Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

GADAFFIS HÖGKVARTER BRINNER
libyatv_473.jpg

60 döda i Tripoli

UPPDATERAD Över 60 personer har dött i dagens strider. ”Våra sjukhus är fulla av skadade.”

Den centrala regeringsbyggnaden i Tripoli brinner, rapporterar Reuters. Oppositionella ska även ha intagit det statliga tv-bolagets högkvarter i huvudstaden. Över 60 personer har dött i dagens strider.

Svenska UD avråder nu från alla resor till Libyen och manar svenskar att lämna landet.

En 27-årig student i staden Benghazi som TT talat med i telefon säger att demonstranterna har kontroll över staden.

– Vi har tagit kontroll över hela Benghazi. Det är fritt nu, säger han.

Han säger att cirka 25 personer dödades och ett 100-tal skadades i Benghazi under söndagen.

– Våra sjukhus är fulla av skadade, och för många är läget mycket akut — det är bara en tidsfråga innan de dör.

Han uppger att militären fortsatte döda människor innan de flydde från staden.

– Men en del av soldaterna har gått över till oss, en del är fortfarande i uniformer och en del är civilklädda. De är med folket nu.

Han säger att ingen större oro finns för att militären eller andra motståndare ska återta kontrollen över Benghazi. Upproren är spridda till många, många städer i Libyen, och militärens uppgift är övermäktig, säger studenten.

– Det är bra för oss. Det lättar på trycket mot oss. Vi är inte rädda längre

Sjukhuskällor i Tripoli säger till tv-kanalen al-Jazira att fler än 60 personer dödats under måndagens oroligheter i den libyska huvudstaden.

– Jag kan se Folkets hall stå i brand och brandmän som försöker släcka den, rapporterar en Reuters-reporter från Tripoli.

En lärare i staden al-Bayda i östra Libyen berättar via telefon för TT att läget i staden, som skakats av brutal blodspillan i början av helgen, nu är ”under kontroll”. Han säger att de regimtrogna säkerhetsstyrkorna har drivits på flykt.

– Jag är i al-Bayda och hela staden är sedan i går under folkets kontroll.

Enligt läraren drevs de som kämpade på regimens sida bort från själva staden redan under natten till söndagen. Sedan befäste de sig vid den närbelägna flygplatsen. Enligt honom har många av de som stridit för regimen varit inhyrda legoknektar.

– Ja, det är afrikanska legosoldater. Tre-fyra plan landade och sedan gav de sig ut på gatorna och sköt alla de såg, säger han till TT.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) har ändrat sina rekommendationer och avråder nu från alla resor till Libyen och uppmanar svenskar ”utan tvingande skäl att stanna” att lämna landet, om säkerhetsläget tillåter.

Flygplatsen i Tripoli är fortfarande öppen.

– Vi uppmanar svenskar att lämna landet när det är möjligt och säkert och man måste då också beakta att det är säkert att ta sig till flygplatsen, säger Anders Jörle, chef på UD:S presstjänst.

UD beräknar att mellan 40 och 50 svenskar finns i Libyen mer permanent. När det gäller svenska turister finns inga uppgifter.

Sverige har ingen ambassad i Libyen, bara ett par honorärkonsulat som har begränsade möjligheter att hjälpa svenskar ut ur landet om det skulle behövas.

Enligt Danmarks konsul i staden, George Wallén, är stora demonstrationer på gång.

– Här i Tripoli är folk på väg in mot staden från småstäder och det har hållits stora demonstrationer mitt i staden. I de mindre städerna runt om i landet är det också demonstrationer, säger Wallén till Ritzau.

– Situationen påminner mycket om Egypten och Tunisien. Jag kan inte säkert säga om Gaddafi är på väg bort, men jag bedömer att det är det mest troliga.

En sjukhuskälla sade till al-Jazira att många har dödats i Tripoli under natten och ett hundratal förts till sjukhuset med skottskador.

HRW höjde dödssiffran under de senaste dagarna till 233.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: