Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Weintraub4732.jpg

Dålig start för stjärnförvaltaren Weintraubs fond

Labrusca har fått en dålig start. För investerare som har placerat i kronor har placeringen gått back över fem procent hittills.

Labrusca-fondfakta
De fyra grundarna som också utgör investeringsteamet är, förutom Filip Weintraub själv, Jonas Edholm, samt Fredrik Astrup och Omid Gholamifar som är gamla kollegor från Skagen Fonder.

Anders Evander har rollen som vd för Labrusca Family Office.

Fonden förvaltar totalt motsvarande 1,8 miljarder kronor. Över en tredjedel av det investerade kapitalet uppgavs vid lanseringen komma från bolagets partners.

Målet har tidigare sagts vara 4-5 miljarder som ska tas in från institutioner och allmänhet, sedan stängs fonden.
Skagen Fonders stjärnförvaltare Filip Weintraub startade upp fonden Labrusca under stort buller och bång i maj. Med facit i hand är många investerare besvikna.

– Han är visserligen en kändisförvaltare, men det behöver inte betyda att en fond gå bra för det, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Rika investerare har flockats till den nya fonden. Detta eftersom Weintraubs Global-fond på Skagen Fonder slagit världsindex med råge under många år samt korats till ”bästa globalfonden” av flera ratingbolag.

Men nu växer missnöjet bland placerarna.

— Man undrar om de sitter och sover eller om de känner sig mätta på sina tidigare framgångar, säger en av dem som har placerat pengar i fonden.

Fonden förvaltar totalt 1,8 miljarder kronor, inkluderat delägarnas egna investeringar om cirka 400 miljoner kronor.

Fonden ska kunna investera i alla typer av branscher och länder. Den större delen av innehaven finns i USA, Europa och Asien. Samtidigt ska det finnas möjlighet att blanka motsvarande 25 procent av innehavet, för att på så vis skydda sig från de globala marknadernas slagighet.

– Det låter rimligt i teorin, men under första året har det inte riktigt fungerat. Det återstår att se om det gör det framöver, säger Claes Hemberg.

I årsrapporten för 2010 står det att fonden ”hållit huvudet över vattnet” under de sju månader som fonden har varit verksam. Men samtidigt går det att läsa att de investerare som har placerat i svenska kronor fått se sitt innehav minska med omkring 1 procent. Detta kan jämföras med världsindex som under samma tid har gått upp 8,9 procent. Och den negativa trenden har fortsatt. Idag har andelarnas värde, i kronor, gått ned över 5,8 procent. Från årsskiftet har även världsindex gått ned någon procent.

Trots flera telefonsamtal och mejl vill inte Filip Weintraub svara på några frågor kring om förvaltarna är nöjda med fondens utveckling och hur man ser på framtiden.

– Jag är på resande fot idag med ”full schedule”, så det blir tyvärr lite tid till detta. Jag hoppas att vår årsrapport var av intresse, skriver Filip Weintraub kort i ett mejl.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Labrusca-fonden har tagit sitt namn från en viltväxande druvsort. Fondens bästa innehav kallas därför Grand Cru - ”stor växt” och de sämsta russin. Bland de sämsta innehaven märks ett riktigt ”russin”, Telenor-ägda Vimpelcom, vars aktier gått ner 10 procent.

I euro har Labrusca-fonden däremot gått något bättre. Då steg värdet med ungefär fem procent.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: