Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Motor

Annons:

antonovbil_473.jpg

Antonov varnar för kris

Dömer Saabs affärsplan men hävdar att EIB-lånet inte kommer att dras tillbaka. ”Jag ser ingen risk att svenska staten skulle behöva gå in och ta över lånet.”

Ryske finansmannen Vladimir Antonov tycker att Saab Automobiles säljmål i år är ”lite för optimistiska” och att Saab kan behöva en extra buffert.

– Om målet inte nås vore det trevligt för Saab med 50—70 miljoner euro (cirka 450—600 miljoner kronor) som en extra kudde att luta sig mot. De pengarna är vi beredda att stå för om vi tillåts av EIB, säger han till TT.

Någon risk för att Saab blir av med sitt miljardlån från EIB anser han inte att det finns nu.

– EIB har en fantastisk säkerhet och en fantastisk ränta för Saablånet. Varför skulle de dra tillbaka det? För tillfället fungerar allt bra, säger Vladimir Antonov till TT.

Däremot vill han sätta press på EIB att tillåta honom som finansiär, vilket han hävdar att banken inte gör. Hans advokater har inte ens fått till stånd ett möte.

– Mot slutet av året finns det en risk att Saab behöver en finansiell partner och det är inte lätt att hitta en sådan. Men vi vill eftersom vi ser Saab som en bra investering, säger han.

När Spyker Cars i fjol köpte Saab av GM byggde affärsplanen på att GM betalade för verktyg och efterskänkte skulder samt att man fick ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) på 400 miljoner euro (motsvarande runt 3,5 miljarder kronor). Svenska regeringen gick in med statliga garantier och har fullgoda säkerheter i form av olika tillgångar hos Saab.

Lånet betalas ut i flera delar och löper fram till 2016. Saab betalar ränta till EIB och en garantipremie till staten.

Vad skulle hända om EIB drog tillbaka lånet?

– Rent teoretiskt så skulle Saab gå i konkurs på några dagar. Men det kommer aldrig att hända. Det finns ingen anledning till det. Jag ser ingen risk att svenska staten skulle behöva gå in och ta över lånet, säger Vladimir Antonov.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Antonov tvingades bort som storägare i Spyker Cars för att Saabaffären skulle gå igenom. I själva verket lånade han ut motsvarande runt 700 miljoner kronor till Saabs styrelseordförande Victor Mullers bolag — pengar som användes dels till att köpa Saab och dels till att lösa ut Antonovs ägarandel i Spyker.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: