Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Makro

Annons:

Fukushima-olycka
nära Tjernobylnivå

UPPDATERAD Haveriet i Fukushima-kärnkraftverket betecknas som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, enligt franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN. Men Japans kärnkraftsmyndighet håller fast vid sin bedömning — att olyckan är en 4:a på skalan.

Kärnkraften i Japan
• 11 av Japans 54 kärnkraftreaktorer är nedstängda efter skalvet och tsunamin i fredags.
• Kärnkraftverket Fukushima 1 ligger 25 mil norr om Tokyo och har ett systerverk en mil bort, Fukushima 2, som lyckats kyla ner sina reaktorer.
• Av de sex reaktorerna i Fukushima 1 var tre i bruk vid tiden för katastrofen.
• Vätgasexplosioner har inträffat i reaktorhallarna till reaktor 1,2 och 3.
• Under reaktorbyggnaderna förvaras också utbränt kärnbränsle i mellanlagring.
• Det finns ännu inget byggt slutförvar av kärnavfall i världen.
En sexa på Ines-skalan skulle innebära att haveriet vid Fukushima är den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986, som sattes till nivå sju. Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka.

Vid härdsmältan i det amerikanska kärnkraftverket i Three Mile Island i Harrisburg 1979 var utsläppen till omgivningen mycket begränsade och olyckan räknas som nivå fem på Ines-skalan.

Den allvarligaste incidenten vid ett svenskt kärnkraftverk inträffade i Forsmark 2006 och sattes till nivå två.

Varje höjning på skalan innebär att strålsäkerhetsbetydelsen ökat tio gånger.

— Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex, sade franska ASN:s chef André-Claude Lacoste på en presskonferens i Paris i dag.

Men Japans kärnkraftsmyndighet håller inte med och står fast vid sin egen bedömning av kärnkraftolyckan i Fukushima 1 och behåller nivån 4 på den sjugradiga skalan.

Det meddelades efter att dess franska motsvarighet ASN alltså satt nivån till 6 tidigare på dagen.

Japans premiärminister Naoto Kan uppges ha varit rasande på ledningen för kraftbolaget Tepco, sedan han inte omedelbart informerats om utvecklingen i Fukushima.

— Vad i helvete pågår!? ska Kan ha skällt, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

— Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en helt timme, citeras Kan av nyhetsbyrån.

Hela världens ögon är nu riktade mot kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan — vätgasexplosioner i tre av verkets reaktorhallar och en brand i mellanlagret har inträffat sedan i fredags. Nu råder osäkerhet om en läcka uppstått.

Kärnkraftverkets operatör Tepco meddelade på eftermiddagen svensk tid att man ska försöka nödkyla den överhettade mellanlagringsbassängen i reaktor 4 med havsvatten ”inom två, tre dagar”, rapporterar Reuters.

Varför man var tvungen att vänta så länge med den åtgärden framgick inte av uttalandet.

Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA visar japanska mätningar att radioaktiviteten är på väg ner vid kärnkraftverket Fukushima 1. Vidare har FN-organet informerats om att den katastrofdrabbade nationen nu övervakar runt 150 personers hälsotillstånd efter tecken på strålpåverkan. Antalet som behandlas mot strålning är 23.

I Tokyo har nivåer på uppemot tio gånger det normala uppmätts på eftermiddagen, men myndigheterna meddelar att ingen fara för människor föreligger, skriver Reuters.

Den största oron i dag i omvärlden är huruvida radioaktivitet läcker ut från kärnkraftverket, 25 mil norr om huvudstaden Tokyo. Sedan det förödande skalvet i fredags och den påföljande tsunamin skadade kylsystem i kärnkraftverket har kärntekniker kämpat för att försöka kyla ner reaktorerna på anläggningen med havsvatten.

Reaktorhallen till reaktor 1 och 3 flög i luften i helgen och natten till i dag svensk tid gick reaktor 2 samma öde till mötes. De tre reaktorerna var igång när naturkatastrofen inträffade, men ytterligare tre fanns på området. I reaktorbyggnaderna finns även mellanlagringsbassänger för uttjänt kärnbränsle och en brand utbröt i en sådan, inne i reaktor 4:s byggnad, i samband med explosionen i 2:an.

Den största oron är att skyddshöljena till reaktorkärnorna ska ha skadats, men så verkade inte ha skett på tisdagen. Däremot var läget oklart kring bassängen och det använda kärnbränslet.

Branden ska vara släckt, men senare rapporterade nyhetsbyrån Kyodo att vattnet i bassängen höll på att koka bort och det rådde oklarheter om vilka barriärer som fanns mellan den och yttervärlden. Japan sade till FN:s atomenergiorgan IAEA att radioaktivitet gick ”rätt ut i atmosfären”.

Små höjningar i temperaturerna i reaktor 5 och 6 har också uppmätts.

Efter den tredje explosion i reaktor 2 uppmättes strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen på området. Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning i Tokyo.

Regeringstalesmannen Yukio Edano sade senare att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av explosionerna i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanade befolkningen inom tre mils avstånd från kärnkraftverket att hålla sig inomhus.

WMO, FN:s väderorganisation, säger enligt Reuters att det radioaktiva material som läckt ut ur kärnkraftverket Fukushima 1 nu blåser ut till havs och för tillfället inte utgör någon fara för människor.

Enligt Niklas Einevik, meteorolog på SMHI, är vindarna från de drabbade reaktorerna i Fukushima just nu växlande. Från att ha legat i sydvästlig riktning vrider de sig västerut och senare i kväll i nordlig riktning.

— Men det rör sig om måttliga vindar, säger han.

Dessutom ligger det ett lågtryck över Japan, vilket innebär att det kommer regnskurar över i stort sett hela landet fram till torsdag, förutom längst i norr där det kommer att snöa.

— Om det regnar är det allvarligare, då sköljs radioaktiviteten ner på marken. Det är mycket bättre att den håller sig i luften, säger Helene Jönsson, enhetschef på avdelningen för strålskydd vid
Strålsäkerhetsmyndigheten.

I direkt anslutning till kärnkraftverket har radioaktivitet på 400 millisievert per timme uppmätts på morgonen, vilket är mycket höga stråldoser som bara på några timmar kan orsaka strålsjuka hos människor, men enligt
Strålsäkerhetsmyndigheten är nivåerna på väg ner nu.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: