Annons:

nktjejkvall_473.jpg
NK:s ljusgård under den ”klassiska tjejkvällen”.
Bild från NK.se.

NK:s vinprovningar
för VIP-kunder hotas

Stockholms Stad överklagar serveringstillstånd: ”smörrebröd inte tillredd mat”.

nkvinproverska_200.jpg
En av NK:s vipkunder. Bild från NK:s facebooksida.
NK:s vinprovningar för vipkunder hotas efter att Stockholms stad överklagat serveringstillståndet för en sådan kväll som nyligen ägde rum. I centrum står en ny och oprövad alkohollag.

Bakgrunden är NK:s ”klassiska tjejkväll” som arrangerades den 9 mars i år, dagen före kvinnodagen. Köerna ringlade långa utanför NK i Stockholm efter stängningsdags och förväntningarna var höga på snittar, smink och manikyr.

Målgrupp: 3000 kvinnliga medlemmar i NK:s kundklubb – ”nyckelkunder” som handlar för minst 35.000 kronor per år.

Ett element under kvällen var vinimportören Vinstockens vinprovning.

Vinprovningen hade fått avslag från Stockholms stads tillståndsenhet. Ett överklagande till förvaltningsrätten gjorde dock att Vinstocken kunde genomföra kvällen: domstolen gav sitt tillstånd dagen före tjejkvällen.

Nu överklagar Stockholms stad Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Vinprovningen har visserligen redan ägt rum, men det är viktigt att få den nya alkohollagen prövad, menar stadsadvokat Anna Lindén.

– Alkohollagen förändrades vid årsskiftet på ganska många olika sätt, säger Lindén, som är en av ett tiotal stadsadvokater i Stockholms Stad.

En förändring i lagen är att reglerna om vilka som får servera alkohol har luckrats upp, förklarar Lindén. Exempelvis behöver man inte servera varm mat längre för att få sälja alkohol, något som har ändrats för att bland annat sushirestauranger ska kunna gå runt.

Anna Lindén förklarar att hon har begärt anstånd med att skicka in sitt överklagande, men att argumenten i stort sett kommer att lyda som vid det ursprungliga avslaget.

Kommunen pekade då bland annat på att Vinstocken inte har gjort det kunskapsprov som i normalfallet krävs för serveringstillstånd och att kundgruppen – de 3000 kvinnorna – inte var tillräckligt avgränsad för att utgöra ett slutet sällskap.

Förvaltningsrätten, som alltså undanröjde kommunens beslut och beviljade tillstånd, menade i stället att importbolaget haft liknande tillställningar tidigare och att dessa har förflutit ”utan ordningsstörningar”.

Bland annat har företaget ordnat vinprovning på Nordiska Galleriet, en exklusiv möbelaffär på Nybrogatan.

En omständighet som också nämns av förvaltningsrätten är att alla handlar för 35.000 kronor per år.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Vidare delar domstolen inte kommunens uppfattning om vad som är tillredd mat, något som måste serveras till alkohol vid servering till slutna sällskap:

”Förvaltningsrätten anser, i motsats till nämnden, att smörrebröd och snittar utgör tillredd mat”, skriver förvaltningsrätten.

Nu får kammarrätten pröva frågan. Realtid.se ämnar bevaka nästa vinprovningskväll – om sådan blir av – i syfte att testa och avrapportera hur vällagade smörrebröden var.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: