Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Adjö, Hultsfred

Jag skulle inte vilja vara utan mina Hultsfredsminnen för allt smör i Småland. Men festivalen tappade för varje år.

WHenyourestrange_250.jpg
TIMO-NIVA-liven-langs-linje.jpg
TIMO-NIVA-den-nya-varldsfot.jpg
TIMO-MORBERG-GRILLAR_250.jpg
TIMO-FAGELSANG_250.jpg
TIMO-CASE-39_250.jpg
TIMO-GOOD-HAIR_250.jpg
Marley_F_250.jpg
Hiphopstjärnan Nas och den jamaikanska reggaestorheten Damian ”Jr Gong” Marley spelar på Gröna Lund onsdagen den 7 juli.
HivesHult08_P_250.jpg
The Hives i Hultsfred 2008 – skulle ha spelat i år också...
Foto: Scanpix

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Tom DiCillos rockumentär When you're strange får svensk biopremiär den 2 juli. Johnny Depps röst för oss fram genom historien om rockbandet som i mycket kommit att definiera sinnesintrycken från 1960-talets USA. En redan kritikerrosade film som jämförts med Grant Gees film om Joy Division från 2007. Realtid håller upp bioportarna för fem vinnare som får två biljetter vardera, samt soundtrack-cd:n och en t-shirt.

Johnny Depp hade ett band som släppte ett album 1995. Han sjöng bland annat om att samla fimpar och om R.E.M.-sångaren Michael stipe. Vad hette bandet?
1. M.
X. X.
2. P.

Journalisten Erik Niva har skrivit två rosade fotbollsböcker. Den nya heter Livet längs linjen och är uppföljaren till Den nya världsfotbollen (2008) som beskrev en idrott starkt färgad av globalisering och kommersialisering. I uppföljaren avhandlar Niva personerna som levt mitt i denna idrottscirkus. Han har intervjuat och porträtterat de bästa spelarna, de mest framgångsrika tränarna, de mäktigaste ägarna - men han har även skildrat tillvaron för talangerna som tröttnade, superstjärnorna som slocknade och profilerna som spårade ur. I boken finns unika möten med storheter som Messi, Ronaldo, Ibrahimovic, Zidane och Drogba.
Erik Niva tilldelades Guldskölden 2009 - Svenska Fans läsarpris - i kategorierna Årets bästa sportjournalist alla kategorier, Årets bästa krönikör och Årets sportblogg. Realtid har fem paket med Nivas båda böcker.

Vilken dokusåpa medverkade Erik Niva i?
1. Farmen.
X. Baren.
2. Big Brother.

Per Morberg grillar heter en somrig bok där skådisen och tv-profilen bjuder på sina bästa recept med goda tillbehör. Vare sig det handlar om klotgrill eller stekhäll. Ett trettiotal rätter, som kycklingspett med chiliaioli, entrecôte med blomkål och bluecheesesås, och lax med sesamfrön och teriyakisås. Bland köttet och fisken smyger sig även en hel del grönsaker in, samt tips på marinader. Fotograf är Martin Löf, i en repris från Morberg - Scenen, livet och konsten att laga mat. Fem läsare har chansen att lägga grillvantarna på de båda böckerna.

Per Morbergs rollfigur i Rederiet var redigt psykopatisk. Vad hette den figuren?
1. Viggo Strieber.
X. Ola Simonsson.
2. Pehr Silver.

Ornitologen och författaren Jan Pedersen ligger tillsammans med och ornitologkollegan Lars Svensson bakom Fågelsång: 150 svenska fåglar och deras läten. En ny, klart annorlunda fågelbok för hela familjen. Våra vanligaste, vackraste och mest färgstarka fåglar fångade i snygga färgbilder av Jari Peltomäki och Markus Varesvuo. Lägg till tjusiga teckningar av Jony Eriksson - och garnera med fågelljud. Jodå, det medföljer en ljudmodul som gör att läsaren kan höra fågeln samtidigt. En ny sorts fågelbok som funkar både hemma eller ute i naturen, från fotoboksförlaget Max Ström. Fem vinnare kan vissla med till sina favvofåglar.

Vilken berömd tonsättare använder fågelsångsmotiv från sommargylling, gulsparv, näktergal och koltrast i sitt orkesterstycke Waldweben?
1. Liszt.
X. Wagner.
2. Messiaen.

På onsdag släpps Case 39 på dvd och blu-ray. Och vet du vad? Realtid har fem ex att tävla om. Se Renée Zellweger som Emily i en övernaturlig thriller om en socialarbetare som har tilldelats det udda och obehagliga fallet Lillith Sullivan – en flicka med ett mystiskt förflutet. Emily välkomnar Lillith (Jodelle Farland, aktuell i The Twilight Saga: Eclipse) in i sitt hem för att försöka hjälpa henne. Men då förvandlas Emilys tillvaro till rena mardrömmen och hon sätter sitt eget liv på spel.

Renée Zellweger spelade Bridget Jones i de kända filmerna. Bridget har en relation med Mark Darcy. Vem spelade honom?
1. Colin Firth.
X. Hugh Grant.
2. Leonardo DiCaprio.

Filmen Good hair vann juryns specialpris i kategorin dokumentär vid fjolårets Sundance Film Festival. I den kritikerrosade rullen får vi följa med komikern Chris Rock när han kollar in hårbranschen i en underhållande studie av hår i alla dess former. Idén fick Chris Rockn när hans dotter Lola med tårar i ögonen frågade hur det kom sig att hennes hår inte var bra. I filmen får vi hänga med till hårsalonger, stylingtävlingar, forskningslaboratorier och indiska tempel för att utforska hur olika hårstilar inverkar på allt från litteratur till sexuella relationer. Fem vinnare kammar hem dvd:n.

Chris Rock begick långsfilmsdebut i Snuten i Hollywood II. Var jobbade hans rollfigur?
1. Som mäklare på Wall Street.
X. I köket på en diner.
2. På Playboy-godset.


De rätta svaren är 2, 1, 1, X, 1 och 2.


Fredags-Kangas


Hultsfredsfestivalen går i graven bara veckan innan de skulle öppna portarna för sitt 25-årsjubileum. Vikande biljettförsäljning – blott drygt sålda 5.000 biljetter två veckor innan start – gör att Hultsfredsfetivalen AB går i konkurs.

Nu är det några år sen jag senast var där och käkade Smålandsrullar, sparkade grus och förundrades över hur festivalbesökarnas ålder är den samma från år till år.

Just det sistnämnda kan vara en del av festivalens akilleshäl. Hultsfred har blivit en campingrit för unga. Alltmedan de tyngre och de mer intressanta artistnamnen kommer till andra festivaler.

Konkurrensen från Peace & Love är talande – Borlänges festival har redan sålt över 40.000 biljetter i år.

De köpstarka konsumenterna har nått en viss ålder och dras till mer bekväma festivalarrangemang. Samtidigt som Hultsfreds artistbokningar på senare år blivit alltmer mindre spännande och nyfikna.

Och detta från en festival som på 80- och 90-talen ofta låg i framkant i många fall. Vid sjön Hulingen har ju alla från Hunters & Collectors till Oasis gjort omtalade spelningar vid tidpunkter då de grupperna var som hetast. Eller som i Oasis fall: precis innan de blev heta. Det var på Hultsfred de detonerade.

I min ryggsäck med Hultsfredsminnen finns hotellnäringens grand old lady Maja Nyblom på Palace Hotell, snett mittemot tågstationen. Maja med sina ost- och gurkmackor, med ett ständigt leende och de mest trogna gäster du kan tänka dig. Man fick se upp också. Plötsligt kunde Maja knacka en frukostätande gäst på axeln och bjuda upp till dans.

Ett år var det fullt på Palace. Då fick jag och min vän Anders sova i källaren hemma hos Maja. Det kallar jag service!

Jag minns också Sators alla hemliga spelningar under påhittade namn. Inklusive ett för personalen på en liten backstagescen, där jag ombads spela trummor. Jag sa nej; Micke dyker väl upp snart? Varpå Sator blästrade loss i låtar som Rude Kids gamla punkdänga Raggare is a bunch of motherfuckers, så till den milda grad att den glädjesprittande personalen slängde varandra i stora soptunnor av ren lycka. På sin egen festival!

Andra minnen är The Cardigans i sommarvärmen, på stora scenen med en billigt framtagen backdrop dit de klottrat stora snoppar. Eller när jag vandrade iväg över festivalområdet för att minsann se bandet Topper gästa av Magnus Carlsson, och kom fram för att mötas av ett ackord och ett ”Tack! Adjö!”

Eller Hole med den tragiska dödsolyckan som följde på Courtney Loves utrop om att fansen borde storma scenen.

Konfettiregnet som aldrig ville ta slut när Black Sabbath var återförenade med Ozzy. Alla regn som ville ta slut.

På väg ner mot udden för att kika på Badly Drawn Boy sommaren 2000 stötte jag på Håkan Hellström, Timo Räisänen och den senares flickvän nere vid strandkanten. När vi reste oss för att vandra genom festivalområdet var det inga tjejer som sprang fram och skrek ”Håkan” i falsett. Håkan Hellström var inte Allsång på Skansen ännu, han hade precis fått ut sin första, sorglösa singel.

Däremot var det en tjej som skrek ”Timo!” hela tiden.

Det var Timo Räisänens flickvän, och eftersom jag är så ovan vid att folk heter samma sak som jag svarade jag på tilltal varje gång. Till slut vred vi oss av skratt, och oxköttet eller vad det var flög världens kos och blandades med den väl upptrampade marken i folkparken.

Detta i ett Hultsfred där ingen tittar snett om du gör sånt. För även om baksidan också varit drängfylla, gäster som kissat på främmande människors tält och nattliga försök till upplopp så var ändå Hultsfredsfestivalens främsta poäng att där kunde du vara som du ville. Ingen bedömde dig.

Kanske är det därför den i dag ses som just en campingrit.

Forna festivalgeneralen Per Alexandersson driver i dag Forever young, en ambulerande festival med idel 80-talsnostalgi. Alphaville, Ultravox, Human League och några till ska locka svenskar på olika orter i augusti.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Det finns en annons för Forever young i Expressens nöjesbilaga i dag. När jag låter blicken vandra någon decimeter till höger på samma uppslag ser jag en artikel om några tillresta entusiaster som bestämt sig för att campa ändå. En Facebookgrupp har ordnats, med flera hundra medlemmar. Nu ska de försöka ordna polistillstånd och genomföra en egen liten festival. Ett tiotal band har redan anmält sitt intresse.

En av effekterna av Hultsfredsfestivalen är annars att de bokade banden nu är up for grabs. Alldeles nyss blev det klart att hiphopstjärnan Nas och den jamaikanska reggaestorheten Damian ”Jr Gong” Marley spelar på Gröna Lund onsdagen den 7 juli.

En del Hultsfredsminnen kanske inte lämpar sig för tryck, eller vad vi nu ska kalla det för. Exakt vad håller Håkan Waxegård på med? Eller Ebbot?

Fast en sak ångrar jag. Att jag berättade för en bekant att det hängde en obetalbar skylt ovanför sängen i ett av rummen på Palace. Naturligtvis gick personen i fråga följande år och skruvade ner skylten och tog med sig hem.

Vad det stod på skylten?

Rök inte i sängen. Askan på morgonen kan vara din egen.

Vila i frid, Hultsfredsfestivalen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: