Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Makro

Annons:

FLYKT MOT SÄKERHET

Råvarupriserna rusar
på den politiska oron

De politiska oroligheterna i Nordafrika och Mellanöstern pressar upp oljepriset och får många investerare att sälja mer riskfyllda tillgångar.

I spåren av en minskad riskaptit står säkra statspapper, som de tyska eller amerikanska, högt i kurs och räntan på dessa letar sig nedåt. För Egypten är läget det motsatta och räntan på ettåringar har, efter en emission, letat sig upp till tvåårshögsta på måndagen.

Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

Samtidigt lyfter priset på Brent-olja på terminsmarknaden med 1:73 dollar till 104:25 dollar per fat. Hot om angrepp mot oljedistributionen i Libyen, med en export på 1,1 miljoner fat råolja per dag, har bidragit till att skaka marknaden.

Även guldet står högt upp på investerarnas önskelista och guldpriset har letat sig just över 1.400 dollar per uns och har därmed inte långt kvar till all time high på 1.431,25 dollar per uns från den sjunde december. Silverpriset har letat sig över 33,5 dollar per uns och noterar nytt 30-årshögsta.

”Mixen av mellanösterndarr och inflationsoro fortsätter att skapa en attraktiv prismiljö för ädelmetallerna, framför allt guld och silver”, säger James Moore, analytiker på TheBullionDesk.com till Bloomber.

Det är inte bara Egypten som får betala mer för upplåningen. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's (S & P) sänkte på måndagen kreditbetyget för Bahrain, ett av flera arabländer som just nu skakas av våldsamheter och politiska protester.

Kreditbetyg är ett försök att bedöma länders och företags betalningsförmåga. Ett lägre betyg innebär i regel högre kreditkostnader och ibland även svårigheter att överhuvudtaget kunna få lån på kapitalmarknaden. Betyget sänks till A-minus och flyttas samtidigt till S & P:s observationslista, Credit Watch, vilket innebär att S & P ser en risk för att betyget kan komma att sänkas igen inom kort.

”Vi räknar med att demonstrationerna som pågått under en månads tid kommer att fortsätta, trots regeringens våldsanvändning för att skingra demonstranter från centrala Manama, vilket har resulterat i sex dödsoffer och ett stort antal skadade”, skriver S&P.

Kreditvärderaren räknar med att inom tre månader kunna se om det blir aktuellt att sänka Bahrains kreditbetyg ytterligare.

Som en reaktion på kreditbetyget steg premien för att försäkra sig mot att Bahrain ställer in betalningarna inom fem år på den så kallade CDS-marknaden.

Även andra länder - inklusive Israel och Saudiarabien - som berörs av vågen av politiska protester och oro i Mellanöstern och Nordafrika har fått se sina CDS-premier stiga på senare tid.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
På valutamarknaden stärks dollarn och yenen i spåren av den ökade oron.

”Vi är oroade över situationen i Mellanöstern och det kommer att behålla riskaversionen på agendan, vilket ger stöd åt dollarn och yenen”, säger Niels Christensen, chefvalutastrateg på Nordea i Köpenhamn, till Bloomberg.

Den svenska kronan tappar ett par öven mot såväl dollar som euro på måndagen.


TT/Realtid.se
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: