Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Kamprad gömmer
miljarder i Liechtenstein

Ingvar Kamprad kontrollerar maktbolaget Inter Ikea via en dold stiftelse i Liechtenstein. I stiftelsen ligger i dag cirka 100 miljarder kronor.

Detta enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Ikea är en svåröverskådlig samling av olika slags bolag och stiftelser. Enligt Uppdrag Granskning, som sänds på onsdagskvällen, skapade Kamprad våren 1989 stiftelsen Interogo i Liechtenstein, som leds från advokatfirman Marxer & Partner i huvudstaden Vaduz.

Liechtensteins regelverk är mycket slutet. Och i stadgarna för stiftelsen ska stå att dokument om stiftelsen inte får visas för utomstående eller utländska myndigheter. Avkastningen får betalas ut i bidrag till personer eller organisationer som arbetar med arkitektur samt inrednings- och bruksföremål.

Stadgarna ska också fastslå att familjen Kamprad har fullständig kontroll över koncernledningen i maktbolaget Inter Ikea, som är registrerat i Holland.

I dag har Interogo 100 miljarder kronor i eget kapital, en slags dold förmögenhet för Kamprad.

I många år har Kamprad sagt att hans inflytande över koncernen är begränsat och att en allmännyttig stiftelse i Holland styr.

Men det är Inter Ikea, som alltså familjen Kamprad ska styra via Interogo, som äger rättigheterna till varumärket Ikea, dess koncept samt alla produkter som säljs i varuhusen runt om i världen.

En stor del av Inter Ikeas pengar kommer från de tre procent i royalty på all försäljning varje Ikea-varuhus måste betala maktbolaget för att använda konceptet. Denna kostnad blir skattefri och handlar i slutänden om flera miljarder kronor per år. Ikea finns i dag i 38 länder och bara för Sverige innebär det 100 miljoner per år i utebliven skatt.

I en avancerad skatteplanering förs royaltypengar, enligt Uppdrag Granskning, i ett virrvarr av bolag inom Inter Ikea mellan Holland, Belgien, Luxemburg, Schweiz, Curacao, Jungfruöarna och Cypern.

Uppdrag Gransknings reporter försöker också hitta olika kontor för Ikea som företaget uppger ska ligga i Luxemburg, men det är inte enkelt. Mest hittas brevlådor som delas med advokatbyråer samt i det närmaste tomma kontorslokaler.

Ikea Sverige ska kommentera uppgifterna i programmet på onsdagen. På torsdagsmorgonen kommer Ikea Sverige att öppna en chatt på sin hemsida där Sverige-vd:n Peter Agnefjäll svarar på frågor.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: