Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Realtid.se Börs

Annons:

8,9 PÅ RICHTERSKALAN - BÖRSEN RASADE
japanskalven_473.jpg

Tio meters tsunamivåg
drabbade Japan

UPPDATERAD En enorm tsunamivåg vällde in över den japanska kusten och två kraftiga jordskalv har skakat Tokyo. Börsen föll rejält.Två kraftiga jordskalv skakade i morse Tokyo och en tio meter hög tsunamivåg slog förödande mot det Japanska kustområdet Miyagi. Stora skador rapporteras och minst 19 personer uppges nu ha omkommit, rapporterar AFP.

Det kraftiga jordskalvet inträffade ute till havs, 38 mil nordöst om Tokyo, och uppmättes till 8,9 på magnitudskalan. I Tokyo flydde människor ut på gatorna och tsunamivarningar utfärdades för kustområdet.

När vågorna senare drog in var de jättelika. Från miljonstaden Sendai i Miyagi-området, cirka 25 mil norr om Tokyo, visade direktsända tv-bilder hur snabbt stigande vatten formligen vällde in över landsbygden och svepte med sig byggnader och bilar. Många försökte förgäves köra ifrån vattnet, men hann aldrig undan.

På de direktsända bilderna, tagna via helikopter, visades under morgonen (svensk tid) hur vattenmassorna oerhört snabbt drog in över det låglänta landskapet och översvämmade fält, vägar och byggnader.

Bilar och motorcyklar flydde i hög hastighet undan vattnet. Ändå var det många som inte hann undan utan i stället sveptes med av flodvågen. På flera ställen sågs personer som flytt upp på biltak för att undvika vattnet.

Start- och landningsbanorna vid flygplatsen, strax söder om själva staden Sendai, lades under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket var det fullt av människor.

I Tokyo stängdes flygplatsen Narita, liksom tunnelbanan och pendeltågen. Snabbtågen norrut stod stilla. Landets kärnkraftverk stängdes av automatiskt.

Enligt premiärminister Naoto Kan fanns dock än så länge inga rapporter om utläckande radioaktivitet. Vid Ichihara, norr om Tokyo, började ett stort oljeraffinaderi brinna våldsamt.

Minst fyra miljoner människor runt huvudstaden var utan ström.

Från byggnader i Sendai-området sågs folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus.

Dödssiffran hittills uppgår till minst åtta, rapporterar AFP, däribland en 67-årig man som krossats av en fallande vägg och en äldre kvinna som hamnade under ett nedrasat tak i Tokyoområdet.

Ytterligare tre omkom när deras hus kollapsade i Ibaraki, nordost om Tokyo.

Från det värst tsunamidrabbade Miyagi-området finns ännu inga rapporter om dödsfall.

Tsunamivarningar utfärdades även för merparten av det övriga Stillahavsområdet, inklusive Filippinerna, Taiwan, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Hawaii, USA:s västkust och längs hela kustområdet i Central- och
Sydamerika.

Till Hawaii kan vattnet nå strax före klockan 14, svensk tid, uppger varningscentret. I Indonesien varnas för en tsunami från klockan 12, svensk tid. I Hawaii kommer varningssirener att ljuda på varje hel timme, rapporterar AFP. I Filippinerna uppmanas folk att ”ta sig längre in över land” och hålla sig undan kusten mellan 10 och 11 på förmiddagen, svensk tid. I Taiwan har viss evakuering inletts på östkusten.

Varnar för flera skalv


På den ryska ögruppen Kurilerna evakuerades 11 000 invånare. En tre meter hög tsunamivåg har noterats nära ön Sjikotan, uppger varningscentret på ön Sachalin för Interfax. Vid grannöarna har en tvåmetersvåg uppmätts vid Iturup och drygt 1,5 meter vid Kunasjir.

I Japan varnade Hiforumi Yokoyama från japanska meteorologiska byrån på en presskonferens för fler tsunamivågor och uppmanade de som evakuerats att stanna kvar på sina evakueringsplatser.

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är det så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.

– Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga. Men det blir säkert skakigt de närmaste timmarna och dagarna längs kusterna, sade han till TT.

Reynir Bödvarsson säger att det fanns indikationer på att ett stort skalv kunde vara på väg i området.

– Det var ett skalv natten till onsdagen med en magnitud på ungefär 7. När man får ett skalv med den magnituden i det här området kan man befara att det kommer ett ännu större.

Enligt Bödvarsson är det gynnsamt att skalvet inträffade utanför Japans östkust, där avståndet är långt till andra länder, eftersom det ger tid för andra som kan drabbas att förbereda sig.

– Det som är på den positiva sidan är att det är relativt gott om tid att parera. Sedan beror det ju på hur samhällsstrukturen ser ut och vilka möjligheter man har att nå ut med varningar till befolkningen.

Enligt FN har 30 internationella räddningsgrupper mobiliserats, redo att åka till Japan, uppger Reuters.

Från Hawaii meddelas att myndigheterna har beordrat evakuering av låglänta områden inför en eventuell tsunamivåg, rapporterar AFP.

– Vi har omkring fyra timmar på oss att rensa kusten. Det verkar som om det här kan bli en ganska allvarlig händelse, sade John Cummings från räddningstjänsten i Honolulu.

Internationella Röda kors- och halvmånefederationen oroas över följderna för de många småöarna i Stilla havet.

– Många utvecklingsländer är mer sårbara för den här typen av pågående katastrof. Tsunamin utgör ett allvarligt hot. För närvarande är den högre än vissa öar och skulle kunna köra rakt över dem, sade talesmannen Paul Conneally till Reuters.

Börsen rasade

Nedgången på Tokyobörsen fördjupades rejält efter skalvet, som inträffade strax före börsens stängning klockan 7.00 svensk tid.

Skalvet inträffade när bara cirka 15 minuters handel återstod, och Nikkei 225-index hade fallit med omkring 1 procent. Vid stängning hade Nikkei backat med 1,7 procent, liksom det bredare Topixindex.

Även på andra håll i Asien föll börserna överlag. Seoulbörsens Kospi-index tappade 1,3 procent och Taiwanbörsens Weighted Index sjönk med 0,9 procent.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Läget på börser som klockan 7.25 svensk tid ännu inte hade stängt:

Hongkongbörsens Hang Seng-index hade gått ned med 0,7 procent, medan Shanghaibörsens kompositindex hade stigit med 0,2 procent. Singapores Straits Times-index fallit med 1,3 procent. Bombaybörsens Sensex hade gått ned med 0,8 procent.
Fem största jordbävningarna
1. 9.5 i Chile. 29 maj 1960.
2. 9.2 i Anchorage, Alaska. 28 mars 1964.
3. 8.8 i Tokyo, Japan. 11 mars 2011
4. 8.3 i Tokyo, Japan. 1 september 1923.
5. 8.1 i Mexico City, Mexico. 20 september 1985

Källa: Discovery
Dödliga tsunamivågor
Sydostasien 26 december 2004: Skalv med magnitud 9.3 utanför Sumatras kust orsakar en tsunami som dödar 220 000 människor i länderna runt Indiska Oceanen.

Indonesien 17 juli 2006: Skalv med magnitud 7.7 utanför Java orsakar en tsunami som dödar minst 654 människor.

Solomonöarna 2 april 2007: Skalv med magnitud 8.0 utanför västra Solomonöarna orsakar en tsunami som dödade 52 människor.

Samoa 29 september 2009: Ett skalv med magnitud 8.0 orsakar en tsunami som dödar 190 människor på en rad öar i Stilla havet.

Källa: AFP (TT)
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: