Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Makro

Annons:

Fortfarande svagt
stöd för euron

En majoritet av svenskarna skulle rösta nej till euron.

Om det hade varit folkomröstning i november hade cirka 58 procent av svenskarna röstat nej till euron och cirka 29 procent röstat ja, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

Trots den statsfinansiella krisen i eurozonen har andelen som säger nej minskat från 60 procent i maj. Nedgången är statistiskt säkerställd, enligt SCB. Omkring 13 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta.

Bland kvinnorna har andelen ja säkerställt ökat och andelen nej minskat sedan maj 2010. I november svarade cirka 60 procent av kvinnorna att de skulle rösta nej i en folkomröstning, jämfört med cirka 62 procent i maj 2010. Andelen ja bland kvinnorna har ökat från cirka 24 procent i maj till cirka 26 procent i november 2010.

De svenska männen är mindre negativa till euron än kvinnorna. Drygt 32 procent säger att de skulle röstat ja och knappt 57 procent hävdar att de skulle röstat nej. Det är en ökning respektive minskning med en procentenhet vardera, från 31 respektive 58 procent.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Även andelen som är emot EU-medlemskapet har minskat till cirka 19 procent i november (från 20 procent i maj). Runt 56 procent är för, en smärre uppgång som inte är statistiskt signifikant.

Realtid.se/TT
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: