Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

juholt2_473.jpg

”En seger för de som
strävat efter förnyelse”

UPPDATERAD Håkan Juholt föreslås av valberedningen till partiledarposten i Socialdemokraterna och Carin Jämtin föreslås som partisekreterare, uppger flera medier.

Profil: Håkan Juholt
Håkan Juholt var den förste socialdemokrat i partistyrelsen som efter katastrofvalet 2010 öppet ställde sig bakom SSU-ordförande Jytte Gutelands krav att hela partistyrelsen, inklusive Mona Sahlin, skulle ställa sina platser till förfogande.

Det anses ha haft en avgörande betydelse för Sahlins beslut att avgå.

Han är distriktsordförande i Kalmar län, som räknas till vänsterdistrikten, och ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. I flera år ledde han försvarsberedningen och han har också varit sakkunnig på försvarsdepartementet.

Under sin tid i försvarsberedningen lyckades han vid flera tillfällen jämka samman motstridiga uppfattningar, och i flera år var Anders Svärd (C) den ständige parhästen när S och C samarbetade om försvarspolitiken.

Han var också biträdande partisekreterare vid sidan av Marita Ulvskog. När hon utsågs till partiets toppnamn i EU-valet blev han tillförordnad partisekreterare. För att ta jobbet tvingades han avsäga sig sin kandidatur till EU-valet och den allmänna uppfattningen var att han på kongressen skulle väljas till ordinarie partisekreterare.

Fem månader före kongressen utsåg Mona Sahlin i stället Ibrahim Baylan till partisekreterare och Juholt stod utan några tunga uppdrag vid sidan av riksdagsplatsen.

”Rena avrättningen”, sade flera källor till TT då. Sahlins behandling av Juholt skapade en djupgående konflikt där ett antal socialdemokrater ställde sig på Juholts sida och på kongressen valdes han in i partistyrelsen.

Juholt har ett förflutet som fotograf och journalist på Östra Småland. Det har lett till att han i motsats till många andra S-politiker inte är misstänksam mot journalister utan oftast tillgänglig. Efter valberedningens möte för en dryg vecka sedan var han den ende som ställde upp och svarade på frågor, bland annat om att det var hela partiledningen som nu skulle prövas.

Han skämtade då bort alla frågor om att han själv kunde bli partiledare.

– Javisst, och när vi får makten utser jag Anders Svärd till försvarsminister, sade han.
Håkan Juholt har kommit in sent i diskussionerna, men ska enligt Aftonbladet ha svarat ja när den socialdemokratiska valberedningen frågat honom om han är en kandidat till partiledarposten.

Om det blir Juholt är det en seger för förnyelseprocessen inom Socialdemokraterna, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

– Det är i så fall en seger för dem som strävat för förnyelse inom partiet och för dem som blockerat Damberg. Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort, säger Ulf Bjereld.

Enligt Bjereld är Juholt ”svagt vänster”, har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal.

Förre LO-ordföranden och ett av ombuden till S-kongressen Stig Malm framhåller att valberedningen borde lägga fram mer än ett namn.

– Juholt är säkert lika kompetent som de andra kandidaterna. Men jag vill se dem bredvid varandra innan jag tar ställning, säger Stig Malm.

Håkan Juholts namn lanserades sedan Tomas Eneroth tackat nej. Stödet för Juholt ökade också sedan Leif Pagrotsky sagt att han av privata skäl inte står till förfogande.

– Man kan väl nästan betrakta honom som en joker, givet att han inte alls varit ett självklart namn. Men han är lite annorlunda mot den socialdemokratiska partikulturen. Han är lite modig, vågar sticka ut och är ganska frispråkig, säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

Juholt var det förste tunga politiker som efter katastrofvalet 2010 gick ut och stödde SSU-ordförande Jytte Gutelands krav på att alla skulle ställa sina platser till förfogande. Juholts ord vägde tungt eftersom han sitter i partistyrelsen. Sedan anslöt sig flera. Juholt anses därför ha spelat en avgörande roll för Mona Sahlins beslut att avgå.

Håkan Juholt har främst gjort sig känd som försvarspolitiker. I flera år ledde han försvarsberedningen, har också varit sakkunnig på försvarsdepartementet, och är i dag ordförande i försvarsutskottet. I en nyutkommen bok går han ut hårt mot partiets valrörelse.

”Det var ingen rörelseriktning i valet 2010, det var som en popcorngryta där det ena efter det andra poppade upp”, säger han i boken Arbetarrörelsens kris — mellan reformism och marknadsliberalism, av frilansskribenten Ingemar E.L. Göransson.

Juholt har även ett förflutet som fotograf och journalist på Östra Småland.

– När han jobbade här gick han väldigt mycket in för sina uppdrag. Bland annat skickades han till Polen för många år sedan, för att skildra händelserna runt Gdansk och Solidaritet. Han blev tagen av den polska säkerhetstjänsten, men det hindrade honom inte från att ändå komma hem med bilder. Han gömde filmrullarna i stövlarna, berättar Ulf Carlsson, chefredaktör för tidningens allmänna avdelning.

Carin Jämtin är vice ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms stad. Hon är sedan oktober 2006 oppositionsborgarråd i Stockholms stad och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister.

Socialdemokraternas valberedning kommer att hålla en pressträff i dag på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Pressträffen hålls klockan 13, enligt ett pressmeddelande.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: