Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Realtid.se Börs

Annons:

ÖKAD ORO EFTER OLYCKAN
stockholmsborsen_473.jpg

Börserna rasar

UPPDATERAD Stockholmsbörsen och de ledande Europabörserna föll kraftigt i dag. Även oljepriset sjönk i spåren av olyckan i Japan.

Världsmarknadspriserna på råolja hade vid lunchtid fallit kraftigt jämfört med föregående handelsdag, till följd av händelserna i katastrofdrabbade Japan. Priset på Brentolja hade backat med cirka 5 dollar till 107:88 dollar per fat och USA-oljan hade fallit i pris med 4 dollar till 97:10 dollar per fat, skriver Reuters.

Strålningsnivåerna kring Fukushima 1 steg kraftigt efter explosionerna, vilket spädde på oron för en kärnkraftskatastrof.

– Den japanska börsen har nu trots allt gått ned med nära 20 procent sedan det här började. Jag är ingen expert på kärnkraft men helt klart är att den här osäkerheten kommer att ligga kvar ett bra tag, säger Carl Hammer, analytiker på SEB.

Det finns stora frågetecken kring hur stora spridningseffekterna blir på de globala börserna, anser han.

– Vi var redan innan det här hände i Japan inne i en period där möjligheten fanns att man skulle börja plocka hem lite vinster. Och det började med en stigande inflationsoro framför allt i utvecklingsländerna med den geopolitiska osäkerheten i Mellanöstern med högre oljepriser som följd. Nu adderar vi både japansk jordbävning, tsunami och kärnkraft.

Men de kraftigt fallande räntorna, den försvagade kronan och lägre bensinpris som en effekt av jordbävningskatastrofen kanske mest blir ett hack i kurvan. Den globala återhämtningen kommer väga tyngre än det som händer i Japan, tror Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

– Min bedömning är att det här är ganska tillfälligt, säger hon.

Den initiala effekten handlar i huvudsak om att pengarna styrs om till säkrare papper, vilket brukar missgynna kronan, aktier rent generellt och råvaror - marknadsaktörerna flyr riskplaceringar.

De direkta effekterna på svensk ekonomi blir små. Winsth har även svårt att se att världsekonomin kommer att påverkas särskilt mycket.

– Utifrån ett marknadsperspektiv får det som hänt i arabvärlden betydligt större konsekvenser för världsekonomin än det som hänt i Japan.

Den japanska yenen stärktes i dag, vilket utlöste spekulationer på marknaden om att myndigheterna kommer att intervenera för att hindra yenens styrka från att ytterligare skada Japans ekonomi.

– Den japanska ekonomin var redan innan det här hände i ett ganska sårbart läge med en historiskt stark valuta och det vill man undvika till varje pris. Men sedan är frågan i vilken utsträckning man lyckas. Japan har ju stora nettofordringar på omvärlden och en del av det kommer nu att tas hem till Japan, säger Hammer.

Bland fondspararna är aktiviteten inte särskilt stor. Enligt Claes Hemberg på nätmäklaren Avanza har småspararna förmodligen inte någon större utsträckning hunnit upptäcka Japanraset ordentligt ännu. Men det kan skapa stora reaktioner de närmaste dagarna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Däremot är den vanliga aktiehandeln bland småspararna dubbelt så stor som genomsnittet en vanlig dag i februari. Och det är säljknappen som gäller.

– Det man köper är i stället räntefonder, säger Claes Hemberg.

  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: