Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Hans Bär död

Förutsåg banksekretessens fall.

Hans Bär, 83, avled i måndags efter en längre tids sjukdom. Det meddelade banken på tisdagen enligt Börsen-Zeitung.

Som överhuvud i familjen Bär ledde han en av de schweziska bankdynastierna jämte familjer som Pictet, Lombard och Odier, skriver Financial Times.

Som vd, ordförande och delägare ledde han en av världens ledande förmögenhetsförvaltare, private banking-gruppen Julius Bär, eller Julius Baer som verksamheten heter i den anglosaxiska världen.

Hans Bär växte upp och utbildade sig i USA vilket han drog nytta av. Under 1980-talet satte han banken på börsen och öppnade kontor i London och New York.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Under 1990-talet var han med i Volcker-kommissionen som gjorde upp med de schweiziska bankernas roll under andra världskriget och förintelsen. Men Schweiz har fått nya kontroverser att reda ut.

I sina memoarer från 2004 varnar Hans Bär sina branschkollegor: de kommer inte alltid kunna gömma sig bakom banksekretessen utan måste ställa om till en öppnare värld med direkt konkurrens.

2008 fick Hans Bärs son Raymond Bär som tagit över som ordförande i banken själv uppleva vad de nya spelreglerna innebär när amerikanska myndigheter fick veta genom en läcka att bankens amerikanska kunder inte betalade skatt.

Samma läcka, 55-årige Rudolf Elmer som tidigare varit chef för bankens dotterbolag på Kajmanöarna och nu släppt dokument till organisationen Wikileaks, greps i Zurich i januari 2011 och dömdes till böter för brott mot banksekretessen.

Julius Bärs vd Alex Widmer dog 2008 i vad som beskrevs som ett självmord, enligt banken utan koppling till verksamheten.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: