Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Skärpt praxis blir huvudbry för Hellers och Hofmann

Riksåklagaren har tröttnat på att domstolarna dömer olika om dubbel bestraffning och kräver en förstärkt praxis. Det kan innebära svårigheter för skattebrottdömda Ossian Hellers och Andreas Hofmann att få rätt i hovrätten.

Yngve_rydberg2200.jpg
Kammaråklagare Yngve Rydberg tror inte att hovrätten kommer fria Ossian Hellers, tidigare anställd på Cevian och Andreas Hofmann, tidigare anställd på Nordea från skattebrott. Riksåklagarens krav på HD kan snarare göra det svårare för de skattebrottsåtalade männen att få rätt i hovrätten.
Foto: scanpix
Domare, åklagare och advokater väntade länge på Högsta domstolens avgörande om dubbel bestraffning, som till slut kom den 31 mars i år.

Avgörandet sade att en tilltalad kan dömas för skattebrott, även om han redan har påförts skattetillägg.

Bland de besvikna fanns de för skattebrott åtalade (men för insiderbrott frikända) Andreas Hofmann och Ossian Hellers.

Båda hade tidigare blivit upptaxerade för odeklarerade vinster på sin ytterst framgångsrika aktiehandel. Tillsammans ska de betala nästan sex miljoner kronor i skattetillägg.

Samtidigt väntade en skattebrottsdom i tingsrätten.

Stockholms tingsrätt dömde i det här fallet efter HD:s utslag, dvs Hofmann och Hellers blev dömda, men enligt chefsåklagaren Lars Persson hos Riksåklagaren är det många domstolar som går emot HD.

När hovrätten i Västra Sverige gick emot Högsta domstolens avgörande och istället använde sig av Europadomstolens tolkning fick Lars Persson nog.

I ett överklagande kräver han nu att Högsta domstolen förstärker sin tidigare praxis och återförvisar domen till hovrätten.

”Syftet med Högsta domstolens funktion som prejudikatinstans kan sägas vara att se till att rättstillämpningen vid de lägre domstolarna blir såväl riktig som enhetlig,” skriver Lars Persson.

Han menar att de domstolar som gått emot HD:s avgörande har gjort egna tolkningar av Europakonventionens bestämmelser. Detta har lett till att likartade fall vid olika domstolar behandlas olika.

”Detta är särskilt allvarligt eftersom skattebrott är ett frekvent förekommande brott som endast har fängelse i straffskalan.”

– När det gäller domen i Västra Sverige var det bara ett av tre hovrättsråd som sade att man ska gå emot HD, men han fick med sig nämndemännen, säger åklagare Yngve Rydberg på Ekobrottsmyndigheten.

Yngve Rydberg, som är en av de två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten som stod bakom insider- och skatteåtalet mot Ossian Hellers och Andreas Hofmann, tror dock inte att Riksåklagarens krav på Högsta Domstolen kommer att påverka målet mot Hellers och Hofmann.

– Oavsett om målet i Västra Sverige blir återförvisat eller inte anser jag att vi än så länge måste följa vad HD har sagt.

Andreas Hofmann och Ossian Hellers försvarare, advokat Hans Strandberg och advokat Leif Gustafsson, lutade sig mot Europadomstolens bestämmelser under tingsrättens förhandlingar.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Om försvararna har samma upplägg i hovrätten blir det svårt för dem att få rätt, menar Yngve Rydberg. Enligt Rydberg har Europadomstolen tidigare tittat på det svenska systemet och godkänt det.

Det kan även bli ännu svårare för Hans Strandberg och Leif Gustafsson att luta sig mot Europadomstolen om Högsta domstolen går på Riksåklagarens linje och förstärker sin praxis.

– Men vi vet ju inte vad de ska anföra för något i hovrätten. Kanske kommer de förse hovrätten med nya argument för att ändra Högsta domstolens dom. Men det tycker jag låter ganska svårt.

– HD:s dom väger ju tyngst.

Hans Strandberg har tidigare uttalat sig och sagt att han väntar på en ny dom i Europadomstolen som förhoppningsvis kommer slå fast att det inte är tillåtet att åtala en person för skattebrott som tidigare påförts skattetillägg.

Hans Strandberg och Leif Gustafsson har begärt att få komma in med sina kompletta överklaganden på skattebrottsdomen den 17 samt den 24 september.

Även åklagarna har överklagat tingsrättens skattebrottsdom. Men de anser tvärtom att hovrätten bör skärpa det utdömda straffet om två års fängelse vardera för Andreas Hofmann och Ossian Hellers.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: