Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Motor

Annons:

mullernew_473.jpg

Muller säljer
Spyker till Antonov

”Vi säljer sportbilsverksamheten för att koncentrera oss på Saab.”

Spyker Cars säljer sin sportbilsverksamhet till Vladimir Antonov. Muller gör sig av med sportbilstillverkningen för att koncentrera sig på Saabs personbilar.

Antonov blir nu för första gången formell ägare till Spyker.

Spyker Cars med vd Victor Muller säljer avdelningen för sportbilar. Försäljningen till Antonov uppges ge 32 miljoner euro i nytt kapital till Spyker.

Var det här planen från början?

– Nej, det här var inte planen från början för då skulle vi ha gjort det omedelbart.

15 miljoner euro ska upp på bordet direkt, medan 17 miljoner euro ska betalas under perioden 2011-2016. Från och med 2016 är han inte längre förhindrad att vara direkt ägare, enligt avtalet med GM.

Affären innebär att Spyker Cars byter namn och fokuserar på Saab.

Vladimir Antonov stoppades från ett delägarskap i Saab av den tidigare ägaren General Motors. Antonov köper nu Spyker genom det brittiska holdingbolaget CPP Global Holdings Limited.

– En ny person kommer så småningom anställas för att ta hand om den dagliga affärsverksamheten. Jag kommer att vara kvar som vd.

– Vi säljer sportbilsverksamheten för att koncentrera oss på Saab. Det är bra för Spyker och bra för Saab, säger Victor Muller, Spyker Cars nuvarande ägare.

Antonov hälsar kort via mejl till realtid.se:s redaktion att han inte är tillgänglig för kommentar idag. Istället hänvisar han till en pressträff 1 mars.

– Jag är övertygad om att Spyker kommer att blomstra och bli vinstgivande inom vår koncern, säger Vladimir Antonov i pressmeddelandet.

Spyker ägs till 27 procent genom Tenaci Capital, fonden Gemini till 12 procent, bolaget Dorwing Solution på Cypern till 7 procent och statliga investeringsbolaget Mubadala Investment i Abu Dhabi till 22 procent.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Oligarken Vladimir Antonov har bidragit till finansieringen indirekt med lån på åtminstone 31 miljoner euro. Genom det lånet hade han rätt att ta Spyker i pant i april.

Den avsiktsföklaring om ett köp som Antonov nu enligt Muller skrivit under innebär att det problemet är löst. Spyker skriver i en pressrelease att affären sker för att minska företagets skulder.

Men det handlade inte om återbetalning av lånet till Antonov, hävdar Muller.

– Absolut inte. Nej, det skedde en oberoende värdering av företaget. Vår relation med Antonov är fantastisk!

Säljaren GM ställde som villkor att Antonov inte skulle få komma in som ägare förrän år 2016. Det är oklart i vilken utsträckning han står bakom övriga ägare.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: