Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Den överexponerade krönikören

Fredags-Kangas hyllar i dag bob hunds chefsdesigner Martin Kann och hans post-it-modernism. Kan Kann kan Kangas!

1_bobhund.jpg
2_sounds.jpg
3_unthanks.jpg
4_tramp.jpg
5_pernilla_deluxe.jpg
6_machete.jpg
7_hefner.jpg
8_Pearson.jpg
Fredagstävlingar

bob hund är ute och turnerar i Sverige just nu. Gruppen har fått ny kreativ fart i och med färska albumet Det överexponerade gömstallet. Thomas Öberg slipar sina texter ytterligare och bandet skruvar åt låtarna som bara de kan. Fans som Lloyd Cole och Blur-gitarristen Graham Coxon har en högtidsstund att vänta. Samtliga bandmedlemmar har signerat ett särdeles exklusivt exemplar av cd:n för Realtids läsare.

Vilket band beskrev sig som ett amerikanskt bob hund på fjolårets Way Out West?
1. Pavement.
X. Local Natives.
2. The Drums.

The Sounds återvänder till skivdiskarna på onsdag med fjärde albumet Something to die for. Det Malmöbaserade Helsingsborgsbandet tillbringar numera mycken tid i USA och andra delar av världen. Bland fansen finner vi bland andra Dave Grohl, Britney Spears och Quentin Tarantino. Nu visar The Sounds upp fler influenser från elektronisk musik än tidigare. Fem vinnare får cd:n.

Sommaren 2009 turnerade The Sounds som förband. Till vilka?
1. Blondie.
X. No Doubt.
2. Coldplay.

The Unthanks tillhör den absoluta gräddan av brittisk folkrock, och de nöjer sig inte med att bara ge sig i kast med traditionella sånger. På nya, kritikerhyllade albumet Talk tolkar de bland annat låtar av King Crimson och Tom Waits. När de brittiska musikmagasinen - som Mojo och Uncut - ska sammanställa årsbästalistor figurerar The Unthanks alltid bland de högsta placeringarna. Fem vinnare får medelst cd avnjuta systrarna Unthanks ljuvliga harmonier över den mest rosade musiken från Storbritannien just nu.

Familjen Thompson är en annan institution i brittiska folkcirklar. Vad heter det banbrytande bandet Richard Thompson var med i?
1. Faith No More.
X. Fairground Attraction.
2. Fairport Convention.

Två svenska rockband släpper nytt den 1 april. Albumdebuten från Tramp innebär en nystart för några rutinerade namn från Stockholms rockkretsar. Herrar som tidigare hörts i The Hellacopters, Sewergrooves, Henry Fiat's Open Sore, Turpentines och Captain Murphy har slagit sig ihop för att rocka på albumet Indigo. Det låter både New York-punk och 60-talsharmonier.
Linköpingskollegerna i Märvel är i och med Warhawks of war redan framme vid sitt tredje album. Musikaliskt har de jämförts med The Hellacopters, Turbonegro och Kiss. Skivan gästas av Dregen (Backyard Babies) och Robert ”Strängen” Dahlqvist (Dundertåget).
En förstapristagare får Märvels cd och Tramps album i form av en lyxig box med fyra sjutumssinglar i vinyl. Två andra vinnare får Märvel och Tramp på cd.

Vad heter skivbolaget som släpper Tramp och Märvel?
1. Killer Cobra.
X. Bad Taste.
2. Savage.

Melodifestivalen har givit extra skjuts åt Pernilla Anderssons karriär. Låten Desperados stack ut i ett annars ganska plastigt startfält. På onsdag släpps höstens album Ö i en utökad deluxe-utgåva och Realtid har fiskat upp tio ex. Ett nytt omslag och fyra nya låtar har cd:n fått. Förutom Desperados även de nya låtarna Jag vet hur det känns, Saskia och Tråkig torsdag. Sistnämnda låt är en nyskriven version av Moody tuesday.

Pernilla Andersson har producerat skivor åt en svensk veteran. Vem?
1. Björn Skifs.
X. Svante Thuresson.
2. Rolf Wikström.

På onsdag släpps Machete på blu-ray och dvd. Det är en stjärnspäckad actionthriller av Robert Rodriguez och samtidigt en ohämmad hyllning till 1970-talets exploitationfilmer. I huvudrollen ser vi Danny Trejo som före detta mexikansk federal polis – fast besluten att hämnas på en brutal knarkkung (Steven Seagal), en hänsynslös medlem av ett medborgargarde (Don Johnson) och en maktgalen senator (Robert De Niro). Vi ser även Jessica Alba, Cheech Marin och Lindsay Lohan.
Fem blu-ray-discar bara väntar på att huggas.

För några år sedan gjorde Robert Rodriguez långfilm av en tecknad serie. Vilken?
1. Sin City.
X. V för Vendetta.
2. Watchmen.

Hugh Hefner är ett avslöjande porträtt av den frispråkiga och extravaganta grundaren av Playboyimperiet. Med humor och insikt fångar filmen Hefners kamp med regeringen, religiösa motståndsgrupper och militanta feminister under den dramatiska tid när Playboy satte de amerikanska värderingarna på prov. I Brigitte Bermans dokumentär får vi se unika bilder och filmklipp från Hugh Hefners liv samt intervjuer där bland andra Gene Simmons, George Lucas och Jesse Jackson viker ut sig.
Realtid har fem dvd att tävla om.

Hugh Hefner startade Playboy sedan han förvägrades löneförhöjning på sin tidigare arbetsplats. Var var det?
1. Vanity Fair.
X. Esquire.
2. Time.

Josh T. Pearsons debutalbum som soloartist har överösts med kritikerrosor. ”Månadens album” är ingen ovanlig utmärkelse för The last of the country gentlemen. Pearson, tidigare medlem i Lift To Experience, hyllas unisont för sina bitterljuva, vemodiga låtar och starka texter. Pearson bär stora delar av skivan på blott sin röst och gitarr, men Warren Ellis från Dirty Three hjälper till med fiol på några spår.
Fem vinnare får en exklusiv utgåva av skivan på cd. En tjusig promovariant som inte finns till salu i vanliga butiker.

Warren Ellis spelar även med en annan vokalist i två olika, framgångsrika band. Vem tänker vi på?
1. Damon Albarn.
X. Nick Cave.
2. Thom Yorke.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.


Fredags-Kangas


Jag har ingen krönikeidé

Sorry,
Timo


De rätta svaren är 1, X, 2, 1, X, 1, X och X.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: