Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Per Agerman

Per Agerman

En önskan
inför boksluten

Vem kan man lita på i rapportfloden?

Trots att allt pekar på en stark rapportomgång de kommande veckorna står Stockholmsbörsen och stampar lite tvehågset just nu.

En orolig omvärld gör att de flesta vill ha både hängslen och livrem för att känna sig trygga. Men vem kan erbjuda det när små och stora svarta svanar kan dyka upp var som helst?

Så här långt i bokslutsarbetet ute på de noterade bolagen har de negativa överraskningarna varit få.

SSAB:s vinstvarningsjulklapp är det största smolket i bägaren. Givetvis kan ytterligare nedjusteringar komma men för varje dag som går så minskar den risken.

Traditionsenligt är Investor först ut bland de större börsbolagen med bokslutet. Presentation blir det på torsdag denna vecka.

Samma dag visar Sony Ericsson upp sina siffror som i sin tur ger en första indikation inför Ericssons bokslut fem dagar senare.

Dryga två veckor efter det, den 9 februari, avslutas den första fasen av rapportperioden med bokslut från Industrivärden och Handelsbanken. Då har redan merparten av börsens tungviktare visat sina kort, inklusive storbankerna och fjolårets börsvinnare Volvo.

Men rapporterna fortsätter att strömma in under hela februari. Kön är längst den 10 februari med bolag som MTG, Nordnet, Eniro, Skanska och Tieto.

Flera intressanta ”maktrapporter” kommer först senare under månaden som Kinnevik (16:e), Ratos (17:e), Lundbergs (23:e) och Bure (24:e).

Förutom utvecklingen under sista kvartalet ifjol är det givetvis de enskilda bolagens positionering inför framtiden som står i fokus. Hur mycket av vinsterna delas ut till aktieägarna och hur ska guidningen inför resten av 2011 tolkas?

Trots att huvudscenariot är positivt märks alltså en molande oro under ytan. Den goda ekonomiska utvecklingen i Sverige och den stigande börsen står i bjärt kontrast till situationen i många näraliggande länder.

De flesta bedömare anser att börsen kommer att gå upp även i år men frågan är när uppgången kommer och hur stor den blir? Och vad händer om boksluten inte tas emot positivt?

I söndags skrev Svenska Dagbladets krönikör Andreas Cervenka om det rådande ”bipolära beteendet” på marknaden:

”Marknaderna har blivit som en mycket nervös samling gaseller. En hyenas lågmälda rap räcker för att hela hjorden ska fly i panik, för att i nästa stund vända lika snabbt tillbaka.”

I detta läge är budskap som signalerar stabilitet och långsiktighet det främsta man ska önska sig inför den kommande rapportsäsongen.

Fjolårets indexturbulens var stundtals gastkramande. En lugnare resa i år är välkommen även om slutresultatet blir likartat.

Lugnet behövs på en aktiemarknad som behöver nytt blod, inte minst i form av nya noteringar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Per Agerman

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: