Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Sverige betalade del av Wallströmlön

Saknades pengar i FN:s budget.

När FN-chefen Ban Ki-Moon utsåg Margot Wallström till FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter saknades pengar i FN:s ordinarie budget.

Förra året betalade därför FN-fonden som arbetar med sexuellt våld i väpnade konflikter ut en miljon dollar till Wallström och hennes medarbetare i New York. Då Wallström utnämndes var Sida största bidragsgivare till fonden, skriver Dagens Nyheter.

Sedan 1 januari i år betalas hennes verksamhet ur FN:s ordinarie budget efter beslut i säkerhetsrådet.

Att Ban Ki-Moon och FN:s säkerhetsråd 2009 beslutade att inrätta Margot Wallströms tjänst var ett avsteg från den gängse vägen genom generalförsamlingen där medlemsländerna har makten, enligt en kritisk intern rapport som DN tagit del av.

På utrikesdepartementet och Sida tillbakavisar man uppgifterna om att det ska ha funnit ett samband mellan det ekonomiska bidraget till FN-fonden och att en svensk utsågs till toppjobbet.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
– Det var först när vi via regeringen fick veta att Wallström var aktuell för tjänsten som vi utförde viss lobbying, säger Anders Lidén, dåvarande FN-ambassadör i New York.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: