Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Makro

Annons:

libyacar_473.jpg

Mystisk återkomst för
libysk centralbankschef

Försvann spårlöst och dyker upp först nu. Han tänker fortfarande inte avslöja om han är lojal till Muammar Gaddafi eller om han stödjer oppositionen.

Libyens försvunne centralbankschef har dykt upp och bekräftar att han varit i Istanbul i Turkiet. Han tänker fortfarande inte avslöja om han är lojal till Muammar Gaddafi eller om han stödjer oppositionen.

Den libyska regeringen uppgav på tisdagen att finansminister Abdulhafid Zlitni tillfälligt har tagit över ledningen för centralbanken eftersom chefen Farhat Omar Bengdara är utomlands.

Var Bengdara har befunnit sig de två senaste veckorna har varit oklart. Han har jagats av tjänstemän, diplomater och bankirer samtidigt som rebellerna kämpat mot Gaddafiregimen. Nu har han skickat ett mejl till tidningen Financial Times och berättat att han befinner sig i Turkiet.

Financial Times beskriver Bengdara som en nyckelperson när det gäller Libyens finanser. Utländska ledare har desperat försökt få reda på var centralbankschefen har sina lojaliteter och om hans möjlighet att komma åt allmänna medel ger honom reell makt nu när det internationella samfundet fryser Libyens tillgångar.

Den 45-årige Bengdara har växt upp i rebellernas starka fäste Benghazi.

Själv säger han att han ska lämna sitt jobb efter den pågående krisen och tillägger att han de senaste två veckorna arbetat med att förklara centralbankens roll och klargöra effekterna av de internationella ansträngningarna att frysa Libyens tillgångar, skriver Financial Times.

Bengdara är också vice ordförande för Italiens största bank Unicredit, där den libyska centralbanken är tredje största investerare och innehavare av fem procent av aktierna. Libyens statliga investeringsfond äger också 2,6 procent av Unicredit.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Unicredit uppgav den 2 mars att man återfått kontakten med Bengdara efter att inte kunnat nå honom sedan den 22 februari.

Tidigt på tisdagen sade en talesman för Unicredit att rösträtten för de libyska aktieinnehavarna i banken kommer att frysas om EU beslutar att föra upp Libyska investeringsmyndigheten (LIA) på sanktionslistan.

Uppgifterna från Unicredit kom före EU:s beslut senare under dagen att föra upp LIA och flera andra finansiella institutioner på sanktionslistan. Åtgärderna väntas träda i kraft på fredag.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: