Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

DRIVS FRÅN HUS OCH HEM:

Kändis-kocks slottskaféer
i dubbla konkurser

joakimlundbladkk_473.jpg
Joakim Lundblad framför Drottningholms Slott, utanför vilket det ena av hans två nyss konkursade företag – Drottningsholms Slottscafé AB – ligger.
Foto: SCANPIX
svartsjoslott_473.jpg
Den andra konkursade rörelsen var inrymd i statligt ägda Svartsjö Slott, där Rolf Karlsson på Statens Fastighetsverk är ansvarig förvaltare. Både Drottningholm och Svartsjö ligger i Ekerö kommun utanför Stockholm, Svartsjö på Färingsö och Drottningholm på Lovön.
Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Drottningholms Slottskafé och Svartsjö Slott AB, bolag som stjärnkocken Joakim Lundblad ligger bakom, har gått i konkurs. Nu måste han flytta hemifrån.

Om Joakim Lundblad
Från Svartsjö Slotts hemsida:

Joakim Lundblad började sin kockkarriär på Operakällaren under Werner Vögeli och Erik Schaumburger. Joakim har även arbetat på Michelinkrogen Leijontornet under kökschef Walter Traub samt tillsammans med Erik Videgård på den då ledande kreativa krogen i Sverige, Videgård.

Efter åtta år som matutvecklare och kökschef på Yasuragi Hasseludden är han sedan 2007 knuten som chefskock och matutvecklare till Svartsjö Slott utanför Stockholm.

Joakim Lundblad är regerande världsrekordhållare (i Guinness World Records) i perfekt sushitillagning. Han har tillsammans med sin hustru tagit fram flera böcker med fokus på japansk matlagning.

Joakim Lundblad medverkar regelbundet i TV4:s morgonsändningar med recept och middagstips. Han brukar gästföreläsa på Restauranghögskolan i Grythyttan samt hålla kurser på Restaurangakademin i Stockholm.

Källa: svartsjoslott.se
Den 10 december försattes aktiebolagen Drottningholms Slottscafé och Svartsjö Slott i konkurs på egen begäran i Solna Tingsrätt.

Båda bolag drevs av kockprofilen Joakim Lundblad, känd från TV4, världsmästare i sushitillagning, före detta kock vid spat Yasuragi Hasseludden – han slutade där för sju år sedan – och författare till flera kokböcker.

Till konkursförvaltare i båda konkurser har advokat Stefan Christensson utsetts, efter hemställan om det från Joakim Lundblad.

Som skäl till konkursansökningarna anger Lundblad samma sak i båda fall: ”Bolaget är på obestånd.”

Realtid.se:s försök att nå de konkursade bolagen via de telefonnummer som anges på deras respektive hemsidor har varit fruktlösa. Inget om konkurserna anges på dessa webbplatser, och inte heller på den sida om Drottningholms Slottscafé som finns på svenska hovets webbplats.

Båda Lundblads kaféer drevs i hus ägda av Statens Fastighetsverk, där Rolf Karlsson är förvaltare. Karlsson säger att han inte vet vad som kommer att ske i vare sig Svartsjö Slott eller det hus intill Drottningholms Slott där slottskaféet där var inrymt.

– Vi har inga planer, nu får vi se vad konkursförvaltaren kommer fram till.

Vet du vad som ligger bakom konkursen på Svartsjö Slott?
– Det bar sig väl inte gissar jag, säger Karlsson utan att vara närmare insatt. Han berättar att hyran för det 2000 kvadratmeter stora Svartsjö Slott – där konferens- och festverksamhet bedrevs – låg på 116.000 kronor per kvartal; en hyra avsiktligt lågt satt för att få igång någon form av verksamhet i slottet, som innan Lundblads ankomst hade stått tomt i runt 30 år (det användes från 1891 som tvångsarbetsanstalt, och som fängelse fram till 1966).

Avsikten var sedan att höja hyran till runt 1,1 miljoner kronor per år, plus ”media” (el, vatten och uppvärmning).

Svartsjö Slott har tidigare lett till entreprenörskonkurser: hösten 2005 rapporterade bloggen Ekeröbloggen att så var fallet med ett företag som drevs av bland andra designern Lars Wallin. Det dåvarande Svartsjö Slott AB hade då hyrt av SFV under bara drygt ett halvår.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Joakim Lundblad är folkbokförd i ”Parkvillan” intill Svartsjö Slott: han hyrde där av SFV för att driva rörelsen i slottet, och medverkade i höstas (repris från i våras) i TV4-programmet ”Det okända” om spöken i slottet.

Rolf Karlsson uppger till Realtid.se att Lundblad i och med konkursen nu måste flytta.

Realtid.se har sökt Joakim Lundblad och Stefan Christensson (konkursförvaltaren). Edgångssammanträde för båda konkurser, meddelar Solna Tingsrätt, är den 17 januari.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: