Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fastighet

Annons:

Slutstrid om Allokton

Hemfosa utmanar grundarna om makten i Allokton. Inom kort avgörs det sargade fastighetsbolagets öde.

Allokton
Allokton är noterat på småbolagsbörsen First North. Största ägare tros vara Jakob Johansson. Tidigare storägaren Anders Johnson uppges ha sålt stora delar av sitt innehav den senaste månaden.
I höstas nådde Allokton en överenskommelse med obligationsägare och de stora låntagarna – mot 85 procent av ägandet i merparten av Alloktons fastighetsportfölj. Den värderades då till omkring 3 miljarder kronor och ett ackord utarbetades.
Om fem till tio år uppskattar vd:n Jakob Johansson att bolaget återigen har kontroll över de tillgångarna.
Hemfosa Fastigheter
Hemfosa Fatigheter har på kort tid växt fram som en ny aktör på den svenska fastighetsmarknaden.
I början av 2010 fanns fastigheter för 200 miljoner kronor i portföljen. I dag uppges bolagets tillgångar vara värda 9,5 miljarder kronor.
Hemfosa Fastigheter har tidigare hävdat att man är redo att göra affärer för 15 miljarder kronor.
Hemfosa backas upp av jättar som Alecta, CA Fastigheter, Fjärde AP-fonden och finska försäkringsjätten Sampo. Styrelseordförande i bolaget är Handelbankssfärens veteran Bengt Kjell. I styrelsen sitter också Anders Ek, tidigare vd för fondbolaget Robur.
Mikael Kubu på Ackordscentralen har sedan december arbetat med att få till stånd en ackordsuppgörelse med fordringsägarna i First North-noterade Allokton.

– Om Allokton erbjuder ett ackord till sina fordringsägare så ska det ackordet framstå som mycket bättre än konkursalternativet, säger Mikael Kubu till Realtid.se.

Utmanaren Hemfosa Fastigheter köpte under hösten på sig fordringar på Allokton och meddelade att man hade fullmakt att företräda över 40 procent av aktierna i bolaget.

När en konkursansökan lämnades in svarade Allokton med att kalla in en rekonstruktör. Sedan dess har Hemfosa legat lågt, åtminstone utåt.

Alloktons vd Jakob Johansson är övertygad om att Hemfosa inte kommer att gå vinnande ur striden.

– Hemfosa hugger i sten, säger Jakob Johansson.

Jakob Johansson backas upp av Bernhard von der Osten-Sacken och Joakim Christiansson, två av de ursprungliga grundarna till Allokton.

– Vårt mål är att Allokton ska bli ett livskraftigt företag framöver. Jag förstår att Hemfosa är intresserat av vårt fastighetsbestånd men övriga fordringsägare är intresserade av en rekonstruktion och Hemfosa är i minoritet, säger Jakob Johansson.

Trots en kaxig attityd står det klart att Allokton är hårt pressat. Efter en frivillig överenskommelse i fjol har 85 procent av ägandet i merparten av Alloktons fastighetsbestånd redan överförts till fordringsägarna. Och ett par av Alloktons dotterbolag har dessutom begärts i konkurs.

Enligt rekonstruktionsplanen har Allokton AB och Allokton Properties III skulder på en kvarts miljard kronor.

Nu överväger Mikael Kubu att sälja de kvarvarande fastigheterna i Sundsvall, värderade till 250-300 miljoner kronor, för att få råd med det eventuella ackord som blir utfallet i rekonstruktionsprocessen.

På uppdrag av Ackordscentralen har Grant Thornton fått i uppdrag att lämna en värdering på fastigheterna i Sundsvall.

– Det ingår i en ackordsuppteckning att dels göra en noggrann uppskattning av marknadsvärdet och dels konkursvärdet.

Hemfosa Fastigheter har tidigare gjort stora köp i spåren av kraschade fastighetsbolag. Under förra året köptes delar av Landic Propertys portfölj.

Hemfosas vd Jens Engwall, tidigare vd på Kungsleden, har öppet förklarat att bolaget framför allt satsar på fastighetsbolag i trubbel.

– Det finns en hel del obestånd i finanskrisens spår som måste värka ut, till exempel Allokton och andra Landic-bolag med svaga balansräkningar. Det är sådana objekt som vi jobbar emot. Det kommer att ta några år innan vi tar oss igenom den fasen, sa Jens Engwall i höstas till Dagens Industri.

Enligt tidigare uppgifter har Hemfosa fordringar på Allokton som uppgår till 27 miljoner kronor. Värdet är dock osäkert i nuläget.

Hemfosa Fastigheter avböjer att kommentera händelserna i Allokton och eventuella förhandlingar under den pågående rekonstruktionen.

Johanna Petersson Cervenka
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: