Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Höga elpriser tände riksdagsdebatt

”Det finns något i hela elmarknaden som är sjukt.”

Den nya prismodell för elnätsavgifterna som träder i kraft nästa år kan kosta elkunderna 7 miljarder kronor om året, visar en uträkning.

– Det finns något i hela elmarknaden som är sjukt, sade Sven-Erik Bucht (S) när riksdagen tog upp de höga elpriserna.

Den nya prismodell som Energimarknadsinspektionen (EI) ska lansera för elnätsföretagen 2012 kan komma att kosta elkunderna 7 miljarder mer per år i elnätsavgifter. Det hävdar företrädare för hyresgäster, villaägare och fastighetsägare som låtit konsultföretaget Sweco räkna på den nya prismodellen.

De kräver därför att näringsminister Maud Olofsson ger EI i uppdrag att se över modellen och att följderna analyseras innan den införs.

Och när närings- och energiminister Maud Olofsson (C) svarade på en interpellation om priserna från Lars Johansson (S) stod riksdagsledamöterna på kö.

– Det finns något i hela elmarknaden som är sjukt, hävdade Sven-Erik Bucht (S) och talade om vattenmagasin som tömdes på somrarna för att sälja el till Tyskland och energibolag som alltmer vill gå mot en större andel fasta priser, något som inte gynnar sparande.

Carina Adolfsson Elgestam (S) föreslog flera gånger en elpriskommission, något som man borde kunna komma överens om över blockgränserna tyckte hon.

Näringsministern ansåg att Socialdemokraterna hycklade och att de själva varit med och skapat det system som finns och att problemen hade varit än värre om S, MP och V hade styrt energipolitiken.

– Ni ville ju avveckla kärnkraften, sade Olofsson och tyckte att det hela ändå fungerar rätt bra, trots kall och tidig vinter, låga vattenmagasin, högkonjunktur med högre förbrukning och att Sverige är ett stort och avlångt land som höjer kostnaderna för nätet.

– Men låt oss ändå vara ärliga, det fungerar ju ändå rätt väl. Trycker vi på knappen så får vi lampan att lysa, men det kostar, sade Olofsson.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
En rad bostadsorganisationer kommer i morgon, onsdag, att uppvakta näringsminister Maud Olofsson. Det är HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen,

Sabo, Villaägarna och Fastighetsägarna Sverige som ska träffa ministern för att framför en rad krav för en rimligare prissättning av elnäten.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: