Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

PÅ LÄSARNAS BEGÄRAN:

Omröstning om
attraktivitet klar

rambergexceltear_473.jpg
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kikar fram bakom de excelstaplar som visar resultatet av Realtid.se:s omröstning om Svenskt Näringslivs sexigaste: Ramberg vann.
Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX; montage/diagram: Martin Lindgren.

Realtid.se:s läsare har sagt sitt om vem som är sexigast i näringslivet.

I anslutning till att tidningen S i slutet av oktober publicerade en förteckning över vilka svenska näringslivsaktörer dess redaktion ansåg vara sexigast initierade Realtid.se en läsaromröstning i frågan.

Undersökningen har genomförts med en webbomröstning, där läsarna har kunnat rösta på en av de åtta personer som fanns med i tidningen, samt, om så önskades, föreslå en egen favorit.

Det sista svaret kom in under fredagseftermiddagen, och sammanställningen av resultaten är nu färdig. Den visar att till skillnad från vad tidningen S uppgav är Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sexigast i svenskt näringsliv. Enligt S är i stället Cristina Stenbeck, styrelseordförande i Kinnevik, det. Stenbeck får dock i omröstningen se sig detroniserad av inte blott Ramberg, som i tidningen var tvåa, utan även av en av sina direktörer: Mia Brunell Livfors. Brunell Livfors är vd i just Kinnevik och enligt S-uppgifterna bara nummer fem på listan.

Stina Honkamaa avancerar från sjunde till fjärde plats i omröstningen, som visserligen genomfördes med ett webbenkätsystem från Google, vars Sverige-vd Honkamaa är.

Detta system lämnar förresten en del övrigt att önska: alla som fyllt i något på ”Annan, nämligen:” registreras som att de dessutom röstat på Cristina Stenbeck eftersom hon stod överst bland kandidaterna i den rullgardinsmeny Realtid.se valde att utforma huvudfrågan som. En hel del justeringar krävdes därför innan ett resultat stod klart.

Möjligheten att ange ”Annan, nämligen” havererade även i sig själv – genom att det var möjligt att rösta mer än en gång per person (även om Realtid.se skrev att det var förbjudet) missbrukade någon eller några läsare nästan helt uppenbart funktionen: Realtid.se ringde den som fick flest röster, som sade att det var någon som försökte skämta och bad att slippa bli nämnd. Även ett par manliga Realtid.se-reportrar nämndes, och därutöver även exempelvis Bert Karlsson, varför de procentsiffror som anges i diagrammet ovan visar andelen röster efter subtraktion av frisvaren från det totala antalet röster.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Från femte och sjätte plats – fondförvaltaren Simon Blecher respektive advokat Fredrik von Baumgarten – är det ett ganska stort hopp ned till sjuan och åttan, men av hänsyn till dessa redovisas inte vilka de är och hur den inbördes placeringen dem emellan ser ut.

Analys


En övergripande skillnad mellan de två listorna – allmänheten i form av Realtid.se:s läsare å ena sidan, och tidningen S:s redaktion å den andra – är att svenska folket anser att de fyra kvinnliga kandidaterna samtliga är sexigare än de fyra manliga, medan den ursprungliga listan hade en mer jämn könsfördelning (kvinna, kvinna, man, man, kvinna, man, kvinna, man; även om fyran, en man, uppger att hans vänner tycker att han är ”fjollig”).

En slutsats av detta är att svenska män har en hel del att arbeta på vad beträffar utstrålning och attraktionskraft. Det faktum att ”makt är sexigt”, något som brukar framhållas, hjälper tydligen inte när det är kvinnor den svenska näringslivsmannen jämförs med – trots att makten över näringslivet, om man sätter likhetstecken mellan det och andelen män i storföretags styrelser och ledningsgrupper, huvudsakligen tillhör män.

En annan slutsats är att ålder, tvärtemot reklamidealen, står i direkt proportion till sexighet: Anne Ramberg, vinnare, är exfaster åt en ansedd civilrättslig juridikprofessor – se Realtid.se:s intervju med Christina Ramberg – men går ändå och vinner, medan de påtagligt unga Simon Blecher och Fredrik von Baumgarten inte landar på mer än varsin femte- och sjätteplats.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Vackra damer, kungliga män »

2011-01-15 Bildspel

Dagens citat »

2011-01-03

Ligga? »

2010-11-25

Annons:


Annons:


Annons: