Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Makro

Annons:

Volvo avslöjar Kinaplaner

Volvo hoppas kunna sälja 200 000 fordon årligen i Kina om fyra år och investerar 70 miljarder kronor de kommande fem åren.

Volvo Personvagnar ska bygga en helt ny fabrik i kinesiska Chengdu och undersöker möjligheten att öppna en nya fabrik i Daqing. Volvo satsar 70 miljarder de närmaste fem åren och ska bli lyxigare och mer globala, enligt Volvos styrelseordförande Li Shufu.

Fabriken i Chengdu ska tillverka cirka 100 000 Volvobilar per år. Produktionen beräknas starta 2013.
Freeman Shen, chef för Volvos Kinaverksamhet, slog fast att Kina blir Volvos andra hemmamarknad. Den är avgörande för att Volvo ska nå sitt djärva mål att sälja 800 000 bilar 2020. I fjol var försäljningen drygt 373 000 bilar.

– Kina ska stödja Volvos tillväxt över hela världen. Framgång i Kina är central för Volvos framgång i övriga världen, sade Freeman Shen.

Han talar utmärkt engelska efter att ha jobbat i Nordamerika i flera år, men på presskonferensen valde han, liksom Li Shufu, att tala kinesiska och använda tolk.

Freeman Shen beskrev hur Volvo hoppas att få del av den starka tillväxten inom lyxbilsförsäljningen i Kina när medelinkomsten höjs.

– 400 miljoner av en total befolkning på 1,5 miljard kommer snart att vara medelklass. Det betyder att fler och fler hushåll har råd med lyxiga bilar.

Stadsjeepar och lyxiga sedaner är det som anses funka bäst i Kina.

– Vi har de nyrika och de välbärgade som vill använda sina bilar för att visa status och god smak. Och så har vi de unga som tänker mer på mode och det dynamiska, sade han.

Satsningarna i Kina inte ska påverka verksamheten eller personal i Europa.

Volvo PV skriver i pressmeddelandet att företaget fokuserar på att öka försäljningen på den kinesiska marknaden. Bland annat ska antalet återförsäljare utökas från dagens 106 till 220 under 2015.

Shanghai ska vara huvudkontor och även centrum för produktutveckling och design för Volvo PV i Kina. Shanghaikontoret ska också bistå Volvo PV:s forsknings- och utvecklingsavdelning i Sverige när det gäller utveckling av el- och hybridfordon.

Företaget ska också anställa ny personal i Kina som ska arbeta med att produktutveckling för den kinesiska marknaden.

Under de kommande fem åren kommer Volvo att investera 70 miljarder, framför allt på nya produkter, säger Volvochefen Stefan Jacoby till Reuters. Volvo hoppas kunna sälja 200 000 fordon årligen i Kina om fyra år.

Volvo ska bli lyxigare, mer premium och ännu mer globalt. Det var budskapet från Volvos styrelseordförande Li Shufu under fredagens presskonferens. Han jämförde åter Volvo med en tiger som ska släppas loss.

Säkerhet och miljötänkande ska också prägla märket.

Li Shufu lyfte fram att Volvo har en unik position genom att vara det enda globala märket med en kinesisk ägare.

Men för att lyckas på den kinesiska marknaden krävs lokala anpassningar. Utvecklingscentrumet i Shanghai ska arbeta med att göra bilarna attraktiva för kinesiska kunder.

– I Kina fokuserar man mer på det ytliga, vad det ser ut som. Volvo har en historia av att fokusera på själva kärnan, sade Li Shufu.

Exakt vilka modeller som ska byggas i Kina vill inte Volvoledningen avslöja.

Styrelseordföranden passade på att tacka kinesiska regeringen som gjort Volvoaffären möjlig genom att godkänna den och han konstaterade att bolaget följer regimens industripolitik genom att i första hand satsa på fabriker i sydvästra och nordöstra Kina.

– Det vore bekvämt för oss med en fabrik även i Shanghai, men vi måste respektera den politiska linjen, sade han.

Den nya ledningen för Volvos verksamet i Kina presenterades också och den består både av personer med Volvoerfarenhet, som produktionschefen Lars Danielson, som tidigare var chef över Torslandafabriken, och personer med kunskap om den kinesiska marknaden.

Danielson jobbar nu med att få i gång Chengdufabriken till 2013.

Volvo har sedan mitten av 2000-talet haft kinesiskt tillverkning i Chongqing i samarbete med Ford, Mazda och Changan, och den tillverkningen ska enligt Volvoledningen fortsätta. I fjol byggdes cirka 20 000 Volvobilar där.

Kontraktet löper till 2016.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: