Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

VENDETTA I TV:
UppdragGranskning_PUFFny_47.jpg
Montage: Olle Blomkvist

”Utpressningsförsök”
bakom Uppdrag Granskning

”Utpressning” hävdar den polske kirurgen. ”En schysst gest”, svarar det svenska paret.

Nilsen_Kicki_SVT2_200.jpg
Kicki Nilsen i Kungsbacka i dag. 11 månader efter operationen.
Foto: SVT
Nilsen_Kicki_SVT_200.jpg
Kicki Nilsen efter operationen i Polen.
Foto: SVT
petersen_jorgen_200.jpg
”De var ute efter pengar”, säger den svenske förmedlaren Jörgen Petersen på Medisa Travel om Kungsbackaparet.
Kicki Nilsens och Hans Gjers sms till polske kirurgen
”Dear Dariusz
As you may have heard is there a big investigation in Sweden and Poland regarding surgical procedures and Jörgen's contacts are targeted. We have been contacted by swedish television and they are interested in our case as It went terrible wrong. There is discussion about legal procedures in Poland aswell and we are ofcourse interested in getting compensated for our economical and emotional lost. As we early discussed we talked with you in Poland any way of us getting compensated and the answer was no.

We still feel that there were some big mistakes done and paying for operation and all other extra costs is not acceptable. So before we give our version and getting on the media and legal train, are you intrested in solving this outside of this as we can't mend what we went thru. Only refund and compensation for extra costs.

Kristina Nilsen & Hans Gjers”
Christina Hedlund i Uppdrag Granskning
I november handlade Uppdrag Granskning om 30-åriga Christina Hedlund som hamnade i koma efter en misslyckad bröstförstoring i Polen. SVT gick hårt åt den svenska researrangören Medica Travel och Jörgen Petersen.

Efter det har polska åklagare inlett en förundersökning mot kliniken, medan det inte riktas några brottsmisstankar mot Medica Travel. Christina Hedlund ligger alltjämt i koma på institution i Malmö.

Nu erkänner polska kontrollmyndigheter att hon fick för stor dos av andningshämmande medel och ingen som helst post-operativ vård. Detta trots att hon lovats det av det svenska företag som förmedlat operationen, Medica Travel, skriver DN i dag.
37-åriga Kicki Nilsen var nära att dö efter en magsäcksoperation i Polen. Om kirurgen betalade vad Kungsbackaparet krävde lovade de att inte ställa upp i tv. Men kirurgen vägrade.

Kicki Nilsen fick en magsäcksförminskning på Iatroskliniken i Warszawa i april förra året. En operation förmedlad av svenska Medica Travel. Efter operationen uppstod komplikationer.

Ikväll (onsdagen den 2 mars) medverkar hon och hennes sambo Hans Gjers i Uppdrag Granskning. Det är en uppföljning på programmet i november om Christina Nilsson som hamnade i koma efter en bröstoperationen på en annan klinik i Polen.

I Uppdrag Granskning beskrivs att Kicki Nilsen bara hade 20 procents chans att överleva efter operationen. Två ytterligare operationer följde.

”Journalen avslöjar flera allvarliga diagnoser: livshotande blodförgiftning, så kallad septisk chock och ARDS – chocklunga – som gör att hon inte kan andas själv”, skriver SVT på sin hemsida inför programmet.

Efter drygt två veckor i livshotande tillstånd i respirator vände det och en månad efter den första operationen kunde hon komma hem till Sverige, enligt SVT.

Hennes sambo Hans Gjers berättar för Realtid.se att Kicki i dag arbetar 75 procent – efter att tidigare varit sjukskriven en lång tid.

Hur är det med henne i dag?
– Det är inte normalt, men hon har anpassat sig så det känns relativt normalt. Men hon kan inte äta på avsett sätt och tvingas använda gördel, säger Hans Gjers.

Hans Gjers hävdar att hans sambo tvingats genomgå flera operationer i Sverige, senast på Varbergs sjukhus.

– Självklart kan komplikationer uppstå. Men hon fick ligga sex dagar innan de gjorde något. Och då öppnade kirurgen operationssåret med sina händer. Det är halvt barbariskt tycker jag. De borde ha skickat henne på kontraströntgen, säger Hans Gjers.

Men det var inte självklart att Kicki Nilsen och hennes sambo skulle ställa upp i Uppdrag Granskning.

Den ansvarige kirurgen Dariusz Dziwura på Iatros-kliniken i Warszawa fick ett sms i december som han uppfattade som ett utpressningsförsök (se faktarutan till höger).


Magsäcksförminskningen skedde med Gastric Sleeve Gastrectomi-metoden, inte att förväxla med den mer etablerade Gastric bypass-metoden.

Men Dariusz Dziwura försvarar metoden med att ge referenser till American Society for Metabola and Bariatric Surgery. Och att till exempel Karolinska universitetsjukhuset och Danderyds sjukhus utför samma typ av magsäcksoperationer. Metoden är till exempel omskriven i Dagens Medicin.

Dariusz Dziwura uppger också att möjliga komplikationer är kända och att Kicki Nilsen blivit informerad om detta.

– Kristina Nilsen var införstådd med att vissa komplikationer kunde uppstå. Men jag kan inte ge detaljer om enskilda fall, det är konfidentiellt, säger Dariusz Dziwura till Realtid.se.

Dariusz Dziwura tillbakavisar uppgiften att hon var nära att dö efter operationen.

– Vi löste problemet som uppstod, säger han till Realtid.se. Men han medger att det att det krävdes två uppföljande operationer i direkt anslutning till den första operationen.

Gastric Sleeve Gastrectomi-operationen kostade 18.000 zloty, (37.000 kronor).

– De ville ha 30.000 zloty (drygt 60.000 kronor med dagens kurs) i kompensation. De trodde att de kunde få pengar från oss utan att gå via försäkringsbolag, säger Dariusz Dziwura.

Han berättar för Realtid.se hur han upplevde sambon Hans Gjers förhandlingmetoder:

– Jag såg hellre att vi betalade tillbaka pengarna än att vi blir kritiserade i svensk tv. Men när jag diskuterade saken med vår jurist, sa han att om ni gör det löser det ändå inte situationen för de kan hävda att en återbetalning är ett bevis på att ni gjort fel.

– Istället bjöd kliniken in Kristina Nilsen till en uppföljande undersökning där vi lovade att betala hennes omkostnader. Hennes svar var att hon var rädd för att komma hit till oss i Warszawa.

Realtid.se har också tagit del av Dariusz Dziwuras svar till Uppdrag Gransknings programledare Karin Mattisson sedan han blivit kontaktad av henne. Han skriver i början av mejlet:

”Kära Karin

Det var väntat att du skulle kontakta mig. Kristina Nilsen hade redan i december i förra året hotat mig att kontakta SVT om jag inte betalar.

Jag kan bara få det till utpressning, eftersom mitt förslag att Kristina Nilsen skulle komma för undersökning och förbereda ärendet till vårt försäkringsbolag absolut inte var intressant (för KN)…”

Enligt Dziwura har kliniken tyska Allianz och polska PZU som försäkringsbolag.

Hans Gjers hävdar tvärtemot att Dziwura uppgett att kliniken inte hade någon ansvarsförsäkring.

– Det fanns ingenting att göra. Sen skrev jag ett brev till honom och frågade om han var beredd att göra upp i godo. Jag sa att annars kommer vi att sätta igång en mediakarusell och att vi tänkte agera juridiskt.

Dziwura säger att han upplevde det som utpressning. Vad säger du om det?
– Vi skrev tydligt och frågade om de hade lust att göra upp utanför i godo. Jag tyckte det var en schysst gest, säger Hans Gjers.

Dziwura beskriver det som att ni ville ha 30.000 zloty, trots att operationen kostade 18.000 zloty.

Enligt Gjers betalade de 47.000 svenska kronor, 22.000 zloty för operationen.

– Både kliniken och Jörgen Petersen tyckte det var intressant att göra upp. Men det bud de kom med täckte inte våra kostnader, så det tyckte vi inte var ok, säger Hans Gjers.

Den svenska förmedlaren Jörgen Petersen på Medica Travel uppfattade också det hela som en utpressningssituation.

– Jag upplyste Hans Gjers om att de måste gå genom försäkringsbolaget. Men de var ute efter pengarna, säger Jörgen Petersen.

– Jag ställde en rak fråga till Hans Gjers: Om ni får de här pengarna – innebär det att ni inte ska gå till Uppdrag Granskning och inte nämna namn på klinik eller kirurg eller mig som förmedlare? Det stämmer sa han. Så det är helt ekonomiskt frågade jag. Ja sa han.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Det var i december. Vid nyår strandade alla förhandlingar.

Ni tackade nej i december till en undersökning på Dziwuras inbjudan?
– Absolut, säger Hans Gjers coh fortsätter: Vad ska vi dit ner och göra? Kristina har varit på minst fyrtio undersökningar i Sverige och nu har hon en läkare i Varberg, som är specialist på sådana här operationer. Hon ska snart undersökas igen.

Kungsbackaparet ska nu anlita svensk advokat.

Vi vill ha en förklaring till varför det blev så här. Prio ett är att de ska få stå till svars. Pengarna är mindre viktiga allt efter som tiden gått. Vi tror vi har stora chanser att nå framgång i en rättssal, säger Hans Gjers.

Programledaren Karin Mattisson har försökt få förmedlaren Jörgen Petersen på Medica Travel att medverka i kvällens program.

Hon skriver i mejl till Jörgen Petersen, som Realtid.se har tagit del av:

”Du borde ju förstå att fullmakten är skriven på mig – de har gett mig tillåtelse att tala med dig om deras fall. All medicinsk information tar vi förstås med deras läkare. Om du ska begära ut information från sjukhusinrättningar så måste du förstås ha en egen fullmakt från patienten”.

Varför ställer du inte upp i programmet?
– För det första var det ett övergrepp mot mig i det första programmet med osanningar som fortfarande inte är korrigerat. Och jag fick inte veta vilka fall de skulle ta upp nu. Jag misstänkte att de skulle ta upp anonyma fall utöver de två som Mattisson nämnt för mig.

Jörgen Petersen har anmält Uppdrag Gransknings program i november till Granskningsnämnden. Ärendet är inte avgjort.

Kvällens program sänds i SVT1 kl 20.00
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: