Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Med pollen kommer rock´n´rollen

Inget att bli allergisk mot. Plötsligt är stan full av lockande spelningar

TIMO-AVSKED_250.jpg
TIMO-BROWNE_250.jpg
TIMO-WHAT-DOES_25.jpg
TIMO-BAND-OF_250.jpg
TIMO-TONI_250.jpg
TIMO--NORUM_250.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Yôjirô Takitas film Avsked fick årets Oscar för Bästa utländska film. Det japanska dramat slog därmed ut favoriter som Mellan väggarna, Waltz with Bashir och The Baader Meinhof complex.

Avsked blev också den stora segraren med hela 10 utmärkelser vid årets japanska motsvarighet till Oscarsgalan. Bästa film, regi, manus och huvudroll är bara ett smakprov av vinsterna. Till dags dato har filmen spelat in närmare en halv miljard kronor i Japan.

Det är filmisk och vacker berättelse om en arbetslös cellist som desperat letar efter jobb, Han anställs för att utföra rituella svepningar av avlidna människor, men då arbetet är illa ansett vågar han inte tala om för sin fru vad han jobbar med.

Avsked är den första film dvd-bolaget Studio S även fick upp på biodukarna, och nu släpps den på dvd. Vi har fem ex att ta avsked från.

Avsked är första japanska film att vinna en Oscar för Bästa utländska film sedan 1955. Det åren vann en film om den historiskt kanske mest kända och mytomspunna samurajen genom tiderna. Vad hette samurajen som också fått ett dataspel uppkallat efter sig?
1. Musashi.
X. Yojimbo.
2. Kagemusha.

Jackson Browne & David Lindley bildar ett radarpar på nya live-skivan, utgiven på Brownes eget Inside Recordings. Love is strange är en dubbel-cd inspelad under en turné i Spanien med en rad spanska medmusiker. Bland låtmaterialet finns välkända nummer från veteranernas reportoarer. Vi hör låtar som Take it esay, Running on empty och Mercury blues. Ett stämningsfullt livedokument med en del oväntade tolkningar av låtarna.
Herrarnas Europaturné når Cirkus i Stockholm den 11 juni och Trädgårdföreningen i Göteborg den 14 juni. Innan dess kör vi en tävling med fem ex av dubbel-cd:n, som når svenska butiker på onsdag.

Vilken sångerska sjöng först in Jackson Brownes låt These days på skiva?
1. Nico.
X. Janis Joplin.
2. Laura Nyro.

Thrillern What doesn't kill you släpps på dvd och blu-ray på onsdag. Två barndomsvänner, Brian (Mark Ruffalo) och Paulie (Ethan Hawke), har vuxit upp som bröder i de kriminella kvarteren i södra Boston. De tvingas göra allt för att överleva från dag till dag men deras småbrott och lagöverträdelser växer snart till mer allvarliga förbrytelser och de tvingas till slut lyda under maffialedaren Pat Kelly. Brian blir alltmer involverad i droger och inte ens hans familj lyckas få honom på rätt spår. Paulie planerar nu en allra sista vågad kupp för dem båda.
Filmen är skriven och regisserad av Brian Goodman vars liv filmen är baserad på. I rollerna ser vi Mark Ruffalo (Where the wild things are), Ethan Hawke (Training day) och Amanda Peet (2012). Vi har fem ex av dvd:n att tävla om.

Det här är Brian Goodmans debut som långfilmsregissör. Han är annars känd som skådis. Vilken av dessa tv-serier har han inte varit med i?
1. Lost.
X. 24.
2. Arkiv X.

Indierockbandet Band Of Horses tillhör de kändaste namnen på musikscenen i Seattle, tillsammans med vännerna i Fleet Foxes. Ja, Band Of Horses bildades förstås redan 2004 och har släppt två album på Sub Pop innan nya Infinite arms. Det är bandets första release på stora Sony-ägda Columbia. Albumet spelades in under 16 månader och när det släpps på onsdag kan vi avgöra om den två år och ett halvt år långa väntan efter Cease to begin varit värd besväret. Många minns 2008 års bejublade spelning på Acceleratorfestivalen, där Band Of Horses gjorde succé i stil med The Strokes eller Arctic Monkeys besök tidigare årgångar.
Fem ex av Band Of Horses nya cd står och stampar.

Svensken Ludwig Böss hoppade in som extramedlem i bandet i fjol. Vilken sångerska har han varit ihop med?
1. Stina Nordenstam.
X. Courtney Love.
2. Nina Persson.

Ibland kallar jag det kärlek heter albumet som är Toni Holgerssons comeback efter fem års tystnad. Holgersson debuterade under stort jubel 1989, i ungefär samma veva som Jakob Hellman. Liksom Hellman försvann han snart från radarn. Holgersson gick in i en lång period av drogmissbruk och utanförskap. Nu är han åter och det är många som längtat efter mannens musik och lyrik. Musiken är avskalad och nertonad, tack vare sonen Dante Kinnunen (trummis i The Concretes) som satt fokus på det viktiga, det innerliga, på uttrycket i låtarna. Markus Krunegård och Anna Maria Espinosa sjunger på varsitt spår. Kontrasten kunde inte vara större mot Så ska det låta, där Espinosa medverkade för en vecka sedan.
Realtid har tre ex av cd:n att tävla om.

Häromåret gjorde Toni Holgersson en cd med Psalmer. Vad heter den kända sångerskan som var med på den?
1. Irma Shultz Keller.
X. Lisa Ekdahl.
2. Carola.

Europe-gitaristen John Norum släpper en ny soloskiva, den första på fem år. Play yard blues kan sägas vara en classic rock-platta med stark 70-tals-influens och stora mängder blues - och han sjunger ut också. Det finns vissa likheter med Thin Lizzy och de perioder då David Coverdale sjöng i band som Deep Purple och Whitesnake.
Realtid har fem ex av cd:n att tävla om.

John Norum var gift med en annan gitarrist som avled i sviterna av en hjärnblödning. Vad hette hennes band?
1. Runaways.
X. Meldrum.
2. Girlshool.


De rätta svaren är 1, 1, 2, 2, 1 och X.

Fredags-Kangas


Maj, åh maj.

Vi slipper kanske regn. Men i maj står spelningarna som spön i backen.

Spinner som bäst debutplattan från Hellacopters-Nicke Anderssons nya band. Imperial State Electric är patenterad Nicke Nyfiken-rock. Det utlovades mer power pop den här gången - en förlängning från Fanclub, den klubb Nicke hade ihop med Calle von Schewen på Debaser Slussen tidigare, komplett med affischer som såg ut som omslag till tidningen Poster.

Och, jo, visst är det en hel del power pop, men The Who, Kiss, Thin Lizzy och annan 70-talsrock lyser också igenom. Dregen är med och spelar gitarr och knyter därigenom snyggt ihop en musikalisk cirkel.

Men här finns förstås dängor som Throwing stones, med ekon av Beatles, garagerock och nämnda power pop. Lord knows I know that it ain´t right är en annan melodisk pärla som garanterar att Nicke landar mjukt efter Hellacopters nedläggning.

Någon Sverigespelning har Imperial State Electric inte offentliggjort, innan festivalsommaren tar vid. Då avverkas bland annat Peace & Love-festivalen i Borlänge den 3 juli. Men skivan släpps redan den 28 maj.

Den som är sugen på att höra mer Hellacopter-smatter kan bege sig till nämnda Debaser Slussen, där gitarrhjälten Robert ”Strängen” Dahlqvists nuvarande combo också blästrar 70-talsdoftande rock - fast på svenska. Dundertåget slår sina påsar ihop med amerikanske Jon Spencers band Heavy Trash och danska Thee Attacks. Dundertåget är ute på Sverigerunda och ”Strängen” har gjort en programförklaring i form av ett blandband till P3.

Bakom Dundertågets gig ligger människorna bakom musikmagasinet Denimzine som har klubben What We Do Is Secret, döpt efter en Germs-låt. WWDIS har bråda dagar då även bjuder på italienska Monotonix och P3 Guld-vinnarna Satan Takes a Holiday på Debaser Slussen på onsdag, och så har de fint besök av amerikanerna Black Lips och King Khan & BBQ Show fredagen den 22 maj på Strand.

Livemusiken attackerar med full styrka i denna maj månad. Redan på lördag spelar Dead Meadow från USA drömskt flummig rymdrock på klubben Fritz´s Corner, inhyst på Debaser Slussen.

Kvällen därpå lockar Lafayettes Grammynominerade band Lost Bayour Ramblers med sitt cajun-rökiga, organiska sväng på Akkurat. En välsorterad öl- och whisky-bar med ett väldigt amibiöst utbud av livemusik för vänner av amerikansk rootsmusik. Bland annat har de brittiska rhythm & blues-veteranerna Nine Below Zero på ingång om två veckor.

Japanska noise-mästaren Merzbow gör även han ett ovanligt Sverigebesök på Kägelbanan nu på söndag. Akta trumhinnorna bara.

Andra legendariska namn i faggorna är damerna i engelska The Slits, som sprider sin blandning av reggae, punk och aviga rytmer på Strand på tisdag. Ett sällsynt tillfälle att höra dessa tidiga pionjärer från de brittiska punkrörelsen. De har återuppstått och numera ingår faktiskt Sex Pistols-trummisen Paul Cooks dotter Hollie Cook i sättningen. Tyvärr är comebackalbumet Trapped animal inget vidare.

The Slits får också konkurrens av heta New York-duon Cold Cave, som lirar på Svenska Musikklubben (Debaser Slussen) samma kväll. Simpsons skapare Matt Groening diggar deras electroploppande så mycket att han bokade in dem till sin All Tomorrow´s Parties-festival i England förra helgen.

Alla som gillar bluesrock får sitt lystmäte samma kväll genom Joe Bonamassa. Fixstjärnan inom modernt bluesgitarrspel kommer till Cirkus på onsdag. Räkna med många hästsvasar och trivselmagar i manegen.

***

Spinner är schysst gratis lyssningsservice där det läggs ut nya album varje vecka. Just nu serveras kritikerhyllade The National och Phosphorescent, ugnsvarma Meat Loaf och snuskhummern thermidor: Andre Williams.

Williams nya album That´s all I need (Bloshot/Border) är en återgång till ett mer sammanhållet kvalitetstänk än senast. Detta från en 73-årige legend som en gång i tiden skrev Stevie Wonders första låt, vilken följdes av låtar som spelats av alla från Ike & Tina Turner och Parliament till The Cramps och dagens garagerockare. Det är också i de senare miljöerna han hittat de musiker som kompar honom på nya plattan. Bland annat hör vi Dennis Coffey och medlemmar från Electric Six och the Funk Brothers.

Vi börjar bli så smått bortskämda med bra konsertbesök nu, men nog skulle någon kunna ta hit Andre Williams en gång till?

Inte för att jag klagar. Hmmm, nu ska vi se, vem skulle kunna tänkas vara barnvakt nästa söndag, när Wilco spelar på Cirkus?


Veckans Youtube:

Bollocks to the economy - Queens Brian May, Sharon Osbourne, Def Leppards John Elliott, med flera uppmanar till bojkott av den brittiska jakttraditionen:


  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: