Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Teknik, Media & Telekom

Annons:

Turister lurade av Gustavsberg

”Tog en stund att få honom att förstå att han hade kört väldigt fel.”

gustavsberg_170.jpg
gustavsberg_250.jpg
Sveriges enda kvarlevande porslinsfabrik finns i Gustavsberg. Vattenhjulet står kvar som en dekoration. På 1800-talet utnyttjade man vattenkraften för att mala kvarts till porslinstillverkningen.
Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Gustafsbergsstiftelsen i Uddevalla vill att Lantmäteriet ändrar stavningen på orten till Gustafsberg. Detta för att ortnamnet inte ska förväxlas med Gustavsberg utanför Stockholm.

Stiftelsen pekar bland annat på att stavningen leder till en del förväxlingar. Bland annat var det ett holländskt par som hade besökt Loka Brunn och sedan skulle köra mot Gustafsberg i Uddevalla.

Turisterna knappade in ortsnamnet i sin gps och det var först efter 14 mils körning som man insåg att man hade kört fel.

Ett ytterligare exempel rör en rumänsk långtradarchaufför som egentligen skulle till just Gustavsberg i Stockholm:

”Han körde ned till vattnet här på Gustafsberg med sitt långa ekipage och det tog en stund att få honom att förstå att han hade kört väldigt fel.”, skriver stiftelsen till Lantmäteriet i Gävle.

Gustafsbergsstiftelsen ändamål är att: ”främja fostran, utbildning och vård av barn och ungdomar från landskapet Bohuslän.”

Stiftelsen menar också att under alla år ända sedan 1774 stavas Gustafsberg i alla sammanhang just så, alltså inte Gustavsberg.

Men det finns ett undantag och det är ”Lantmäteriets fastighetskarta och därmed också per automatik Postens adresskarta där det stavas Gustavsberg”, skriver stiftelsen.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Brevet är undertecknat av Gunnar Klaesson, som bland annat är lokalhistoriker och förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen. Han avslutar med:

”Det kan tyckas vara en bagatell att jag skriver detta brev för att vädja till Lantmäteriet att ändra stavningen till Gustafsberg. Men det är under understundom ett irritationsmoment och mycket skulle vara vunnet om stavningen ändrades.”
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: