Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Teknik, Media & Telekom

Annons:

Leif Öbrink…

...Dawit Isaak-föreningens ordförande, vad gör ni med alla pengar?

Obrink_Leif_P_200.jpg
Leif Öbrink, 64, är ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak. Till vardags arbetar han i ett EU-projekt i Södertörn. Han driver också konsultbolaget ROA i Nynäshamn där han bor. Leif och hans fru är fosterföräldrar till Dawits bror Esayas.
Foto: Scanpix
Dawit_P_200.jpg
Dawit Isaak har suttit fängslad i drygt 3450 dagar. Han är född 1964 och kom till Sverige 1987. Sedan snart ett år har Leif Öbrink inte fått några underrättelser om hur det är med Dawit.
Foto: Kalle Ahlsén/Scanpix
Dawit_bokomslag_200.jpg
Dawit Isaaks bok Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter gavs ut av Weylers förlag förra året. Alla intäkter från boken går till Dawit Isaak.
Hit har pengarna gått
Realtid.se har gått igenom stödföreningens bokföring 2005 till 2010.

Totalt har föreningen fått 175.000 kronor i stöd.

Stöd till Dawit: 29.000 kr
Dawits familj: 19.000 kr
Esayas Isaak, kostnadsutlägg: 26.500 kr
Resor: 45.000 kr
Datorer: 23.600 kr
Inköp av Dawits bok för försäljning: 6.400 kr
Övrigt: 16.000 kr
Kassa vid senaste årsskiftet: 9.500 kr
Boken ger Dawit en grundplåt - den dagen han blir fri
Svante Weylers förlag gav förra året ut Dawit Isaaks texter i svensk översättning. Boken Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter trycktes i 2.000 exemplar. Alla, inklusive tryckeri och pappersbruk har ställt upp ideellt, de enda som fått betalt är översättarna.

Boken säljs för 100 kronor och pengarna går oavkortat till Dawit. Hittills har 1.600 ex sålts. Det innebär att Dawits arvode är uppe i 160.000 kronor. Pengar har kan utnyttja när han blir fri.
Förra året var det ett par resor ned till Bryssel för att prata med EU-parlamentariker och trycka på och informera. Dawits bror Esayas var nere två gånger och jag en gång. Och vi betalade kostnader för Björn Tunbäck, från föreningen Reportrar utan gränser, som ser om det går att agera juridiskt mot Sverige och Eritrea för att de inte gör tillräckligt för att få Dawit fri, säger Leif Öbrink.

Ni har fått in totalt 175.000 kronor under de senaste sex åren. Hade du räknat med mer – efter den stora uppbackningen av landets stora tidningar?
– Från början väntade jag mig mer. Men efter det har jag skruvat ned mina förväntningar.

Förra året skänkte svenska folket bara hälften av vad man skänkte 2009. Varför?
– 2009 skrev alla stora tidningar. Men förra året kom inte vi ut med vårt budskap. Och det kom ingen ny information om Dawit.

Vilka skänker mest?
– Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, där Dawit jobbade, samlar in kollekt ett par gånger per år. Han arbetade extra som städare i kyrkan, innan han fängslades i Eritrea 2001. Hans bild sitter fortfarande uppe bland anställda i domkyrkan.

Av de totalt insamlade 175.000 kronorna under 2005 – 2010 har bara 29.000 gått till Dawit. Hur har han nåtts av stödet?
– Vi hade fått information av Dawits syster om att det fanns en person i fängelset som kunde förmedla saker till Dawit. Så vi köpte medicin, blodtrycksmätare och mat. Han behövde vitaminer, hjärtmedicin och kläder. Vi fick information om att det fungerade, men sen flyttades han från fängelset i Asmara ner till det andra fängelset. Men vi har ingen bekräftelse på det, så vi skickar inget längre. Vi litar inte på att det kommer fram till honom.

Ni har komplettterat insamlingen med att sälja saker – hur mycket har det gett?
– Ingenting. Det är knappar och tröjor, det går bara jämnt upp. Vi säljer också hans bok, men till självkostnadspris.

Hur är det nu med Dawit Isaak?
– Den senaste informationen vi har fått är närmare ett år gammal. Och vi misstänker att en hel del är desinformation i syfte att ingen ska veta var han hålls fången och hur han mår.

Hoppet tändes 2005…
– När Dawit blev fri i november 2005 ringde han, och då pratade han flytande svenska trots att han suttit i fängelse i fyra år. Då berättade han att han var fri och snart skulle komma till Sverige. Det var därför jag gick ut med nyheten då. Men han var endast fri i 48 timmar.

Och efter det blev det värre för Dawit?
– Det är inget vi har fått bekräftat. Vi går hela tiden på rykten. Fångvaktaren, som Esayas var ner och träffade tillsammans med Expressen och Lars Adaktusson, menade att Dawit kom till det nya fängelset 2006, men det finns motstridiga uppgifter.

Hur mycket tid lägger du ned på arbetet för stödföreningen?
– Ett par timmar i veckan. Jag arbetar projektledare sedan 2009 i ett stort EU-projekt som Södertörns kommuner driver, där vi arbetar med att få ut nyanlända invandrare på arbetsmarknaden.

Tar du eller någon annan i styrelsen ut något arvode?
– Nej, under årens lopp har jag tvärtom lagt ut ungefär 80.000 ur egen ficka. Nästa vecka ska jag ned till ett gymnasium i Ljungby och arvodet går till stödföreningen.

Stödföreningen betalar ut pengar till Esayas bror som sitter i styrelsen. Vad gör han för pengarna?
– Han har inte fått lön, har har fått betalt för utlägg och vi har köpt en dator till honom. Esayas är den enda i föreningen som kan läsa tigrinja, så han följer på internet vad som händer. Tigrinja är ett av de två språken i Eritrea.

Ni är en ideell förening – men jag får inte gå med som privatperson. Varför inte?
– Vi är ingen förening på det sättet. Vi har inget medlemsregister. Du kan stödja genom att skänka pengar till stödföreningen.

Vem är revisor?
– Vi har ingen, det är så lite pengar. Men vi deklarerar till Skatteverket varje år.

Cecilia Wigström, som var riksdagsman för FP men åkte ur riksdagen förra året, är med i styrelsen. Ska ni välja in någon annan riksdagman i styrelsen i år?
– Det bestämmer vi på ett styrelsemöte senare i vår. Cecilia Wigström gjorde mycket för att få i gång de andra partierna.

Vilken aktivitet står överst på önskelistan av vad du tror kan få honom fri?
– FN-sanktioner mot landet är det enda. De bryr sig inte om bidrag från Sverige eller EU. De utnyttjar inte ens alla EU-bidrag de får. Det finns stater som Qatar som ger mer i stöd - så Eritrea behöver inte bry sig om oss här uppe.


Vill du skänka pengar till Dawit Isaak så är stödföreningens bankgiro 5045-0295.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: