Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

I klinch med rockens tungviktare

Han reste sig på nio. Filmen heter Roky III och Fredags-Kangas går i klinch med en rockens tungviktare.

1_svinaffisch.jpg
3_andersF_DVD.jpg
4_andersF_cd.jpg
Experiment.jpg
Houseof_17dec_timo.jpg
2-eclipse.jpg
5_knight.jpg
7_nowhere.jpg
Roky_250.jpg
Roky Erickson

Fredagstävlingar


Beyond. Ja, så coolt heter Svinalängorna, Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör, på engelska - och den får fina betyget 7 på IMDB. Filmen bygger på Susanna Alaskoskis August-prisbelönade roman med samma namn. En gripande, vacker och mörk historia om en ung kvinnas konfrontation med sina minnen från en trasslig och dramatisk barndom, om hennes sorg över sin förlorade barndom och kampen om att våga går vidare. Noomi Rapace spelar huvudrollen, i sin första film efter succéfilmatiseringen av Millenniumtrilogin, och hon spelar mot Ola Rapace.
Fem vinnare får två biobiljetter vardera.

Vad hette Ola Rapaces rockband, som gjort albumen Uppers for downers och Speed?
1. Alice in videoland.
X. Sissy Prozac.
2. Medicine.

Anders F. Rönnblom släpper en ny dvd och en ny cd strax efter nyår. Live från välfärden är en cirka 2 timmar lång konsert med Anders F. Rönnblom Band. En dokumentation av ett rutinerat band, med musiker som jobbat med Lars Winnerbäck, Eldkvarn, Björn Afzelius, Totta, Cornelis och Monica Zetterlund. Låtar ur Rönnbloms 40-åriga repertoar vädras. Releasedatum är först den 24 januari men fansen hinner få den innan dess via hemsidan. Samtidigt kommer nya cd:n Tambourines & lovers.

”Det är låtidéer som fötts de senaste 7-8 åren utan att ha kommit med på någon studioskiva. Inte för att de inte har platsat, utan mer för att jag ville spara dem för ett speciellt projekt, ” säger Anders F Rönnblom själv. Skivan innehåller 16 nya låtar och inbjudna gästartister medverkar på utvalda låtar. Bland dem märks Toni Holgersson, Anna Stadling och Stina Berge.
Realtid har fem paket med både dvd och cd.

Vilken av dessa låtar är en Rönnblom-låt?
1. Det är inte snön som faller.
X. Mer jul.
2. Tänd ett ljus.

Oscar-vinnarna Adrien Brody (Pianisten) och Forest Whitaker (The last king of Scotland) ställs öga mot öga i The Experiment – en skrämmande psykologisk thriller baserad på en hemlig studie som den amerikanska staten utförde på 1970-talet. 26 främlingar får chansen att delta i en välbetald studie i mänskligt beteende, där de under två veckors tid ska vistas som fångar och vakter i en simulerad fängelsemiljö. Männen delas slumpmässigt in i sina roller och från början tar ingen scenariot på allvar, förutom vakten Barris (Whitaker), som snabbt intar ledarpositionen. När fången Travis (Brody) ifrågasätter hans överdrivna metoder, sätts en spiral av sadism, våld och vansinne igång.
Tre blu-ray och tre dvd ska ut till läsarna.

Vilken historisk figur spelade Forest Whitaker i The last king of Scotland?
1. Mobutu Sese Seko.
X. Nelson Mandela.
2. Idi Amin.

The House of the Devil har utsetts till årets bästa skräckfilm av Los Angeles Times, Time Out New York och Box Office Magazine. Regissören Ti West väljer en annan väg än Tarantino och hans gelikar. Med fetischistisk detaljkänsla återskapar han här känslan av klassiska rysare som Rosemary's baby, Carrie och The Omen. En söt student i stort behov av pengar ser sin chans att dryga ut kassan med ett barnvaktsjobb. Men så fort hon kliver in hos herr och fru Ulman inser hon att något är fel - det finns inget barn att vakta. Med en luddig förklaring om någons gamla mamma lämnas hon ensam i den stora viktorianska villan. Snart smyger sig paniken på. Varför är hon egentligen där? Och vad finns bakom de låsta dörrarna?
Vi har tre blu-ray och tre dvd.

Mary Woronov gör en av rollerna. Vilket rockband brukade hon dansa med under deras shower?
1. The Velvet Underground.
X. The Mothers of Invention.
2. Pink Floyd.

Eclipse är tredje delen i den populära Twilightsagan, efter Twilight och New moon. David Slade regisserar Kristen Stewart, Robert Pattinson och Peter Facinelli i en romantisk fantasykomedi. Vi har tre ex av dvd:n att tävla om. Förstapristagaren får även de två första filmerna i serien.

Catherine Hardwicke regisserade den första Twilight-filmen. Hon är även känd för skateboardfilmen Lords of Dogtown. Vad heter brädåkargänget i filmen?
1. A-Team.
X. Horizons West.
2. Z-Boys.

Knight and day har precis släppts på blu-ray och dvd, och vi har norpat tre av varje för en tävling. Discarna innehåller den förlängda versionen av filmen med Tom Cruise och Cameron Diaz. När småstadstjejen June träffar en gåtfull främling tror hon sig ha hittat sina drömmars man. Snart inser hon att han är en jagad hemlig agent och hon dras med på en världsomfattande vansinnesjakt. Alltmedan kulor och gnistor viner om vartannat försöker June avgöra om hennes ädle riddare är en farlig förrädare eller hennes livs kärlek. Vi har tre blu-ray och tre dvd med denna fartiga actionkomedi

Cameron Diaz begick skådespelardebut när hon spelade den kvinnliga huvudrollen mot Jim Carrey i en film. Vilken film?
1. Den galopperande detektiven.
X. Cable Guy.
2. The mask.

Nowhere boy är spelfilmen om John Lennon, en osäker tonårskille i ett nedslitet Liverpool. Splittrad mellan kvinnorna i sitt liv: modern som övergav honom och kvinna som tog över. Resan in i musiken och det ödesmättade mötet med den unge Paul McCartney. Och den konstanta flykten från ett förflutet som hela tiden kommer allt närmare. Tävla om fem dvd.

Vad heter den tyska fotograf vars vänner inspirerade Beatles till deras ikoniska frisyrer?
1. Christa Päffgen.
X. Astrid Kirchherr.
2. Beatrice Neumann.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.


Fredags-Kangas


För bara fem år sedan hade ett omdöme som det jag strax ska dela ut varit omöjligt. För fem år sedan trodde jag knappast att jag skulle få se den syrafrätte rock legenden Roky Erickson livs levande på en scen.

Eller säg för tio år sedan då. För jag börjar faktiskt så smått blanda ihop verkligheterna på ett sätt som snart liknar en Roky light.

För tio år sedan var Roky bara en skugga i rockhistorien. Hans skugga var i och för sig väldigt imponerande. Den sträckte sig ut från Rokys isolerade tillvaro i Texas, ut över hela rockhistorien som den sett ut efter att han kom på scenen i mitten av 60-talet.

Som pionjär inom garagerocken och den psykedeliska musiken har han påverkat så många musiker och sångare att det är omöjligt att räkna på. Särskilt om vi börjar snacka indirekt påverkan.

För även om Roky lärde Janis Joplin ett och annat om att sjunga, även om hans band The 13th Floor Elevators verkligen gick i bräschen för psykedelian, även om den gruppens snart 45 år gamla singel You're gonna miss me var en tio år för tidig punksingel – ja, trots alla Roky Ericksons insatser så är det hans indirekta påverkan som varit allra störst. För skivorna sålde inte ett skvatt. De hade fel skivbolag och ”fel” inställning för att slå igenom kommersiellt.

Farlig rockmusik? The 13th Floor Elevators var ett band som betraktades som farliga på riktigt. Var det några som skulle korrumpera USA:s - och världens - ungdomar så var det dessa profeter för en sinnesutvidgande livsstil. Det räcker tat läsa skivornas baksidestexter för att undra hur de fick ut sitt budskap över huvud taget.

Nu var det inte Roky som var den mest pådrivande i det hänseendet.

Men han åkte fast. För marijuana, den gången, inte LSD. En joint och så var det klippt.

Att sedan åberopa sinnessjukdom i rätten var inte riktigt rätt drag. Roky spenderade åtskilliga år på den ena institutionen efter den andra. Elchockerna som beskrivs i en tecknad t-shirt som finns till salu på hans hemsida var verklighet för Roky.

Jag minns några gamla tidningsartiklar. De dök upp med ojämna intervaller. Någon letade upp hans hem och det var alltid lite stört och osammanghängande det som sades.

UFO:n, elddemoner, Bermuda-triangeln, experiment i Kreml, Då föredrog jag att lyssna på Rokys musik. Han sjöng om såna saker där också.

I slutet av 70-talet fick hans karriär lite draghjälp av punkvågen. Jag vet att Magnus Uggla valde en Roky-singel som en av sina favoriter från den tiden.

1980 kom en lp med mystiskt omslag, The evil one heter den i vissa upplagor. Så vi kallar den väl det då.

Stu Cook från Creedence Clearwater Revival producerade och tillsammans med kompbandet The Aliens gjorde Roky ett knippe urstarka låtar mittemallan 60-talsrock, garage, hårdrock och någon slags skäggig punk.

Hans låtar har kommit att tolkas av alla från ZZ Top till R.E.M,, från Primal Scream till The Hellacopters. Spacemen 3 byggde mycket av sitt sound på Elevators. Henry Rollins betalde mannens tandläkarräkningar.

Iggy Pop har sagt att Elevators var ett alldeles för bortglömt band från eran då han själv manglade på i The Stooges. Han undrade varför ingen minns det bandet också?

En gång hamnade jag på invigningen av storsatsningen Rock City i Hultsfred, och Ebba Grön spelade utan Thåström och det var efterfest på Hotell Hulingen efteråt. Vad spelade jag på den akustiska gitarren som stod där, om inte Roky-låtar?

Jag tror Imperiet-Stry - vi kallar honom det för enkelhetens skull - sjöng med. Henrik Venant höll en lång utläggning om nyanserna i Rokys texter.

Så att Roky är tillbaka, med ett rosat nytt album och med återkommande Sverigebesök - ja, det är en ynnest, en lyx, en sanndröm.

Och december 2007 på Nalen – med komp av tajta Texasmusiker – var en jubelföreställning, en kanoncomeback i min bok.

Sommaren 2008 var det nästan ännu roligare. Roky hade gått med på att bli kompad av sina lärjungar i Solnabandet The Nomads. Ett perfekt kompband, ett perfekt möte. Nomads hade ju verkat lite i Rokys anda i långt över trettio år. Tretiioåtta för att vara exakt.

Så, där stod jag. Såg alla människorna som kommit till Peace & Love-festivalen i Borlänge.

Kolla! En nervös Kangas. Som om det var mitt barn som skulle upp på scenen. Om nu ett barn kan vara runt de sexti och ha långt lurvigt skägg. (Det skulle de i och för sig kunna ha i Rokys textvärld.)

Nu slumpade det sig så att jag hamnade bredvid basist-Björnes dam i baren och några andra bekanta till Nomads. Så efter att the wind and more blåst bort ljudet i första låten tog det sig och pappa kunde pusta ut i kapp med de andra, stolt och upprymd.

I tisdags så var det dags igen, men jag hade mina aningar. Som besannades. Tyvärr.

Roky Erickson kom hit med ytterligare ett nytt kompband. Inte Okkervil River, som på årets platta. I tisdags huttrade jag en stund för att komma in och åse spektaklet på Münchenbryggeriet.

Jag är inte helt säker var felet ligger.

Först blir jag förbannad på bandet. Hur kan någon spela så färglöst när man har det låtmaterialet att jobba med?

Tydligen är det så att man inte alltid vet om Roky kommer att gå lite vilse i sina låtar. Det berättar en som borde veta.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Detta blir extra tydligt i Stand for the fire demon. Där spelar Roky konsekvent fel låten igenom. Ändå är ackordföljden så enkel att jag själv använt den i det allra första rockband jag var med i. På högstadieavslutningen spelade vi den slingan, utan att göra fel. Och utan att ha lyssnat på Roky än. Vad jag minns.

Fast bandet är också skurkar i dramat. När det kommer till de svängigare låtarna - rock´n´rollen med betoning på andra halvan av själva termen - ja, då är det slut på rollen. Då sitter de i skiten.

Det är inte värdigt. Det svänger inte.

Faktum är att flera vänner och bekanta gick hem tidigt. Trots att de betalat 400 kronor gånger två, plus garderob och öl, och stått i kö och frusit. Och de är riktigt stora fans.

Men kanske är det smällar man får ta.

Roky Erickson, 63, står i alla fall på benen. I bättre hälsa än på decennier.

Jag skulle vara en evil one om jag tyckte annat.

De rätta svaren är 1, 1, 2, 2, X, 1, 2 och X.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: