Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Realtid.se Börs

Annons:

EFTER DIVISIONS-AVYTTRING:

Alfa Laval lägger
bud på Munters

Alfa Laval bjuder 68 kronor per aktie i Munters, som stängde på 52,50 i fredags.

larsengstrom_200.jpg
Lars Engström, vd Munters.
Budet motsvarar ett totalt värde i Munters på 5.027 miljoner kronor, 36 procent över Munters under de tre senaste månaderna genomsnittliga börskurs.

Munters två största ägare, Industrivärden och Latour, har enligt ett pressmeddelande från Alfa Laval förbundit sig att acceptera avtalet. De äger sammanlagt 29,6 procent av Munters.

– Förvärvet av Munters kompletterar vårt produktutbud och ger oss ett fördjupat applikationskunnande inom luft- och klimatlösningar, säger Lars Renström, VD och koncernchef för Alfa Laval, i ett pressmeddelande.

– Munters är ett bolag med starka positioner som vi kan vidareutveckla genom Alfa Lavals industriella struktur och starka närvaro på de snabbt växande marknaderna i Sydamerika, Östeuropa och inte minst i Asien.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Munters sålde i slutet av juni 2010 en under flera år problemhärjad division, fuktkontrollsystemdivisionen MCS, till riskkapitalbolaget Triton för 1,3 miljarder kronor. Divisionens omsättning uppgick till närmare 2,8 miljarder kronor.

Alfa Lavals största ägare är Tetra Laval BV, som ingår i Rausing-sfären.

Finansiering av budet sker med Alfa Lavals befintliga likvida medel och rörelsekrediter samt med en ny kreditfacilitet.

Under rubriken ”Bakgrund och motiv till erbjudandet” skriver Alfa Laval följande:

”Alfa Laval har under en längre tid följt Munters som har en ledande position inom energi, livsmedel och miljö, framförallt i Europa och Nordamerika. Munters erbjuder energieffektiva lösningar för luftbehandling, ingående i industriprocesser och klimatkontroll. Totalt sett kommer detta att förstärka Alfa Lavals världsledande ställning inom värmeöverföring och Munters avses att integreras i Alfa Laval.”

Alfa Laval har anlitat Gernandt & Danielsson som juridiska rådgivare, och SEB Enskilda som finansiell rådgivare.

Munters meddelar att de kommer att återkomma med sin uppfattning om budet senast två veckor före acceptfristens utgång den 8 oktober. Redan nu konstaterar de dock att Alfa Laval är ”en aktör med förutsättningar att genomföra ett förvärv och förmåga att ta ansvar för Munters”.

Som rådgivare har Munters anlitat Lazard och Mannheimer Swartling.

Företagens börskurser i morgonhandeln: Munters gick upp till budnivån, och Alfa Laval har i skrivande stund (strax före 10 på måndagförmiddagen) gått upp från fredagens stängningskurs 113,80 till 115,10 kronor per aktie.

  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: