Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

EFTER BOMBEN

Medvedev söker miljarder för sex skidparadis

Dmitry Medvedev söker investerare som är beredda att gå in med miljardtals dollar i sex skidorter i norra Kaukasus. Media kallar projektet Terrorism Tourism.

Satsningen är en del av ett större åtgärdspaket för att bekämpa fattigdom i regionen som är hårt drabbad av inbördeskrig.

Ryska medier kallar projektet Terrorism Tourism efter måndagens bombningar vid Moskvas flygplatsen Domodedovo, där 35 människor miste livet och militären anklagar grupper från norra Kaukasus för terrorbombningen, enligt Financial Times.

Dimitry Medvedev, som gav inledningstalet vid World Ekonomic Forum i Davos, har satt ekonomisk utveckling allra högst på Kremls prioritetslista. Bland annat efter de dubbla bombattackerna i Moskas tunnelbana då 40 personer miste livet i mars.

Vid Davos poängterade han att Ryssland försöker skapa ett välkomnade affärsklimat och hyllade onsdagens affär mellan BP och Rosneft.

Han tycker att affären är ett bra exempel partnerskap som Ryssland nu siktar på för att stärka landets ekonomi. Ett annat exempel är alltså planerna kring skidorterna i norra Kaukasus. Tanken är att de ska kallas Peak 5.642 efter Europas högsta berg, Mount Elbrus, som ligger i just den regionen.

Dmitry Medveded söker mer än 13 miljarder dollar i privata investeringar, medan staten är beredd att gå in med en miljard dollar för att kunna utveckla goda möjligheter för turism och infrastruktur i regionen.

Presidenten räknar med att skapa hela 200 000 nya jobb:

– Vårt uppdrag är att marknadsföra vilka möjligheter som finns i vårt land. Vi vill verkligen få in investerare och efter krisen vill vi skapa snabb ekonomisk tillväxt, sade Dmitry Medvedev i samband med en intervju i Moskvas dagstidning Vedomosti.

Han räknar också med att kunna lyfta fram Kaukasus atttraktionskraft som turistregion med dess murbelagda städer som Derbent i Dagestan, dess snötäckta toppar vid just Mt Elbrus och dess sandstränder vid Kaspiska havet, enligt Financial Times.

Samtidigt finns alltså en helt annan sida av Kaukasus med dess inbördeskrig, som från 1990-talet har spridits från Tjetjenien och idag täcker ett antal regioner såsom: Dagestan, Ingusjetien och Kabardinien-Balkarien.

Men Sochi, där olympiska vinterspelen utspelar sig 2014, ligger långt västerut i Kaukaus. Och enligt en tyngre person inom regeringskansliet drar Kreml en parallell till Sicilien, som tidigare har dominerats av maffia, men nu är en populär turistort:

– Turism kan utvecklas framgångsrikt i regioner med hög säkerhetsrisk. Titta bara på Turkiet, Egypten och Israel, säger Akhmed Bilalov, vice ordförande för ryska olympiska kommittén.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: