Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Youtube = den onda bebisen

Youtube fyller fem år och det känns som om videodelarsajten skulle ha existerat betydligt längre än så.

TIMO-METROPA_250.jpg
TIMO-FASSBINDER_250.jpg
TIMO-INSTANGD_250.jpg
TIMO-FAMILJEN_250.jpg
TIMO-BLA-MAN_250.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Tarik Salehs omtalade, animerade dystopi Metropia utspelar sig under ett dygn i ett Europa i en nära framtid – 2024. Oljan är i princip slut. Kontinentens 49 olika tunnelbanenät har byggs samman till ett. Det kontrolleras av TREXX, som ägs av Europas mäktigaste man, Ivan Bahn.

Skådisar som Juliette Lewis, Udo Kier och Stellan Skarsgård gör filmens röster. Rösten till den manliga huvudkaraktären Roger görs av Vincent Gallo, känd från filmer som Arizona dream och Buffalo 66.

Metropia släpps på onsdag och Realtid.se har fem ex av dvd:n att tävla om.
Vilken skådespelerska påstås utöva äkta oralsex på Vincent Gallo i en skandalsomsusad film som han regisserat?
1. Chloë Sevingy.
X. Charlize Theron.
2. Cate Blanchett.

Studio S Entertainment släpper i dagarna sex filmer av den stora tyska regissören Rainer Werner Fassbinder som enkel-dvd:er. De har också samlats i behändiga boxar. Vi har tre ex av Fassbinder collection vol 1 att tävla om. På dess fyra dvd-skivor ryms filmerna Maria Brauns äktenskap, Kinesisk roulett, Frukthandlarens fyra årstider och dokumentären Livet, kärleken och filmen. Förutom de tre förstnämnda klassikerna släpps samtidigt Effi Briest, Rädsla urholkar själen och Petra von Kants bittra tårar på enkel-dvd.
En av dessa sex Fassbinderfilmer har svensk biopremiär i maj i en helt ny inspelning. Vilken?
1. Kinesisk roulett.
X. Effi Briest.
2. Maria Brauns äktenskap.


Instängd 2 är uppföljaren till skrämselsuccén Instängd. Neil Marshall har regisserat även denna gång. Filmen släpps som dvd och blu-ray den 12 maj och vi har fem ex att tävla om. Ange önskat format.

Sarah kommer ensam upp ur ett grottsystem efter en expedition i Appalacherna som hon har genomfört tillsammans med fem väninnor. Hon är skadad och utom sig av skräck. Sheriff Vaines känner sig skeptisk inför den information han lyckas få ur Sarah, och är övertygad om att hennes sammanbrott döljer en mycket mörkare sanning.
Huvudrollsinnehavaren Natalie Mendoza var med i en rejäl storfilm för nio år sedan. Vilken?
1. Harry Potter och de vises sten.
X. Moulin Rouge!
2. Sagan om ringen: Härskarringen.

På onsdag släpps Familjens nya album Mänskligheten och vi har fem ex att tävla om. Johan T Karlssons uppföljare till den uppmärksammade debuten har gästspell av två Kent-medlemmar.

Alla som minns den klistriga Det snurrar i min skalle vill höra detta.
Vilken av dessa popgrupper bestod inte av äkta familjemedlemmar?
1. The Osmonds.
X. Ramones.
2. The Neville Brothers.

Danskarna har gått man ur huse för att se komedin Blå män. Närmare en halv miljon personer har sett Rasmus Heides film på bio, och den fick Publikens pris vid Robertgalan, Danmarks motsvarighet till Guldbaggen.

Då karriärkometen Jesper självförvållat mister sitt arbete, sin flickvän och sitt körkort, döms han till samhällstjänst på den lokala återvinningsstationen. Jesper kan inte finna sig i detta nedvärderande arbete som enligt hans mening borde utföras av människor med en lägre intelligensnivå än han själv har. Alla hans fördomar blir också besannade då han träffar sina nya arbetskollegor, som ställets hysteriske chef.

Tävla om fem ex av dvd:n.
Mia Lyhne från Blå män spelar Heidi A. i en annan känd dansk film som gick på tv nyligen. Heidi tror att hon ska få gifta sig med chefen i filmen.
Vad heter filmen?
1. Festen.
X. Idioterna.
2. Direktören för det hele.

De rätta svaren är 1, X, X, X och 2.


Fredags-Kangas


I april 2005 startade tre arbetskamrater gratissajten för allehanda små filmer. När vi skriver 2010 är Youtube den tredje mest besökta sajten i världen. Japp, det är blott Google och Facebook som klår den.

Men efter Googles köp av Youtube-aktier till ett värde av 12 miljarder kronor för fyra år sedan har sajten mest varit ett läckande såll i Googles balansräkning. En ”bad romance”, som Lady Gaga sjunger i sin rekordvideo med samma namn. Allt på sajten som verkligen blivit vår tids Radio Gaga.

Kanske ser Google-ledningen på Youtube som den onda bebisen Charlie, en annan videosnutt som fått hundratals miljoner tittare på sajten.

På Youtube hittar du annars det mesta. Som en kort animerad film där Ebbot från The Soundtrack Of Our Lives talar obegripligt grötig låtsasgötebosska och filear en gös:

Du kan också klicka dig fram till lite tidlös tysk krautrock från 1972 om du söker på Neu! eller Can. Bra uppvärming inför Krautrock STHLM som äger rum på Södra Teatern i huvudstaden i kväll fredag.

Inga tyska band, som när legenderna Faust spelade häromåret, men jag blir nyfiken på akter som franska Zombie Zombie, britterna Subway och våra inhemska örtgossar Paper, Mackaper och Estroboscorpio. Ett spännande alternativ för alla som tycker att valborgsfirandet kan ta sig i brasan.

Efter avslutad middag efter en konstnärsväns vernissage i går, där undertecknad råkar ha varit modell till ett av verken, promenerade vi förbi 7-Eleven uppe vid Regeringsgatan. En gigantisk reklamskylt för The Arks nya, hett mediauppmärksammade tidningskoncept täckte alla fönstren på ena sidan.

Att tillsammans med företaget Artistmagasinet göra ett ”magasinsalbum” av In Full Regalia istället för en sedvanlig cd-utgåva har visat sig vara ett genidrag. Men när veckans svenska albumlista nu blivit offentlig visar det sig att den bara når andraplatsen. Det beror på att endast försäljning hos de butiker som rapporterar in till topplistan räknas. Där ingår inte spelare som 7-Eleven eller Pressbyrån.

Kanske är det därför trotjänarna AC/DC intar förstaplatsen med sin Iron Man 2. Även det ett mycket medvetet marknadsmässigt tilltag. Ett slags ”best of”-samling från en grupp som ganska nototiskt motstått att göra en liknande skiva tidigare.

Skivbolagens organisation IFPI har precis presenterat statistik som visar att Sverige hade musikvärldens bästa tillväxt 2009 med 11,9%. Detta trots att världsmarknaden för inspelad musik föll med 7.2 % under året.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
För övrigt noterar jag också att 7-Eleven nu har placerat upp ett gäng rykande färska så kallade ”lattebitar” i lämplig synhöjd, alldeles vid kassan. Fint att se att ett sånt gammalt hederligt och traditionstyngt bakverk åter kommer till heders.

Hur de smakar? Mocka. Eller om det var manchester?

Ingen cd-skiva fick man till heller.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: