Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

SVENSKAR LÄMNAR TOKYO
sun473x204.jpg
Brittiska The Sun under tisdagen.

”Rädda för vad som
händer i Fukushima”

I fredags berättade Realtid.se om hur svenske forskaren Jesper Edman upplevde jordbävningen i Tokyo. Då var han inte särskilt orolig. Nu har han ändå tagit familjen med sig till Osaka – 40 mil bort från Tokyo.

paniken200.jpg
Utländska media spelar på människors rädslor i större utsträckning än inhemska media, konstaterar Jesper Edman som själv befinner sig i Japan.
tokyo200.jpg
Så här såg det ut då Jesper Edman tilldelades Oscar Silléns pris för bästa doktorsavhandling i företagsekonomi. Just nu befinner han sig i händelsernas centrum – jordbävnings- och tsunamidrabbade Japan. Jesper Edman är chef för en filial i Tokyo som hör till Japaninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
Foto: Carl-Henrik Tillberg.
Olika bedömning
Haveriet i kärnkraftverket i Fukushima betecknas som en sexa på den sjugradiga olycksskalan av den franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN.
Japans kärnkraftsmyndighet håller fast vid sin bedömning att olyckan är en fyra på skalan.

Källa: TT.
När Realtid.se pratade med honom medan efterskalven skakade Tokyo i fredags kunde han konstatera att paniken var långt borta för stadens nio miljoner invånare.

Men efter kärnkraftshaverierna upplever många utlänningar i Japan katastrofen annorlunda är japanerna. Ericsson och flera andra svenska företag har evakuerat sin svenska personal till just Osaka:

– Det beror på rädslan för vad som händer i Fukushima och osäkerheten om vad explosionerna i kärnkraftverket egentligen innebär, säger Jesper Edman.

Själv har han och familjen tagit snabbtåget Shinkansen till Osaka omkring 40 mil bort.

– Det är slående. Här i Osaka fortsätter livet precis som vanligt. Folk pratar om det som hänt, men här märks ingenting fysiskt av vad som hänt längre norrut, säger han till Realtid.se under tisdagskvällen lokal tid.

Och medan utlänningarna flyr har har japanerna inga planer på att lämna landet eller ens huvudstaden. De håller sig inomhus och jobbar hemifrån, enligt Jesper Edman.

En bidragande orsak till att japanerna tar det lugnare än representanter från utländska företag som befinner sig i Japan beror på att engelskspråkiga tidningar ger en mer skräckinjagande bild av situationen än japanska tidningar, resonerar Jesper Edman.

– Utländska massmedier drar på mer och gör folk väldigt nervösa. Och många utlänningar förstår inte japanska och måste därför helt förlita sig på brittiska och amerikanska rapporter.

– Inhemska media vill hålla folk lugna. De säger det här är inte så farligt. Då säger utländska media att nu ljuger Japan och det här blir
som Tjernobyl. Då blir det väldigt jobbigt för folk som är här, säger Jesper Edman.

Varför ger inhemska och utländska media så olika bilder?
– Japanska media känner att de har ett ansvar att hålla folk lugna och inte skapa panik. De försöker säga så mycket de kan och vet, men ibland får man känslan av att de håller inne med information, säger Jesper Edman.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Som forskare i företagsekonomi har Jesper Edman god inblick i hur katastrofen påverkar ekonomin i Japan. Avgörande för en återhämtning blir att snabbt få igång logistiken.

Det borde vara möjligt eftersom Japans stora hamnar ligger i landets södra delar. Ytterligare en förutsättning är att elförsörjningen stabiliseras.

Det skulle innebära att det inhemska näringslivet kan börja fungera igen, att import och export kan återupptas. Det skulle också kunna vara en hjälp till de hårt drabbade norra delarna av landet och till de kuststäder som är i akut behov av humanitär hjälp.

– Om man kan få upp logistiken så kan ekonomin tuffa igång. Kan man inte göra det får det stora konsekvenser, säger Jesper Edman.

Under fredagens intervju inträffade alltså ett efterskalv. Idag, tisdag, hände samma sak i Tokyo med hela 6,0 på Richterskalan:
– Yes, stämmer, vi kände det nere i Osaka också. Man går inte säker någonstans, men vi börjar bli luttrade, säger Jesper Edman.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: