Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Läkemedelshärva med grenar i Sverige växer

Internationella brottssyndikat, vissa med bas i Sverige, ligger bakom en väldig import av förfalskade och i en del fall giftiga läkemedel till Finland.

Den finländska tullen utreder importen som sker via internet. Medicinerna tillverkas till största delen i Asien och förs in i Finland av kriminella gäng via Sverige, Ryssland och Baltikum, säger Hannu Sinkkonen, chefsutredare vid tullens underrättelsetjänst, till AFP.

Beställarna har utgått från att de skulle få vanlig antibiotika eller potens-, hjärt- och cancermediciner. Men i stället har mediciner levererats som kasserats för att bäst föredatum passerats, och rena förfalskningar.

Förutom att läkemedlen kan vara farliga är importen olaglig. Hundratals finländare misstänks för brott, rapporterar Finlands radio Yle.

Enligt tullen har en del av medicinerna varit giftiga. De har bland annat innehållit bonvax, som använts för att färga piller.

Under den tid som tullen har följt upp importen beställdes över 800 satser läkemedel för hundratusentals euro. Tullen har beslagtagit över 140.000 piller. Än så länge har ingen — vad man vet — råkat i livsfara efter att ha ätit av de falska medicinerna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Årligen sker det tusentals beställningar och ”hundratals eller tusentals” personer är inblandade i handeln, säger Sinkkonen och tillägger att importen är värd miljontals euro.

Ofta köper de kriminella gängen in omärkta falska piller i parti och paketerar och etiketterar dem efter beställarens önskemål.

Finland samarbetar med sina grannländer för att få kontroll över importen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: