Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Simma lugnt
i helgen

Sommaren är inte slut. Allt annat vore sandal.

1_iron.jpg
8_invictus.jpg
2_Wildbirds.jpg
3_dennyaoverkl.jpg
4_hemligheten.jpg
5_chip.jpg
6_korpen.jpg
7_ilikeit.jpg

Fredagstävlingar


Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Spelningen på endagsfestivalen Sonisphere i Stockholm må ha regnat sönder, men Iron Maiden sitter stadigt på den svenska albumlistans förstaplats. The final frontier heter engelsmännens femtonde studioalbum på 30 år, som också ryktas vara gruppens sista. Sanningshalten i detta vet vi inget om, men vi vet att det med råge är Maidens längsta studioplatta. Samt att vi har fem ex av cd:n att tävla om.

Bröderna Hårdrock är ett kultbegrepp. De tillhör världens mest hängivna Iron Maiden-fans och har medverkat i en reklamfilm för ett försäkringsbolag. Vilket band är de med i?
1. Dismember.
X. Unleashed.
2. Nifelheim.

Clint Eastwood är i Sverige. Filmmusikkompositören Ennio Morricone ska föräras Polar Music Prize och så visar Cinemateket i Stockholm en serie Clintanfilmer, bland annat ett heldagsprogram för några få dollar mer. Passande nog har Clint Eastwoods senaste långfilm släppts på dvd och blu-ray i dagarna. Sex vinnare får Invictus – de oövervinnerliga på valfritt format.

Nelson Mandela satt fängslad i 27 år för sin heroiska kamp mot apartheid. Så vad gör Mandela efter att han valts till Sydafrikas president? Han tar avstånd från hämnd, förlåter sina förtryckare och hittar hopp om att kunna ena nationen på en mycket oväntad plats: rugbyplanen. En upplyftande film med Morgan Freeman och Matt Damon, om ett lag och ett folk som inspirerats till stordåd.

Vem gjorde hitlåten Free Nelson Mandela?
1. Madness.
X. The Special A.K.A.
2. Culture Club.

Wildbirds & Peacedrums är också Polarpris-aktuella. De ska framträda under den stora galan för att hedra Polarvinnaren Björk. För två år sedan fick duon utmärkelsen 2008 års Jazz i Sverige-grupp. Men dess musik är svårare att etikettera än så. I onsdags lyfte DN fram albumet Rivers som veckans viktigaste skivsläpp och pytsade ut en fyra i betyg. Rivers är ett verk i två delar där den ena gästas av en isländsk tolvmannakör – bekant från Björks skiva Medulla – och den andra består av den svenska duon som skapar ett avskalat sound med bl.a. sång, percussion och steelpan. De båda delarna finns också utgivna som Retina och Iris – två limiterade EP-skivor på vit vinyl.

Förstapristagaren får vinylerna plus cd:n medan fyra andra får nöja sig med cd:n.

Vad hette det isländska band Björk slog igenom med?
1. Sigur Rós.
X. The Sugarcubes.
2. Minus.

Håll i hatten! Nu utkommer ekonomijournalisten Bengt Ericsons bok Den nya överklassen, och vi sitter på fem ex. Det är en bok om Sveriges ekonomiska elit som erbjuder en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Vi får veta hur dess invånare bor, semestrar och roar sig på andra sätt. Vi får läsa om herrgårdarna, kungajakterna, privatskolorna och de slutna elitsällskapen. Plus om den svans av andra karriärister, som så gärna vill hamna i samma guldsits. Texten är skriven med glimten i ögat, men äger också en kritisk underton. Vad har dessa människor gjort för att förtjäna sina svindlande belöningar? Och vad innebär de för sammanhållningen i vårt land?

I boken glider Arne Mårtensson in mot en västindisk hamn i sin nitton meter långa segelkryssare. 55 år gammal pensionerade han sig. Varifrån?
1. Handelsbanken.
X. Swedbank.
2. Nordea.

Hemligheten i deras ögon vann en Oscar för bästa utländska film vid årets utdelning. På onsdag släpps den argentinske regissören Juan José Campanellas film på dvd. Filmen handlar om den nyligen pensionerade utredaren Benjamin Espôsito (Ricardo Darin) som börjar skriva på en roman om ett fall från det förflutna som han inte kunnat släppa. 1974 våldtogs och mördades en ung nygift kvinna i sitt hem medan hennes man var på sitt jobb på en bank. Espôsito blev ansvarig till att utreda brottet.

När den unge Espôsito tittar in i ögonen på en man på en bild i den mördade kvinnans skolalbum tror han sig ha funnit mördaren. Jakten på honom blir en personlig besatthet som tar honom och hans duktige men opålitlige alkoholiserade partner in i riskfyllda situationer. Fem vinnare får ta del av Hemligheten i deras ögon.

Juan José Campanella återvänder här till att regissera långfilm efter att under flera år bland annat ha regisserat episoder av en populär TV-serie. Vilken?
1. Entourage.
X. Dexter.
2. Law & order.

Chip Taylor har blivit en riktig Sverige-vän på senare år. Mannen bakom klassiska låtar som Angel of the morning och Wild thing har efter drygt 20 år som framgångsrik gambler (hästar och kortspel) återvänt till musikscenen. Han formligen spottar ur sig album och lämnar gärna USA för att turnera i vårt land.

I september gör han en ny runda, och i samband med det släpps på onsdag en dubbel-cd. James Wesley Days: The Best Of Chip Taylor 99-10 heter den, och rymmer material från Taylors senare karriär. Detta inkluderar duetter med Lucinda Williams, John Prine och Guy Clark. Summa 37 låtar, varav tre outgivna spår, bland dem en duett med Jill Johnson. Var med och gambla om fem ex.

Vilken grupp fick en stor hit med Wild thing?
1. The Troggs.
X. The Kinks.
2. The Pretty Things.

På 80-talet lärde sig biobesökarna säga ”Þungur hnífur.” Islänningen Hrafn Gunnlaugsson gjorde med Korpen flyger från 1984 ett bestående intryck i filmvärlden. Filmen inleds på Irland där vikingar anländer och dräper en familj vars son överlever. 20 år senare anländer ett slavskepp längs stranden på Island där en slav säger sig ha ett ärende till Thord.

1988 kom uppföljaren Korpens skugga. När Trausti återvänder till Island blir han genast indragen i en familjefejd över en strandad val. Hans mor, som är familjeöverhuvudet, blir dödligt sårad och Grim dödar Erikur och maktkampen står i full blom. På onsdag släpps filmerna som en dubbel-dvd med en bakomfilm som extramaterial. Sätt klorna i ett av fem ex.

Vilken regissör gjorde Yojimbo – livvakten, som bygger på samma historia?
1. Ozu Yasujiro.
X. Mizoguchi Kenji.
2. Akira Kurosawa.

Hemifrån är en enmansfirma som pysslar med publicity och promotion för artister som är utspridda över ett stort antal distributörer, som ADA, Cosmos, Border, EMI och Plugged. Gemensamt för akterna är att de är antingen roots-baserade i en nordamerikansk tradition, alternativt något mer västkustsofta.

Nu släpper Hemifrån sin första skiva på eget bolag. I like it better here – music from home serverar ett urval av den typ av akter som ligger Peter ”Hemifrån” Holmstedt varmt om hjärtat. Idel ädel amerikansk västkustadel gör låtar på temat hem. Mestadels exklusivt material från namn som Jackson Browne, dennes mentor Greg Copeland, Bob Cheevers ihop med tre Bread-medlemmar, Joel Rafael i sällskap med David Crosby och Graham Nash – och så vidare. Vi snackar låtskrivare och musiker som jobbat med Neil Young, Eagles, Poco och America. Fem cd längtar efter nya hem.

I vilken grupp slog Graham Nash igenom, innan Crosby, Stills, Nash & Young?
1. The Zombies.
X. The Hollies.
2. The Swinging Blue Jeans.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.


Fredags-Kangas


In i det sista traskar jag framåt i mina sandaler. Utan strumpor.

Sommaren. Är. Inte. Slut.

Inte än.

Livet går vidare. Hettan försvinner från luften.

Någon byter ut bildröret i himlen från HD-pixel-technicolor-heaven mot en svartgråvit variant.

Pappskyltar med klyschiga budskap sätts upp över hela stan. Svartgråvitt igen.

Pappor försöker lära sig säga ”skolan” istället för ”dagis”.

Sexåriga tjejer läser rubriker i DN Jobb – ja, bokstaverar sig fram och frågar pappan vad det runda är för bosktav – och kommer fram till meningen ”Sommar i skolbänken”.

Pappor försöker låta bli att agera löjliga, stolta pappor.

Pappor sänker garden.

Men släpper inte sandalerna.

Eller badet.

I helgen bär det av till Eriksdalsbandet.

Sommaren. Är. Inte. Slut.

Inte än.

Där blir det kontsim i dagarna två.

Men det blir musik också. Musiksommarens allra sista suck.

Popaganda bjuckar på sitt allra mest ambitiösa program hittills.

Datorskärmen är alldeles nedklottrad av alla band jag prickat för. I kväll fredag blir det kärt återseende av Belle & Sebastian.

Livet går vidare även hemma hos dem. Twee – om de nu nånsin var twee – har outvecklats till tweed. Eller nåt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Bandet som redan kunde läsa har nu också blivit aningen mognare. Vad det nu vill säga.

Robyn drar också, och hur tusan ter sig franska bandet Jamaica?

Och lördagens program går på djupet i Eriksdalsbadet.

Utländskt guld – eller i vissa fall kanske kråkguld, vi får se – som The Magic Numbers, Hot Chip, Neon Indian och Hurts.

Malmös bästa Vit Päls. Pagrotskys exportstoltheter The Concretes och Shout Out Louds.

Jag simmar lugnt i helgen.

De rätta svaren är 2, X, X, 1, 2, 1, 2 och X.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: