Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Tvist om sänkt
sovjetisk ubåt

Försvaret vill inte kontrollera vraket men får mothugg. ”En sjunkbomb påverkar oftast inte formskrovet.”

submarine_170.jpg
En tvist har blåst upp om en misstänkt sovjetisk ubåt som hittats söder om Gotland.

Försvaret anser det inte meningsfullt att kontrollera ubåten närmare. Förre ÖB Bengt Gustafsson anser dock att vraket kan kasta nytt ljus över ubåtsjakterna på 1980-talet.

Ubåten upptäcktes hösten 2009 av företaget Marin Mätteknik som i höstas genomförde nya dykningar. Bilderna som tagits ger dock inga klara besked om identiteten eller varför den sjönk, uppger Ekot i Sveriges Radio..

Ola Oskarsson, vd på Marin Mätteknik, larmade försvaret om vraket, men efter det har inget hänt. Att det nu blivit en nyhet beror på att Oskarsson tröttnat på tystnaden och berättat om upptäckten på ett seminarium.

Av de bilder som företaget hittills tagit går det inte att avgöra identiteten på ubåten, men allt tyder på att det rör sig om en 76 meter lång Whisky-ubåt, en modell som nämndes ofta under de svenska ubåtsjakterna på 1980-
talet. De undersökningar som hittills gjorts ger heller inget besked om varför ubåten sjönk.

Försvaret anser dock att de bilder som tagits ger så klara besked att nya dykningar inte är nödvändiga.

– Den är inte sänkt med någon sorts vapenverkan, det kan man konstatera. De bilder vi har sett visar inga sådana tecken, säger Bo Rask, stabschef vid marintaktiska staben till Ekoredaktionen.

Ola Oskarsson håller inte alls med.

– En ubåt har ett yttre formskrov och ett inre tryckskrov. En sjunkbomb påverkar oftast inte formskrovet, så skador syns inte utifrån. Jag förstår inte hur försvaret tänker, men det är möjligt att de vet mer än de talar om.
Men det går inte att dra några slutsatser av det som syns på formskrovet.

En teori som framförts det senaste dygnet är att det kan röra sig om den ubåt som upptäcktes utanför Utö våren 1981 och som angreps av jagaren Halland. Det var en av de första ubåtsincidenterna i Sverige och skulle de
kommande åren följas av många fler.

– Det är svårt att säga. Jag har hittat en ubåt från 1914 som jag trodde var 50 år gammal. Men den här tror jag har legat sedan 1970- eller 1980-tal, säger Ola Oskarsson.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: