Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Tiden är knapp

En ny digital ljudbärare ser snart dagens ljus. Innebär Playbutton albumets pånyttfödelse?

1_keep.jpg
2_sound.jpg
3_ahlstedt.jpg
4_etern.jpg
5_lehane.jpg
6_anckarbrunn.jpg
PLAYBUTT.jpg
Playbutton.
Butt2.jpg
Butt3.jpg

Fredagstävlingar


Keep Company är den nya duon med Titiyo och Theodor Jensen, känd från Broder Daniel och The Plan. Duon debuterar den 29 december med sitt självbetitlade album. Paret sammanfördes första gången 2007 när Fläskkvartetten bjöd in sångare från den svenska musikscenen för att sätta ord till musik som tidigare varit instrumental. Efter skivsläppet följde en lyckad turné. Det visar sig att Titiyo och Theodor har mer gemensamt än någon av dem kunnat tro. Mötet kan närmast beskrivas som en ”förälskelse” på det rent musikaliska planet, enligt Theodor. Realtid har tio cd som längtar efter sällskap.

Vad heter Titiyos halvsyster?
1. Jaqee.
X. Neneh Cherry.
2. Kayo.

En grupp excentriska trumslagare slår till mot staden, spelandes på allt annat än vanliga instrument. Polisen Warnebring ställs inför det bisarra fallet och hans jakt på de musikaliska serieförbrytarna förvandlas snart till en personlig vendetta. Sound of noise är långfilmsdebuten för de hyllade regissörerna Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, vars kortfilmer som Music for one apartment and six drummers har uppmärksammats världen över. Svensk biopremiär på juldagen.

Sedan världspremiären under kritikerveckan i Cannes har filmen vunnit dussintals priser på världens filmfestivaler. Fem vinnare får två biobiljetter vardera. Vi slänger också in en tygpåse och trumpinnar med Sound Of Noise-loggor på.

Vilken av dessa popstjärnor är inte född den 25 december?
1. Annie Lennox
X. Shane MacGowan.
2. Kylie Minogue.

Det var inte lätt för portvaktssonen från Lilla Essingen att finna sig till rätta på Dramatens elevskola, men nu nästan femtio år senare är skådespelaren Börje Ahlstedt så gott som sammanvuxen med nationalscenen vid Nybroplan – där han är den ende som har en egen loge. Ja, i alla fall tills den här boken kom ut. Efter allt rabalder kring boken Från min loge på Dramaten har han petats från den aktuella föreställningen.

Ahlstedt berättar om sitt liv på och utanför scenen, om de viktiga ögonblicken, om att bli sedd och förbisedd, om kolleger och chefer, vänner och ovänner, om konstnärskapets villkor och skådespelandets teknik, om scenskräck och kärlek - samt förstås om mentorn och vännen Ingmar Bergman.

Boken är skriven av journalisten och författaren Lena Katarina Swanberg i nära samarbete med Börje Ahlstedt. Fem ex står på spel.

Vilken uppsättning är det Börje Ahlstedt petats från?
1. Fanny och Alexander.
X. Den girige.
2. Stormen.

Världens första permanenta förvaringsplats för utbränt kärnbränsle håller på att byggas i Finland. Den måste inte bara klara klimatförändringar och naturkatastrofer utan även människors glömska och nyfikenhet i minst 100.000 år. Dansken Michael Madsens hyllade dokumentärfilm Into eternity låter oss möta en grupp pionjärer som planerar för evigheten. I ett jättelikt system av underjordiska tunnlar får vi följa förarbetet och grävandet av Onkalo i Finland – förvaringsplatsen för radioaktivt avfall, ett förråd som senare ska förslutas, spärras och aldrig mer öppnas. Men hur kan vi försäkra oss om det?

Vi har fem dvd för läsarna att gräva ner sig i.

En annan Michael Madsen slog igenom som Jimmy i en våldsam roadmovie. Vad heter den?
1. Thelma & Louise.
X. Radio on.
2. Wanda.

För tolv år sedan lyckades deckarparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro söka reda på en försvunnen flicka, den fyraåriga Amanda McCready, och återbördade henne till modern trots att de båda visste att Amanda skulle få det bättre hos sina kidnappare. Det är ett beslut de efter alla år ännu inte lyckats förlika sig med. Nu är Amanda försvunnen på nytt och både Patrick och Angela ser en möjlighet att ställa saker till rätta. För att hitta henne tvingas de in i en värld där gott är ont och ont är gott. En mörk välsignelse utgör finalen på Dennis Lehanes deckarsvit om Kenzie och Gennaro. Realtid har fem böcker att tävla om.

Dennis Lehanes bok Rött regn filmades med stor framgång. Vem regisserade?
1. Bröderna Coen.
X. Clint Eastwood.
2. David Fincher.

Efter sin död beskrevs Johan Jacob Anckarström som en mycket brutal person som tidigt hade visat en hårdhet i sinnet och en kärlekslöshet för allt lidande. Men det fanns också en annan bild. På många håll i resten av Europa var han den modige upprorsmannen, ett moraliskt föredöme, en hjälte. Vilken är den sanna bilden?

Sammansvärjningen mot Gustav III var stor. Men när kungen var död, och Anckarström avrättad, lades locket på, inte minst av kungens egen bror. Historien om ett av Sveriges mest berömda mord är också historien om en stor mörkläggning, där Anckarström fick hela skulden, och gick till historien som en av dess största monster. I boken Anckarström och kungamordet tecknar Ernst Brunner en levande bild av kungens och kungamördarens parallella liv. Fem böcker väntar på backen.

Vilket namn tog ätten Anckarström efter avrättningen?
1. Bellman.
X. Löwenström.
2. Adler.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ne


Fredags-Kangas


En liten knapp, en ynka liten badge. Är det framtidens ljudbärare?

I New York finns i alla fall några muntra entreprenörer som kallar sitt företag och sin nya produkt för Playbutton.

Dessa små badges kan sättas fast på kavajslaget, rocken, väskan eller hotellväggen. LIta på att de kommer att synas bland trendkänsliga storstadsbor inom kort.

En Playbutton rymmer 256 mb digital musik. Som ett cd-album, fast utan en sprucken plastask eller en lika raspig disk som hackar i känsliga spelare. 10,8 gram väger den.

Grunkan har några väldigt enkla kontroller – spela, pausa, hoppa till nästa låt och så en volymknapp. Det går inte att ändra låtordningen, så det är verkligen en albumupplevelse, precis som artisten har tänkt sig upplägget.

Playbutton har ett enda uttag, så det får tjäna både som uttag för hörlurar och som laddare för litiumbatteriet.

Så, kan detta vara något för en krasslig musikbransch?

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Tja, det ger ju åtminstone artisten chansen att skapa ett skivsläpp som sticker ut – åtminstone i ett initialskede. Paketera en Playbutton med lite andra, exklusiva saker i ett fanvänligt paket och du har ett nytt sätt att vinna över köpare.

Sällan har det varit lika lätt att samtidigt visa vilken musik du diggar – en av våra viktigaste identitetsmarkörer – och göra ett mode-statement.

Fotnot: En av de första ut som Playbutton-artist blir Marcus Oval (passande nog, med det efternamnet) som pysslar med glitchig elektronisk musik.

Nya skivor


Beatundercontrol: In dub (Vibe Songs)

Ulf ”Rockis” Ivarsson är känd som basist med alla från Di Leva och Thåström till Sky High och Conny Bloom. Han gör också musik på egen hand under namnet Beatundercontrol, och då är det kärleken till dub som står i främsta rummet. Dub, som ju kommit att bli en av de viktigaste ingredienserna inom många musikstilar i dag, även om man inte alltid tänker på det längre.
Den nya, tredje Beatundercontrol-skivan släpps i Storbritannien på skivbolaget Malicious Damage (Killing Joke, The Orb) och ger Jamaicas främsta dub-snubbar en rejäl match. ”Rockis” har till och med fått prominenta namn som Youth, Bill Laswell, Scorn och Analogue Mindfield att göra remixar till skivan. In dub är lite som den där stora svarta monoliten i Stanley Kubricks film År 2001 - ett rymdäventyr. Den får allt att vibrera med dova bastoner. Vrid upp volymen och allt bara skakar iväg. Akta're, HAL!


Stacie Collins: Sometimes ya gotta... (Blue Rose/Border)

Nashville-damen Stacie Collins har fått ut sin nya skiva via ett europeiskt bolag, efter att ha varit sin egen på ganska liten kultnivå alltsedan debutalbumet släpptes år 2000. Maken Al Collins är till vardags basist i Jason & the Scorchers där ju skåningen Pontus Snibb numera trummar. Här är Al Collins dock frugans evige sparringpartner i musikens tillblivelse.
Stacie Collins har en skönt rivig röst som passar hennes country- och bluesrockiga stil. Stacie blåser i munspelet medan gitarrerna river på. Till sin hjälp har hon forna Georgia Satellites-mannen Dan Baird spelar gitarr och producerar. Vidare lirar Warner E. Hodges (Jason & The Scorchers/Homemade Sin) och Eric ”EBO” Borash (Radney Foster) gitarr. Bakom trummorna hittar vi Jimmy Lester (Los Straightjackets/Webb Wilder). Ett bra gäng, vilket kännare av sågspånsdoftande amerikansk rootsrock känner väl till.
En fågel kvittrade i mitt öra att Stacie Collins är på ingång till Sverige. Då hoppas jag att hon har med sig exakt det här bandet! Detta ska du inte missa om du gillar Stones, Faces, Black Crowes - och Dan Baird.


Off!: The first four EPs + (Vice)

Gamla gubbar som pumpar stenhård hardcore-punk som den lät för snart 30 år sedan? Jodå, det funkar i fallet Off! Det här står inte Black Flag långt efter, och framstår som en frisk fläkt i ett klimat där punk har inkorporerats och förvrängts till den milda grad. Framför sångmikrofonen står Keith Morris, en gång i Black Flag och sedan länge sångare i kaliforniska institutionen The Circle Jerks. Övriga medlemmar känns igen från band som Redd Kross och Rocket From The Crypt.

Off! har redan fått ett undergroundrykte om sig via en kort och koncis ep och några videor med skateboardåkande kids som åker till deras låtar. Nu samlas gruppens fyra ep-skivor (varav tre alltså ännu inte släppts) i en vinylbox med omslag av konstnären Raymond Pettibon. Japp, samme man som gjorde omslagen till Black Flag och senare Minutemen och Sonic Youth.
Precis som Thåström härom året sjunger Keith Morris på en av låtarna om musikpionjären Jeffrey Lee Pierce, ledaren för The Gun Club som gick bort för snart 15 år sedan. För att travestera Thåströms låt: Ingen sjunger hardcore som Keith Morris.


Steve Wynn: Northern aggression (Blue Rose/Border)

På 80-talet svepte musiken från den amerikanska västkustens så kallade ”paisley underground” över världen. Vi fick band som The Dream Syndicate, Green On Red och The Bangles, och samtidigt kom såklart R.E.M. och andra i samma anda. Dream Syndicates sångare Steve Wynn har numera en lång solokarriär som bara pågår och pågår. Nu i veckan bär den frukt i form av albumet Northern aggression.

Det är tryggt att veta att Wynn finns därute och fortsätter skriva sina låtar, om än lite i skymundan. Han blir väl aldrig hipp igen på samma vis som för snart 30 år sedan, men det här är ett robust album med trotjänarbandet The Miracle 3 fortfarande lika rotat i Television, Crazy Horse, Dylan och psykedelia.


Tom Zé & Banda: O pirulito da ciencia - au vivo (Biscuito Fino/Colectivo-Border)

Brasiliens musiklegendar Tom Zé har gjort en hel del superb musik i sina dagar. Han var med i kretsen kring tropicalismo-rörelsen som revolutionerade landets musikscen och som inspirerat alla från David Byrne till Beck. Här hör vi Tom Zé i konsertform med ett tajt band. Han plockar låtar från olika delar av sin karriär. Nyare låtar från 2008 års studioalbum Studying bossa varvas med 33 år äldre nummer från dess föregångare Studying the samba och även 90-talslåtar. Men det är ändå studioalbumen som ger störst behållning, särskilt för nytillkomna lyssnare.


Mercedes Peón: ... —... (Folmusica/Colectivo-Border)

Mercedes Peón är en galicisk allkonstnär som kan sjunga, blåsa livet ur en säckpipa, slå fram rytmer ur sina slagverk och skapa musik utan givna genregränser. Efter en längre tid ute i marginalen börjar hon nu få ett allt bredare erkännande. Att genregränser är något Peón struntar i märks då hon blandar sina rötter i äldre galiciska traditioner med moderna begrepp som samplingar, datorer och musikaliska loopar. Den udda betitlade …—… (SOS, alltså) är ett mycket inspirerat möte mellan gammalt och nytt, akustiskt och elektriskt. Ungefär som livet självt.

Den som snabbar sig hinner norpa ett ex ur förstaupplagan, som kommer i en lyxigt utformad plåtask.


Diverse Artister: A Blackheart Christmas (Blackheart/Sound Pollution)

Joan Jett & The Blackhearts skivbolag firar in julen med en rockig liten cd. Den tidigare Runaways-stjärnan är mer aktuell i år än på väldigt länge, med långfilmen The Runaways, en spelning på Ullevi som förband till Green Day i somras, och med skivor som sammanfattar karriärerna för både Runaways och The Blackhearts. Här bjuds en varierad julkompott – även kvalitetsmässigt – där många av låtarna framförs av bandmedlemmar men också andra Jett närstående band, som Girl In A Coma och The Dollyrots.


Diverse artister: Absolute music 65 (Eva)

Den långlivade samlingsserien Absolute music har nått fram till nummer 65. En dubbel-cd med alla de senaste hitlåtarna från Cee-Lo Green (den ocensurerade F**ck you), James Blunt, Katy Perry, Hurts, Rihanna, Kylie Minogue, i Blame Coco och så vidare. En hel del svenskt också, med namn som Robyn, Håkan Hellström, Swedish House Mafia, Daniel Adams-Ray, Oskar Linnros och Bo Kaspers Orkester. En gjuten Svensson-klapp.


Diverse artister: Absolute hits 2010 (Eva)

Människorna bakom Absolute-konceptet samlar ihop årets stora hits på en dubbel-cd som kostar som en enkel. Shakira, Lady Gaga, Robbie Williams & Gary Barlow, Lady Antebellum och de andra utländska stjärnorna trängs med en stor andel svenskar. Kent, Johnossi och Håkan försvarar de svenska färgerna ihop med mer dansvänliga nummer från Robyn och Sean Banan. Plus en bunt melodifestivalsbekanta, från Anna Bergendahl till Eric Saade.


Diverse artister: Absolute soul (Eva)

Det är kanske inte den mest kreddiga samlingen att ha i skivhyllan, men Absolute soul gör sitt jobb. Över tre cd tas vi från klassiker som Marvin Gaye, The Supremes och Otis Redding via lite sängkammar-Barry White och Tarantino-filmvänner till George Benson, Toto (jodå) och Whitney Houston. I andra änden är vi framme vid Boyz II Men, Erykah Badu och R. Kelly. Något för alla generationer och en lättvindig historielektion utan liner notes.


Diverse artister: Bandit Rock # 4 (Eva)

Radiokanalen Bandit Rock är ett starkt varumärke och volym 4 i deras serie samlingsskivor landar lagom till jul. En dubbel-cd med 41 gitarrgnidare. Svenska Johnossi både sticker ut och smälter in med sin låt Dead end. Annars är det hård rock som gäller, med såna som Volbeat, Hardcore Superstar, Avenged Sevenfold, Crashdiet, Sabaton och Danko Jones. Veteraner i sammanhanget är Slash, Alice In Chains och Manic Street Preachers. Backyard Babies-Nickes nya projekt Nicke Borg Homeland har inte ens hunnit albumdebutera men är med här med låten Confessions of a criminal mind.

De rätta svaren är X, 2, 1, 1, X och X.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: