Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

carlssonssuperiet_473.jpg
Andel i procent av samtliga svarande som ”storkonsumerat” (oklart hur det definieras) respektive varit berusade under senaste månaden.
Källa: Stockholmsenkäten 2010. Diagram: Martin Lindgren

Carlssons elever storkonsumenter av alkohol

Sex av tio niondeklassare hos Carlssons är storkonsumenter av alkohol, enligt en undersökning från Stockholms Stad. ”Det är förskräckligt!” säger Carlssons rektor Pia Lindberg.

Svarsfrekvens: 84%
48 Carlssons-nior, 31 pojkar och 17 flickor, har svarat på undersökningen. Det utgör 84 procent av samtliga drygt 60 i årskursen under läsåret 2009-2010.
Friskolan Carlssons skola på Östermalm i Stockholm är känd för att prinsessan Madeleine har gått där och för att Stockholms finanselit gärna sätter sina barn i skolan.

I kommittén som utser ny rektor sitter exempelvis Marcus Wallenbergs fru tillsammans med finansmännen Harald Mix och Mats Arnhög. I Magnus Ugglas låt Dyra tanter om välsituerade Östermalmsfamiljer är det på just på Carlssons barnen hämtas inför flygresan till Côte d'Azur.

Nu har eleverna svarat på Stockholms stads årliga undersökning ”Stockholmsenkäten” om bland annat den egna alkoholkonsumtionen. Resultaten tyder på att skolans niondeklassare dricker avsevärt mer alkohol än nior på Stockholms övriga skolor.

Andelen storkonsumenter och andelen som varit berusade senaste månaden låg på 58 respektive 65 procent, vilket är långt mer än genomsnittet i undersökningen (27 procent respektive 21 procent).

– Det är naturligtvis förskräckligt, säger Carlssons rektor Pia Lindberg när Realtid.se ber om en kommentar till undersökningen.

Skolan hade en temavecka tidigare i februari då resultaten diskuterades med elever, lärare, föräldrar och extern expertis.

– Vi måste framförallt blanda in föräldrarna i arbetet för att komma tillrätta med problemet, säger Pia Lindberg.

Carlssons skiljer sig dock från övriga skolor i att det inte är föräldrarna som förser barnen med alkohol. I stället är det framför allt syskon och äldre kamrater man får sprit av. Eller så är det andra vuxna som köper ut:

– Jag vet att det har funnits langare kring Östermalm. Det finns uppenbarligen en marknad, men vi har ett väldigt bra samarbete med både polis och nattvandrare, säger Pia Lindberg.

Enligt henne har Carlssons legat högt i många år i undersökningen. Hon ser dock ett ljus i mörkret:

– Barnen påstår i alla fall att de inte tar andra droger och det får man vara tacksam för. Men det här är ändå ingen bra trend.

De som svarade på den nu aktuella undersökningen har hunnit gå vidare till gymnasiet och de elever som var med på temaveckan var skeptiska till sanningshalten i sina äldre kamraters uppgifter, enligt Pia Lindberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
– Men det ligger säkert något i svaren och det är det vi är oroliga för, säger hon.

Pia Lindberg hävdar dock att eleverna på hennes skola ändå presterar bra jämfört med andra skolor.

Då kanske det hela bara handlar om att niorna firar när det har gått bra på ett prov?
– Nej, det tror jag inte. Och hur som helst är det inte bra att man vänjer sig vid stor alkoholkonsumtion vid låg ålder.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: