligger fem cd i potten.

Många minns låten För fet för ett fuck, som Electric Boys spelade på. Vad hette artisten?
1. Eddie Meduza.
X. Svullo.
2. Onkel Kånkel.

Alela Diane är en av de ledande yngre förmågorna på den alternativa folkscenen. Hon växte upp i lilla Nevada City i norra Kalifornien och fick en god start. De första spelningarna gjorde Alela Diane efter att en lokal ny-folk-stjärna tillika barndomsvän pushat på henne. Genombrottet kom med albumet The pirate’s gospel som placerade sig överst på London-skivbutiken Rough Trades viktiga topplista över Årets Album 2007.

Dianes musik har jämförts med Joni Mitchell, Neil Young, Sandy Denny, Cat Power och Gillian Welch. Nu släpper Rough Trade nya albumet Alela Diane & Wild Divine, döpt efter hennes kompband. Realtid har fem cd.

Vem var barndomsvännen som bjöd in Alela Diane att göra sina första framträdanden in för publik?
1. Devendra Banhart.
X. Bon Iver (Justin Vernon).
2. Joanna Newsom.

Mjukpop-giganten Katie Melua är enkelt en av Europas största artister. Med en röst som kan sjunga telefonkatalogen, men dock inte vet var Fylkingen ligger, vinner Melua ständigt nya fans.

Alla som missat hennes konserter – och de som vill uppleva känslan igen - har en ny dvd att hugga in i. Det rör sig om en påkostad konsert med Katie Melua och Stuttgart Philharmonic Orchestra från Jazz Open-festivalen i Stuttgart. Mike Batt agerar dirigent och vi har fem ex av Melua Katie with the Stuttgart Philharmonic Orchestra som ska ut i stugorna.

Under konserten framför Katie Melua låten Kozmic blues. Vem förknippas den låten med?
1. Nancy Sinatra.
X. Janis Joplin.
2. Nina Simone.

De rätta svaren är X, 1, 2, X, 2 och X.

Fredags-Kangas

Skivorna väller fram just nu. Nya släpp kommer varje timme, känns det som.

Den här fredagen presenterar Fredag-Kangas ett urval nya skivorm och fler lär det bli framöver.

The Kills: Blood pressures (Domino/Playground)
Den brittisk-amerikanska rockduon The Kills breddar sitt uttryck genom att ta piano och ping-pong-ljud (? och !) på sina ställen, men också genom att spetsa till refrängerna lite extra. I Satellite gör de också ett snyggt lån från snart Sverigeaktuella The Congos (Göta Källare i Stockholm, den 20 april) gamla reggaeklassiker Fisherman.

The Kills är inte bara attitydstinna, modemagasinsutvikta rockers med coola vänner och livskamrater (Kate Moss, Bobby Gillespie, Jack White). Med Blood pressures får de också upp temperaturen musikaliskt, och detta i ett kritiskt sked i karriären då The Kills börjar bli ett ”gammalt” namn i gemet.

Low: C'mon (Sub Pop/Border)
Low är vid det här laget rena veteranerna i USA:s indieflora, med fans och kollaboratörer som Mark Kozelek och Wilco-gitarristen Niels Cline. Den senare gästar mycket riktigt på Minnesiotatrions nya platta.

Musiken är hypnotiskt långsam och ganska malande, men ofta också ljus och melodisk. Trion vet hur den ska hålla i tonerna, tygla dem, tills det är dags att bryta sig ur mönstret och öppna upp för ett ny riktning i den aktuella låten.

Slowcore har en del kallat musiken, men jag är säker på att Alan sparhawk och hans vänner inte vill etiketteras så lätt. Efter det politiska innehållet på förra albumet Drums and guns verkar Low nu åter vilja vända sig inåt. Med tanke på läget i deras hemland finns dock chansen och risken att de återvänder till tematiken nästa gång.

Jenny Wilson: Blazing (Playground)
Jenny Wilsons tredje album är uppdelat i två cd. Blazing I är resultatet av Wilsons samarabete med Tensta Gospel Choir. Hon gav sig ju ut och gav konserter med materialet från förra albumet Hardships! tillsammans med denna gospelkör. Låtarna får verkligen ett nytt liv i dessa versioner. Wilosn och kören ger sig också på en låt från debuten Love & youth, och så två coverlåtar. Har ni rattat in P3 på sistone har ni säkert hört hennes lyckade tolkning av Bob Marleys gamla Work, en låt Jenny Wilsons föräldrar ofta spelade i hemmet.

Tvåan rymmer musiken till Helena Franzéns rosade dansföreställning I'm not looking back som hade premiär på Dansens Hus i Stockholm i fjol. Musiken är mer uppbruten och experimentell i uttrycket, och låtarna från Hardships! står knappt att känna igen. Inte så konstigt då Wilson gjort om musiken radikalt i tamdem med Daniel Fagge Fagerström (känd från The Je Ne Sais Quoi, Optic Nest och de just nu USA-turnerande Skull Defekts). Dessutom finns här spatiösa remixar signerade Richard ”Megamind” Brain och Into The Woods.

Evil Madness: Super great love (Editions Mego)
”Supergruppen” Evil Madness består av några av den isländska elektroniska musikscenens främsta namn, som Jóhann Jóhannsson och Stilluppsteypa-medlemmen Helgi Thórsson. Svensken BJ Nilsen är ende icke-islänning i sällskapet. På sitt fjärde album gör Evild Madness lätt corny, instrumentala ”danslåtar” med tilar som Divine sensual love fantasy och Exiting night games. Låtar som inte alltid känns helt färdiga, och ibland känns som en malfungerande elektronisk attraktion på ett nöjesfält. Något syntriff här och där låter som muterade versioner av gamla dängor som Sommartider eller (I can't get no) Satisfaction). Som så ofta med Editions Mego är cd-omslaget lite extra. Wire

CM von Hausswolff: 800 000 seconds in Harar (Touch)
Internationellt kringflängande svenske kontnären och curatorn CM von Hausswolff arbetar mycket med ljudbaserade verk. Här har han fått i uppdrag av Angeredsteaterns chef - tillika Hausswollfs gamla kollega i 80-talets Göteborgsbaserade konstsmältdegel Radium - Ulrich Hillebrand att göra musiken till föreställningen Jag är en annan. Den handlar om poeten Arthur Rimbaud, som tillbringade en längre tid i Harar. Hausswolff flög till Etiopien för att spela in ljud som han skulle kunna bearbeta till teatermusik. Det är dessa ljud vi hör här, uppdelat i tre långa, stämningsskapande spår. Vi hör flugor, gräshoppor, kranar som droppar, röster som hörs någonstans i fjärran. Jodå, nog är Hausswolff utomlands alltid.

Han lyckas dock galant med konststycket att skapa riktigt suggestiva stämningar av sitt grundmaterial, som ligger helt i linje med det vi brukar höra från det alltid lika esoteriska engelska skivbolaget Touch. Nästa år fyller Touch faktiskt långt mer än 800.000 sekunder. Bolaget firar 30 årsjubileum.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: